home Evenimente Proiectele UHub au fost prezentate la Urban Future & NEB Festival

Proiectele UHub au fost prezentate la Urban Future & NEB Festival

UrbanizeHub a vorbit despre proiectele centrate pe cetățeni la două evenimente internaționale: Urban Future 2022 și Festivalul New European Bauhaus. Grațian Mihăilescu și Mihai Ioniță au fost invitați alături de lideri în dezvoltare sustenabilă a orașelor să prezinte câteva dintre inițiativele noastre prin care conturăm orașe pentru oameni.

Urban Future 2022 a adus împreună lideri globali, primari, experți internaționali și antreprenori la conferința organizată la Helsingborg, Suedia. În numere, au fost 211 speakeri din 87 de orașe din 6 continente. Noi, UrbanizeHub, am fost singura organizație din România invitată să participe și să vorbească despre proiectele pe care le desfășurăm. Intervenția noastră a fost la panelul organizat de JPI Urban Europe, unde Grațian Mihăilescu a prezentat patru dintre proiectele noastre fanion:Proiectul Liniei, Proximity, Urban Mobility Lab și Urban Innovation Hackathons.

Prezentarea lui Grațian s-a concentrat pe implicarea comunității în rezolvarea problemelor ce țin de mediul urban. UrbanizeHub a făcut parte din panelul Speeding up change with experimentscare s-a concentrat pe conceptul de city lab și pe cum pot orașele să inoveze și să se transforme prin procese de co-design. Panelul a fost moderat de Johannes Riegler (Stakeholder Involvement Officer – JPI Europe), având ca speakeri pe Cecilie Sachs Olsen (Senior Research Fellow – Oslo Metropolitan University), Marc Dijk (Research Fellow – Maastricht University), Philine Gaffron (Senior Researcher – Hamburg University) și Grațian Mihăilescu (Fondator UrbanizeHub). Prin ceea ce facem la UrbanizeHub ne concentrăm pe colaborarea dintre cetățeni, administrație, mediul de business și zona academică/de expertiză pentru a găsi soluții care să conserve patrimoniul, promoveze sustenabilitatea și să încurajeze inițiativele ce țin de orașe pentru oameni. Grațian a vorbit despre rolul inovării în dezvoltare și testare a soluțiilor înainte de a le implementa. Soluțiile rapide concepute în birourile administrației publice nu produc efectele previzionate pe termen lung fiindcă nu beneficiază de același suport din partea cetățenilor ca și cele în care comunitatea a fost implicată de la bun început. UrbanizeHub va continua să promoveze și să genereze proiectele de tip city lab care pot fi scalate și adaptate în funcție de specificul local al orașelor din Europa de Est.
Munca noastră a fost apreciată și am primit încurajări din partea celor care ne împărtășesc viziunea pentru orașe dezvoltate sustenabil pentru oameni. Feedbackul ne-a arătat că putem produce inovație și crea concepte replicabile atât în România cât și în Europa. Urban Future a fost o oportunitate pentru a ne conecta cu alți lideri urbani și pentru a colecta exemple de bune practici pe care dorim să le aplicăm în România și Europa de Est. Drumul este lung, la fel cum a rezumat Santiago Uribe Rocha, Chief Resilience Officer al Orașului Medellin, Columbia: „Provocarea noastră este ca un drum pe o țestoasă”.
Festivalul New European Bauhaus aduce împreună cetățeni cu activitate și expertiză în diferite zone pentru a dezbate și a contura viitorul orașelor noastre. Colegul nostru, Mihai Ioniță, a fost invitat la Bruxelles să discute despre proiectul Lugoj: For Kids, by Kids implementat anul trecut și finanțat prin programul New European Bauhaus. Cu toate că nu am participat la competiția pentru premiile NEB 2022, prezența noastră la eveniment s-a datorat caracterului inovativ al proiectului prin care am antrenat elevii într-un exercițiu de mobilitate urbană participativă. Astfel, elevii de la Colegiul Național ”Coriolan Brediceanu” din Lugoj au utilizat hărți GIS pentru a identifica spațiile problematice în momentul în care ei circulau pe bicicletă. Orașul este faimos pentru pasiunea față de mersul pe două roți, ceea ce ne-a permis să ne folosim de specificul local ca să angrenăm energiile tinerilor pentru a propune soluții la provocările identificate. Aceste soluții au fost predate administrației publică pentru ca atunci când se va elabora masterplanul pentru mobilitate urbană să țină cont de inputul copiilor și cum folosesc aceștia bicicleta. Prin feedbackul primit din partea experților și reprezentaților Comisiei Europene vom încerca să ducem acest gen de proiect la un nivel mai mare și să îl integrăm într-un concept mai strategic.

În perioada următoare UrbanizeHub va participa la Transylvanian Clusters International Week 2022 (Cluj-Napoca), Metropolitan City Conference (Amsterdam) și la conferința Climate-KIC Europe (Valencia). Vom continua să promovăm proiectele noastre și să vorbim de ce este esențial ca oamenii să fie implicați în conturarea viitorului orașelor.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.