Cea de-a șasea ediție a Urban Talks a avut loc la Iași pe 17 septembrie, în mod hibrid, atât la Palatul Culturii, cât și online, într-un parteneriat cu Ambasada Regatului Țărilor de Jos și cu susținerea Băncii Mondiale, IULIUS Group și a Primăriei din Iași. La fel ca edițiile precedente, la Iași au fost prezentate idei, soluții și proiecte privind dezvoltarea urbană inteligentă, sustenabilă și strategică de către 13 speakeri, precum și prin masa rotundă cu primarii orașelor Iași, Bacău și Piatra Neamț.
Cele patru panel-uri au fost construite în jurul principalelor direcții și factori de dezvoltare urbană – investițiile și viziunea strategică, mobilitatea, tehnologia și implicarea comunității.
Primul panel de viziune, strategie și investiții a fost susținut de Banca Mondială și IULIUS Group.
Marcel Heroiu, de la Banca Mondială a prezentat statistici și date privind Viitorul Orașelor din Moldova, subliniind importanța investițiilor private precum și recomandări pentru dezvoltarea urbană strategică. Raluca Munteanu, de la IULIUS Group ne-a vorbit despre impactul investițiilor companiei românești în România, evidențiind puterea de regenerare urbană a proiectelor IULIUS, dezvoltate în Iași, Cluj-Napoca și Timișoara.
Urmăriți aici discuția înregistrată – Panel 1
Cel de-al doilea panel a fost dedicat mobilității urbane și transportului sustenabil, susținut de experți din Olanda. Speakerii au prezentat o serie de proiecte care fac orașele olandeze mai eficiente și sustenabile, dar și mai prietenoase cu locuitorii și mediul. Ruxandra Ailenei a povestit despre eficiența transportului alternativ în Utrecht, declarat în 2019 cel mai bun oraș pentru biciclete, dar și despre transformările pe care acest oraș le-a suferit de-a lungul timpului pentru a descuraja utilizarea autoturismelor.
Erik Tetteroo, reprezentant al Ambasadei Olandeze de Ciclism, a vorbit despre legătura dintre amenajarea spațiului urban și transportul alternativ, prezentând modelul „Orașului de 15 minute” adoptat în Olanda. Chris Bruntlett, autor al cărții Building the Cycling City, prin intervenția online, a vorbit despre necesitatea creării unor orașe cu mai puține mașini și avantajele sociale, economice și sustenabile ale acestora. Victor Dijkshorn, arhitect peisagist, ne-a prezentat soluții și idei de transformare a spațiilor publice în unele mai verzi și sustenabile care pot aduce beneficii la nivelul societății, mediului și economiei și pot contribui la combaterea schimbărilor climatice.
Urmăriți aici discuția înregistrată – Panel 2
Al treilea panel s-a axat pe Orașele Smart. Delia Mitcan, de la EIT, ne-a prezentat programul de mobilitate urbană realizat de Institutul European de Tehnologie ce are misiunea de a accelera tranziția la spații urbane sustenabile. Nagumo Takehiko, de la Institutul Japonez de Smart City, a vorbit despre strategia orașelor smart din Japonia și a prezentat cele mai eficiente și inovative modele și tool-uri de dezvoltare urbană inteligentă. Soluțiile Microsoft pentru orașele smart au fost prezentate de Fred Sitbon, acestea reprezentând integrarea platformelor și programelor Microsoft în serviciile publice urbane – transport, siguranță, comunicarea cu cetățenii etc.
Ultimul panel a fost dedicat rolului comunității în crearea orașelor inteligente și sustenabile. Astfel, au fost prezentate proiectele de urbanism participativ desfășurate la Lugoj și București, de către Radu Vânturache și Samuel Stancu. Alexandrina Dinga de la CIVICA ne-a povestit despre Soluții Colaborative, un exercițiu de activare a comunității orașului Iași, prin care ieșenii au elaborat soluții inovatoare, care să răspundă nevoilor acestora. Georgiana Vieru ne-a vorbit despre comunitatea RubikHub de la Piatra Neamț, care susține antreprenoriatul și reprezintă un hub de inovație.
Evenimentul a continuat cu o proiecție, în premieră, a documentarului Orașe pentru Oameni realizat de UrbanizeHub. Au fost prezentate interviuri cu lideri urbani, dezvoltatori și reprezentanți ai societății civile care sunt implicați activ în dezvoltarea orașelor românești și care contribuie la creșterea calității vieții urbane.
Urmăriți aici discuția înregistrată – Masa rotundă cu primarii
La masa rotundă, de la finalul conferinței, au participat Mihai Chirica (primarul Municipiului Iași), Lucian Daniel Vizitei (primarul Municipiului Bacău), Vlad Moscalu (City Manager al Municipiului Piatra Neamț), Vasile Asandei (Director ADR N-E) și Marcel Heroiu (Banca Mondială). Aceștia au discutat despre provocările și viziunea orașelor din regiunea de NE a României, prezentând strategiile și prioritățile acestor poli de dezvoltare. A fost subliniată nevoia de investiții în mobilitatea urbană precum și elaborarea și implementarea unor proiecte finanțate de UE, în conformitate cu nevoile comunităților dar și cu Programul Operațional Regional Nord Est 2021-2027.
În zilele următoare, la Primăria Municipiului Iași, evenimentul a continuat cu un Hackathon de Inovare Urbană, unde trei echipe multidisciplinare, au explorat și prototipat soluții pentru oraș. 12 ieșeni împreună cu mentorii specializați pe cele trei track-uri – Mobilitate, Climă & Mediu și Digitalizare, au lucrat pe parcursul celor două zile la dezvoltarea unor soluții inovative care să contribuie la creșterea calității vieții urbane în Iași.
Evenimentul de la Iași a adus în prim-plan noi idei și posibile strategii de dezvoltare a Moldovei urbane, axate pe mobilitate, sustenabilitate, tehnologie și colaborare. Prin Urban Talks dorim să construim o comunitate activă și implicată în evoluția orașelor.
Vă așteptăm la Brașov și Oradea pentru a continua să modelăm împreună viitorul orașelor în care trăim!
Cover Foto: Newsroom.aviator