home Proiecte & Orașe Ce orașe din România sunt în topul calității vieții?

Ce orașe din România sunt în topul calității vieții?

Ce orașe din România oferǎ cel mai bun nivel de trai pentru cetățenii lor? Acest clasament realizat de centrul Numbeo comparǎ 226 de orașe pentru a stabili ierarhia orașelor cu cel mai bun nivel de trai. Iași, Timișoara, București și Cluj-Napoca figureazǎ în acest clasament, fiind singurele orașe din România în ierarhia anului 2019.

Clasamentul este unul complex și de încredere, având în vedere cǎ se bazeazǎ pe numeroși indicatori care în final oferǎ un anumit scor. În acest sens, sunt luate în considerare, în timpul evaluǎrii, urmǎtoarele aspecte: puterea de cumpǎrare, siguranţa, costul vieţii, preţul proprietǎţilor în raport cu veniturile, poluarea, climatul și timpul petrecut în trafic. Schimbǎri noi au fost aduse modurilor în care acest indici sunt calculaţi, astfel încât, oferind greutate diferitǎ fiecǎrui aspect, rezultatul sǎ fie unul cât mai exact și mai apropiat de realitate.

Imagine similară

Acest top mondial claseazǎ capitala ţǎrii abia pe locul 168 din totalul de 226. Mai mult, Bucureștiul este surclasat de cǎtre Iași (locul 143), Timișoara (locul 126) și, cel mai bine clasat oraș al ţǎrii, Cluj-Napoca (locul 106). În afarǎ de ultimul menţionat, celelalte centre urbane din România se aflǎ toate dincolo de jumǎtatea clasamentului.

Printre primele locuri ca nivel de trai la nivel mondial se aflǎ Canberra (Australia), Eindhoven (Olanda), Raleigh (Carolina de Nord, SUA), Adelaide (Australia) și Zurich (Elveţia). Orașe din ţǎri precum Bangladesh, China, Nigeria sau Venezuela ocupǎ ultimele locuri ale topului menţionat.

Centrul Numbeo mai realizeazǎ un clasament anual al costului vieţii din peste 400 de orașe. De asemenea, acest top este alcǎtuit din numeroși indici precum chirii, preţurile alimentelor, ale restaurantelor, puterea localǎ de cumpǎrare etc. Primele 6 locuri în aceastǎ ierarhie reprezintǎ marile centre urbane ale Elveţiei: Basel, Zurich, Lausanne, Berna, Geneva și Lugano.

Din România, București e cel mai scump oraș, având în vedere acești factori (locul 311), urmat îndeaproape de Constanţa (313), Cluj-Napoca (327), Brașov (331), Timișoara (333), Arad (336), Iași (343), Oradea (355), Sibiu (356) și Craiova (368).

Imagini pentru timisoara

Poate fi surprinzǎtor faptul cǎ în ierarhia nivelului de trai, România are doar 4 reprezentanţi (3 dintre ei în partea a doua a clasamentului), în timp ce ierarhia costului vieţii conţine nu mai puţin de 10 orașe românești. Aceste rezultate trebuie interpretate atât la nivel individual – pentru a înţelege diferenţele și implicaţiile acestora – cât și la nivelul administraţiilor locale, regionale și naţionale – așadar tuturor ‘stakeholder-ilor’ relevanţi.

Citește mai mult despre Constanţa ca oraș magnet, despre strategia Clujului și despre iniţiativele orașelor românești în 2018.

Surse: RomaniaInsider, Adevarul, Numbeo, Numbeo2

Photo: BucurestiFM, CultureTrip, Booking, Canberra
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.