home Energie Regenerabilă, Societate Civilă Germania: Lupta energiei regenerabile cu cǎrbunele

Germania: Lupta energiei regenerabile cu cǎrbunele

Nu putem discuta despre energie fǎrǎ a privi cǎtre cele mai performante economii ale lumii și fǎrǎ a înţelege metodele lor. În acest sens, Germania reprezintǎ probabil cea mai de succes economie a Europei, o economie care și-a propus sǎ își orienteze prioritǎţile cǎtre energia regenerabilǎ în viitorul apropiat.

Pentru prima datǎ, sursele regenerabile au depǎșit cǎrbunele ca sursǎ principalǎ de energie la nivel naţional. Toate aceste resurse regenerabile reprezintǎ în prezent peste 40% din producţia total de electricitate a Germaniei.

Acest plan de acţiune este doar o parte dintr-o schemǎ mai largǎ prin care se dorește comutarea la energii regenerabile, astfel încât 65% din electricitatea Germnaniei sǎ fie asiguratǎ, pânǎ în 2030, de aceste resurse. Cu siguranţǎ, aceastǎ tranziţie s-a dovedit deja a fi una costisitoate și va continua sǎ rǎmânǎ așa în viitorul apropiat.

Efectele asupra producǎtorilor și distribuitorilor de combustibili fosili sunt multiple. De asemenea, statul german și-a propus sǎ abandoneze cu totul energia nuclearǎ pânǎ în 2022, iar în momentul de faţǎ cautǎ sǎ introducǎ mǎsuri pentru a se distanţa de industria cǎrbunelui, pe termen lung.

În cazul Germaniei, ultimul deceniu a fost marcat de o creștere remarcabilǎ a domeniului energiilor regenerabile. În ultimǎ instanţǎ, e important sǎ observǎm cum o societate civilǎ activǎ, precum și proiecte mici de energie regenerabilǎ au crescut exponenţial și au reușit, în final, sǎ influenţeze interese și acţiuni la nivel naţional. Tot mai multe panouri solare au început sǎ fie folosite de cǎtre comunitǎţi mici, societatea în sine a început sǎ devinǎ mai conștientǎ de potenţialul acestei alternative, proiectele s-au dezvoltat pe o scarǎ tot mai largǎ și, iatǎ cǎ statul a luat în seamǎ aceste iniţiative.

Din producţia de energie a ţǎrii în 2010, doar 19% era asiguratǎ de energia verde. Acest procent a crescut în mod surprinzǎtor și a ajuns la 38% în 2017, urmând ca anul trecut, sǎ marcheze trecerea peste pragul propus de 40%. Cercetarea în domeniu a arǎtat cǎ generarea de energie verde (solarǎ, eolianǎ, biomasǎ, hidroelectricǎ) a crescut cu peste 4% între 2017 și 2018.

Pentru moment, obiectivul este împiedicarea scǎderii acestui procent sub 40% însǎ pare a fi un obiectiv ușor de atins, având in vedere faptul cǎ tot mai multe instalaţii cares ǎ producǎ energie verde vor fi construite pe parcursul anului 2019. De asemenea, tiparele meteorologice nu vor genera schimbǎri majore.

Scepticii încearcǎ sǎ argumenteze faptul cǎ procentul ridicat al producţiei de energii regenerabile este doar rezultatul unor tipare meteorologice favorabile. Cu toate acestea, la o evaluare mai atentǎ, este evident faptul cǎ aceste creșteri sunt sustenabile și nu au apǎrut din purǎ întâmplare. În ultimǎ instanţǎ, e evident procesul (de jos în sus) prin care s-a ajuns la aceste rezultate – societatea civilǎ germanǎ a început sǎ promoveze alternativa energiei verzi, multe proiecte locale și apoi regionale au adoptat astfel de soluţii, iar în final, statul german a transformat energia regenerabilǎ într-o prioritate naţionalǎ. Acest plan de acţiune ar putea reprezenta un model atât pentru Europa, cât și pentru întreaga lume.

Pentru o mai bunǎ înţelegere a fenomenului și a revoluţiei energetice a Germaniei, vǎ propunem urmǎtorul videoclip: 

Surse: Reuters, CleanTechnica, RenewEconomy

Foto: RenewEconomy, CookingIdeas, CarbonBrief

Video: YouTube


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Orașele și energia solară Putem vedea cum popularitatea energiei solare crește de la an la an, în detrimentul cărbunelui care este înlocuit încet, dar sigur. Conform economistu...
La Timișoara și Iași se poate! Orașele cele mai dezvoltate și apreciate din Europa și din întreaga lume sunt caracterizate în primul rând de o abordare inovatoare și participativă a...
Cum renaște Valea Jiului Valea Jiului este o regiune cu însemnǎtate istorica deosebitǎ, fiind, în trecut, cea mai mare zonǎ minierǎ din ţarǎ. Regiunea nu poate fi neglijatǎ de...
Pavegen transformă pașii în energie sustenabilă... Pavegen redefinește sustenabilitatea în mediul nostru, prin crearea unei tehnologii inovative pentru podele care va îmbunǎtǎţi conceptul de orașe SMAR...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *