The Healing Grid Workshops, atelierele care aduc reziliența în dezbatere la Timișoara

În ultimii ani, temele preferate de timișoreni sunt mobilitatea, competiția cu Cluj-Napoca și statutul de Capitală Europeană a Culturii. Orașul se consideră un promotor al valorilor europene în euroregiune, construindu-și discursul pe baza evoluției istorice. Totuși, orașul pare să uite că forma sa urbană contemporană este dependentă de cadrul natural proxim şi gestiunea relaţiei natural-antropic.

Aşa cum UrbanizeHub a constatat cu un an înainte, Timişoara beneficiază de o energie civică impresionantă, care se integrează firesc în mediul non-guvernamental european. Recunoaşterea vine prin programele europene de profil, aşa cum este şi Actors of Urban Change. Acest program european sprijină iniţiativele locale care promovează durabilitatea şi dezvoltarea urbană prin participare. Echipa Timişoarei (#TeamTimişoara) participă la acest program prin Resilience Lab, un cadru pentru profesioniști din diferite domenii și sectoare de activitate care sunt interesați să împărtășească know-how și resurse pentru a-și îmbunătăți orașul, dar și pentru a testa intervenții practice

Resilience lab, organizat periodic în Timișoara, la CRUT (Piața Traian)

Printre mai multe teme abordate, dezbaterile din cadrul Resilience Lab au adus în discuție problema rezilienței orașului prin raportarea la cadrul natural. Rolul militar, economic şi cultural al oraşului a putut fi afirmat numai după realizarea lucrărilor preliminare de amenajare a teritoriului, de transformare a mlaştinilor în teren bun pentru construcţii şi agricultură. Dezmlăştinirea s-a produs ca urmare a amenajării canalelor de desecare. Pentru buna întreţinere a acestora din urmă au purtat de grijă toate administraţiile, până în 1991. Importanţa canalelor nu este determinată doar de rolul utilitar al acestora (împiedică re-înmlăștinirea orașului), ci şi de cel de mediator între urban şi periurban, de statutul potenţial de coridoare ecologice verzi-albastre şi de aportul pe care acestea pot să îl producă în sporirea suprafeţei minime de spaţiu verde pe cap de locuitor (în condiţiile în care Timișoara deține în prezent o suprafață de spațiu verde de 15,73 mp/locuitor față de suprafața minimă de 36 mp/locuitor cerută de Legea Mediului)

Canal de desecare în zona Ronaț. Foto: Alex Lorinți

În prezent, canalele de desecare suportă presiuni antropice cauzate de lipsa de conştientizare a importanţei acestora: colmatare, intubare, construcţii în zona de protecţie sau eliminarea completă. Pentru a aduce această problemă în discuţie, Resilience Lab organizează la Timişoara, între 9 şi 21 iulie, The Healing Grid Workshops : o serie de ateliere care abordează tema canalelor ecologice ale Timișoarei. Acestea sunt coordonate de specialişti în planificare urbană, urbanism tactic, peisagistică, GIS şi 3D mapping. Ca un model de bună practică, THG Workshops îmbină acțiunile de tip bottom-up (intervenție participativă pe un canal de desecare) cu cele de tip top-down (analiză la scara întregului oraș pentru o perspectivă obiectivă asupra problemelor). Ca urmare a celor patru ateliere, se vor concretiza: o politică publică aplicabilă în Polul de Creştere Timişoara, un ghid pentru cetăţeni şi o primă conlucrare între specialiştii din instituţiile responsabile, profesionşti şi cetăţeni.

The Healing Grid Workshops. Design: Alex Iliescu

Atelierele sunt dedicate celor interesaţi de problema rezilienţei urbane şi a relaţiei dintre mediul natural şi cel antropic: urbanişti, geografi, arhitecţi, peisagişti etc. Înscrierile  la THG Workshops sunt deschise până în data de 15 iunie. Accesați acest link in cazul in care doriți să vă înscrieți. Organizator: Resilience Lab Timişoara. Parteneri: Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare, Asociația În comunitate, Actors of Urban Change.

Mihai Danciu este arhitect, cu preocupări în managementul urban și al comunităților. Predă discipline de urbanism la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Timișoara și este implicat în proiecte în Timișoara, Valea Jiului și Chișinău. În practica sa, o dezvoltare sustenabilă este fundamentată doar printr-un mixt de abordări de tip bottom-up și top-down.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.