home Proiecte & Orașe Ce orașe din România sunt în topul calității vieții?

Ce orașe din România sunt în topul calității vieții?

Ce orașe din România oferǎ cel mai bun nivel de trai pentru cetățenii lor? Acest clasament realizat de centrul Numbeo comparǎ 226 de orașe pentru a stabili ierarhia orașelor cu cel mai bun nivel de trai. Iași, Timișoara, București și Cluj-Napoca figureazǎ în acest clasament, fiind singurele orașe din România în ierarhia anului 2019.

Clasamentul este unul complex și de încredere, având în vedere cǎ se bazeazǎ pe numeroși indicatori care în final oferǎ un anumit scor. În acest sens, sunt luate în considerare, în timpul evaluǎrii, urmǎtoarele aspecte: puterea de cumpǎrare, siguranţa, costul vieţii, preţul proprietǎţilor în raport cu veniturile, poluarea, climatul și timpul petrecut în trafic. Schimbǎri noi au fost aduse modurilor în care acest indici sunt calculaţi, astfel încât, oferind greutate diferitǎ fiecǎrui aspect, rezultatul sǎ fie unul cât mai exact și mai apropiat de realitate.

Imagine similară

Acest top mondial claseazǎ capitala ţǎrii abia pe locul 168 din totalul de 226. Mai mult, Bucureștiul este surclasat de cǎtre Iași (locul 143), Timișoara (locul 126) și, cel mai bine clasat oraș al ţǎrii, Cluj-Napoca (locul 106). În afarǎ de ultimul menţionat, celelalte centre urbane din România se aflǎ toate dincolo de jumǎtatea clasamentului.

Printre primele locuri ca nivel de trai la nivel mondial se aflǎ Canberra (Australia), Eindhoven (Olanda), Raleigh (Carolina de Nord, SUA), Adelaide (Australia) și Zurich (Elveţia). Orașe din ţǎri precum Bangladesh, China, Nigeria sau Venezuela ocupǎ ultimele locuri ale topului menţionat.

Centrul Numbeo mai realizeazǎ un clasament anual al costului vieţii din peste 400 de orașe. De asemenea, acest top este alcǎtuit din numeroși indici precum chirii, preţurile alimentelor, ale restaurantelor, puterea localǎ de cumpǎrare etc. Primele 6 locuri în aceastǎ ierarhie reprezintǎ marile centre urbane ale Elveţiei: Basel, Zurich, Lausanne, Berna, Geneva și Lugano.

Din România, București e cel mai scump oraș, având în vedere acești factori (locul 311), urmat îndeaproape de Constanţa (313), Cluj-Napoca (327), Brașov (331), Timișoara (333), Arad (336), Iași (343), Oradea (355), Sibiu (356) și Craiova (368).

Imagini pentru timisoara

Poate fi surprinzǎtor faptul cǎ în ierarhia nivelului de trai, România are doar 4 reprezentanţi (3 dintre ei în partea a doua a clasamentului), în timp ce ierarhia costului vieţii conţine nu mai puţin de 10 orașe românești. Aceste rezultate trebuie interpretate atât la nivel individual – pentru a înţelege diferenţele și implicaţiile acestora – cât și la nivelul administraţiilor locale, regionale și naţionale – așadar tuturor ‘stakeholder-ilor’ relevanţi.

Citește mai mult despre Constanţa ca oraș magnet, despre strategia Clujului și despre iniţiativele orașelor românești în 2018.

Surse: RomaniaInsider, Adevarul, Numbeo, Numbeo2

Photo: BucurestiFM, CultureTrip, Booking, Canberra


Sprijină UrbanizeHub!

Noi suntem UrbanizeHub România și tocmai am intrat în al 3-lea an de existență. Probabil ai auzit de noi deoarece încercăm să creăm o comunitate de oameni care influențează viitorul orașelor. Ne dorim să creștem cetățeni implicați și orașe SMART și sustenabile care să ofere o mai bună calitate a vieții.

Îți scriem acum pentru că tu ești cel care decide ce se întâmplă cu acel procent de 2% din impozitul pe venitul tău virat către stat. Până pe 15 martie, fie că ai avut în 2018 un venit din salarii, activități independente sau pensii, ai dreptul să direcționezi acești 2% pentru a susține proiectele pe care le derulăm.

Vreau să ajut


Citeste si:

Proiectul Sharing Cities – gândire globală, ... Proiectul Sharing Cities este o platformă pentru o mai bună abordare comună a scopului de a face orașele inteligente o realitate. Prin încurajarea col...
Internet gratuit pentru orașele din Europa Comisia Europeană lansează inițiativa WiFi4EU, prin care va promova accesul gratuit la internet Wi-Fi în spații publice precum parcuri, piețe și clădi...
Axa BBC (Brașov – București – Constanț... In cadrul evenimentului Urban Talks de la Timișoara a fost anunțată înființarea Alianței Orașelor din Vest,  o colaborare între Timișoara, Arad, Cluj ...
Ce au făcut unele orașe din România în 2018? Orașele din România devin tot mai vii și mai active economic, social și cultural. Ele sunt ecosisteme locale care generează bunăstare la nivel macro-e...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *