home Evenimente, Orașele Viitorului, Politici Urbane & Guvernanță, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană Administrația orădeană oferă lecții de bune practici orașelor din România

Administrația orădeană oferă lecții de bune practici orașelor din România

Viitorul sună bine pentru Oradea și județul Bihor! Viorela-Eva Sfârlea, expert în dezvoltare urbană, a vorbit la UrbanTalks Oradea despre oportunitățile oferite de municipiu și județ pentru investitori, tineri, familii și comunitate.

Prima Politică Urbană a României este probabil cea mai mare realizare la nivel macro pentru orașele țării. Pilonii de dezvoltare au fost clar definiți, unde vorbim de orașe verzi și reziliente, orașe competitive și productive, orașe juste și reziliente și orașe bine guvernate. Eva-Viorela Sfârlea, urban development expert, a vorbit la UrbanTalks Oradea despre modelele de bune practici care urmează pilonii enumerați în Politica Urbană a României: „Acum trei ani lansam la Timișoara un ghid de bune practici în dezvoltare urbană, care a fost inspirat din dezvoltarea orașului Oradea. Am început să detaliem pașii și bunele practici implementate aici pentru a inspira și alte orașe, urmând apoi să descoperim multe inițiative de dezvoltare urbană care merită cunoscute în toată țara. A fost un moment foarte important pentru mine care mi-a deschis multe oportunități de a da mai departe aceste inițiative. De multe ori vorbim doar despre problemele din orașele României și mult mai puțin despre ceea ce se face la un nivel înalt de calitate. Vă voi prezenta o sinteză a unor inițiative care considerăm că sunt foarte relevante pentru Municipiul Oradea și județul Bihor în ceea ce privește sprijinirea performanței economice. Vorbim aici atât despre atragere de investitori, cât și intervenții mai soft”.

Prezentarea Viorelei Sfârlea a început cu un exemplu despre planificare urbană de la începutul secolului trecut. Planificatorii orașului Chicago la 1909 s-au gândit cum pot să gândească orașul pentru creștere economică. Au pornit de la ideea că orașul va atrage milioane de oameni, ceea ce va afecta traiul comunității într-un mod negativ. Pentru a ameliora efectele adverse, au decis să împingă sistemul de autostrăzi în afara orașului, să îmbunătățească terminalele feroviare pentru transportul dedicat atât mărfurilor cât și pasagerilor, să creeze un sistem integrat de parcuri, să amenajeze străzile și bulevardele astfel încât traseul de la serviciu acasă să fie cât mai facil și să pună accept pe dezvoltarea centrului civic. Ce legătură are Chicago cu Oradea? „Propunerea noastră pentru Oradea urmează același principiu. În linii portocalii, propunem un plan de sistematizare al tramei stradale inclusiv pentru localitățile din zona metropolitană. Știm foarte bine că se practică acest urbanism de parcelă, ad-hoc, care poate fi încă evitat. Este foarte important ca dezvoltarea unui oraș să se difuzeze și în jur, însă acest lucru este posibil când naveta este ușor de făcut. Ceea ce se întâmplă în acest moment în zona metropolitană Oradea este un exemplu de bună practică. Se investește foarte mult în drumuri metropolitane, crearea de drumuri expres, drumul de centură și așa mai departe. Densitatea conduce inclusiv la productivitatea economică și scăderea costurilor”.

Cum sunt ajutați tinerii să pornească în viață de către administrația publică?

La capitolul educație, facilitarea accesului la tehnologie tuturor elevilor, indiferent de condiția materială, este primul pas pentru a crea o generație care va putea să genereze soluții inovative în viitor, inclusiv pentru comunitatea locală. Odată finalizate studiile, există riscul ca tinerii să nu își găsească un loc de muncă pentru că nu sunt pregătiți. Automatizarea are un trend ascendent, motiv pentru care vor fi tot mai puține joburi care nu aduc valoare adăugată. Una dintre soluții este încurajarea elevilor și studenților să aplice pentru internshipurile oferite de companiile locale, dar și sprijinirea celor mai performanți să aplice la cursuri și programe de studiu oferite de universități de la nivel internațional. Modalitatea prin care orașul poate face acest lucru este maparea oportunităților de stagii de practică și a celor educaționale, pentru ca gradul de vizibilitate al ofertelor să fie cât mai ridicat. Tot la capitolul proiecte pentru tineri, un concept pe care municipiul Oradea îl poate dezvolta este cel de „oraș pentru copii”. Dacă oferi spații prietenoase pentru copii, un mediu în care vrei ca familiile să crească și să se stabilească, educație de calitate, servicii medicale, mobilitate urbană și un mediu urban sigur, șansele ca tinerii să rămână în oraș sunt mult mai mari.

