Cum a fost la Urban Talks Timișoara 2019

Cea de-a cincea ediție a Urban Talks, parte a unei serii de evenimente create de UrbanizeHub din simpla nevoie de conectare a oamenilor care doresc să modeleze viitorul orașelor, a avut loc pe 4-6 Octombrie, la Timișoara. In cadrul ediției de anul trecut a fost anunțată in premieră Alianța Vestului, iar anul acesta s-a anunțat în premieră o nouă planificare a fondurilor europene pe 2021-2027.  Anul acesta conferința s-a  desfășurat sub înaltul patronaj al Administrației Prezidențiale, consilierul prezidențial Laurențiu Ștefan deschizând conferința.

Evenimentul a ieșit super, așa cum ne așteptam. Atunci când oameni implicați și de valoare se strâng, din diferite domenii,  nu are cum să nu iasă un eveniment reușit. Evenimentul de la Timișoara a fost împărțit în două secțiuni: Conferința Urban Talks din prima zi, 4 Octombrie care a reunit experții Băncii Mondiale și Comisiei Europene, primarii orașelor din Alianța Vestului, experți internaționali din Olanda și Suedia, europarlamentari și unele companii și start-up-uri ce oferă soluții locale pentru probleme globale. Conferința de vineri  a fost împărțită în trei părți

Prima parte de viziune și strategie macro de dezvoltare a României susținută de experții Băncii Mondiale:

Cea de-a două parte despre Antreprenoriat, Tehnologie și Inovație s-a numit Future Cities Talks

Partea a treia de administrație și instituții unde s-a dezbătut despre orașele mici și mijlocii, despre proiecte, despre dezvoltare, despre Alianța Vestului dar si despre viitorul fondurilor europene și cum să crească orașele din România.

În cadrul evenimentului s-au lansat două rapoarte elaborate de experții Băncii Mondiale: România Metropolitană și Ghid de Bune Practici în Domeniul Dezvoltării Urbane, ce au fost înmânate participanților. Un alt ghid care a fost înmânat participanților a fost Îndrumarul pentru Primari.  De asemenea s-a lansat și campania Viitorul orașelor din România, cel mai amplu proces de consultare cu privire la fondurile europene pe 2021-2027.

Cea doua și a treia zi a fost dedicată unui concurs de soluții pentru orașe, un Hackathon de Inovare Urbană pe probleme de mobilitate urbană, în încercarea de a găsi soluții inteligente pentru traficul și aglomerația din orașele din România. Premiile cumulate la acest concurs au  ajuns  la 2000 de euro. Au participat arhitecți, urbaniști, oameni din tech sau din societatea civilă care au idei legate de cum să transformăm un oraș, astfel încât să devină mai prietenos cu locuitorii săi. PROtv a făcut un reportaj despre asta, apărând la știri, iar unul din premii constă în promovarea unei soluții la conferința de mobilitate urbană din Amsterdam, de anul viitor din Aprilie.

Scopul Urban Talks este acela de a crea o comunitate implicată în evoluția orașelor. Modul prin care această comunitate crește începe cu o dezbatere despre provocările cu care se confruntă orașele în viitorul apropiat și oportunitățile pe care trebuie să le identificăm astfel încât orașele să devină mai prietenoase – atât cu oamenii și comunitățile care le formează, dar și cu natura.

Evenimentul a fost susținut de Enel X, Sustainalytics, Climate Kic, ROSENC Clusterul de Energie Sustenabilă și Vox Technology Park. Le mulțumim de suport și sperăm să fie alături de noi și în 2020.

 




2 thoughts on “Cum a fost la Urban Talks Timișoara 2019

  1. O implicare de…nu mai zic nimic.

    Robu absent, ii se rupe lui in 14 de colaborare si schimb de bune practici, nu zic ca nu face minuni pentru oras, Timisoara are cea mai mare cresterea economica din Uniunea Europeana, dar tipul e prea egoist si cu orgoliu exacerbat sa imparta tortul si cu altii prin sfaturi cum sa se dezvolte.

    Cei modesti, cu picoarele pe pamant si cu adevarat interesati se vede (Oradea). Cu o astfel de astfel de ingustime in ceea ce priveste cooperarea, atat in ceea ce priveste administratia, cat si dialogul cu cetatenii, atitudinea dictatorial-absolutista si totalitara ,,totul se desfasoara dupa cum spun EU, in nici un alt mod”, ,,nu ne tragem de sireturi”, ,,paraziti sociali, agenti cu fisa”, ,,idioti si idioate”, ,,prostitutie politica”, orice sugestie insotita de sarcasme usturatoare, firea conflictuala si combativa, lipsa diplomatiei, s.a.m.d. viitorul Timisoarei nu e prea roz cu Robu la conducere, cu toata dezvoltarea hei-rupist ce ai poarta amprenta.

  2. Tipul intruchipeaza nebunia la cel mai inalt nivel.

    A fost ieri Ministrul Sanatatii la Timisoara, mai avea putin si ai lua la upercut-uri pe toti ca Spitalul de Copii nu e gata, mai avea putin si ai plesnea vena in frunte. Uite-te pe Internet, asistau saracii oameni si bietii jurnalisti ca la o lupta muay-thay intre catelusi si un Godzilla.

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.