De ce au nevoie investitorii?

Viorela Sfârlea a mai discutat despre conectarea la resursele globale, menționând că exporturile din județul Bihor nu au avut un trend ascendent și accentuând nevoia unui ghid de consultanță privind piețele externe pentru mediul de business. „În Bihor, față de 2009, a crescut destul de mult sectorul privat cu capital străin. Avem în acest moment 37.7% firme din sectorul privat cu capital integral străin. Acest lucru se datorează dezvoltării parcurilor industriale, unei rețele de parcuri industriale în Oradea care se extinde și în județ tot mai mult. Ce caută investitorii? Caută forță de muncă bine pregătită, terenuri, infrastructură, conectivitate, administrație eficientă și accesibilă, calitatea vieții. Toate acestea sunt deja disponibile în Oradea. Ideea cu care venim este că pe o parte compoziția economică poate fi o stare de fapt. Investitorii care vin din diverse sectoare sunt primiți și, practic, orice investitor este egal, însă este foarte important să trecem de la starea de fapt la compoziția economică drept rezultat al unor politici proactive. Am mapat patru pași: a ști care e compoziția economică actuală, care sunt sectoarele economice pe care Oradea și județul Bihor doresc și pot să le atragă, care e dimensiunea companiilor pe care dorește să le atragă fiecare sector economic și care sunt companiile care corespund profilului întocmit în etapele anterioare. […] Momentan, nu orice oraș își permite să aleagă investitorii dar credem că Oradea este în acel loc în care poate să treacă la următorul nivel. Județul Bihor va avea o rețea întreagă de parcuri industriale administrate în mod unitar, un pas extraordinar de important și la fel de important va fi să fie promovat în mod unitar, profesionist și creativ. De aceea am venit cu câteva exemple pentru o viitoare platformă Invest in Bihor. Practic, orașe ca Helsinki sa Bruxelles oferă un punct de contact comun pentru întreaga zonă. Au o campanie foarte creativă și colorată de promovare. Merg inclusiv pe o specializare a centrelor de investiții, a parcurilor industriale astfel încât investitorilor să le fie mai ușor să înțeleagă de ce ar veni acolo. Intră într-o comunitate și partea de districte de business este foarte importantă”, a spus Eva-Viorela Sfârlea.

Nomad digital „campat” la Oradea

România este în primele 7 state europene care creează o legislație pentru spațiile de coworking din orașe. Viorela Sfârlea a vorbit despre ce înseamnă acest lucru pentru municipiul său: „Un alt punct, pe lângă atragerea de noi investitori, se referă la atragerea de noi locuitori. Aici ne referim la două chestiuni: județul Bihor și Oradea ca destinație preferată a diasporei și destinația nomazilor digitali. Există deja inițiative de atragere a diasporei, cum ar fi acordarea de facilități fiscale pentru crearea noilor companii, spațiilor de coworking astfel încât cei care ar vrea să vină în Oradea să testeze mediul de lucru, să testeze orașul. De exemplu, Bruxelles oferă pentru trei luni un spațiu gratuit unde să poți lucra și apoi să te poți hotărî dacă vrei să rămâi în oraș. Pentru diaspora și nomazii digitali, aceste soluții pot fi deosebit de promițătoare. De asemenea, vedem că în 2020 față de 2019 a crescut foarte mult procentul celor care lucrează de acasă. Oradea poate deveni o destinație pentru acele persoane care lucrează de acasă și vor să încerce și un alt oraș. Din acest motiv există inclusiv o inițiativă legislativă în România, este al șaptelea stat european care a inițiat acest lucru”.

Vă invităm să urmăriți pe larg intervenția Viorelei-Eva Sfârlea în cadrul UrbanTalks Oradea, de la minutul 45:00, alături de restul evenimentului.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.