home Comunitate, Evenimente, Tehnologie & Inovație Urban Innovation Hackathon Iași 2021

Urban Innovation Hackathon Iași 2021

Sâmbătă și duminică, 18-19 septembrie, la Primăria Iași, am desfășurat împreună cu partenerii din sectorul public și privat o nouă ediție a Urban Innovation Hackathon, de această dată într-un mod hibrid, având echipe prezente atât fizic, în sala „Vasile Pogor” a Primăriei Iași, cât și online. 

12 tineri, grupați în 3 echipe multidisciplinare, împreună cu mentorii specializați în cele trei track-uri propuse de echipa UrbanizeHub – Climă&Mediu, Mobilitate și Digitalizare, au lucrat pe parcursul celor două zile la dezvoltarea unor soluții inovative. Procesul de lucru a fost facilitat de Tudor Mihai de la Innovating Society, iar premiile cumulate au ajuns la 1500 de euro. 

Prima zi a fost dedicată identificării problemelor, clarificării acestora prin discuții cu mentorii și conturarea unor soluții inovative care să răspundă nevoilor actuale ale societății și care să contribuie la creșterea calității vieții în oraș. Cea de-a doua zi a fost despre concretizarea prototipurilor, construirea modelului de afacere și pregătirea pitching-urilor pentru jurizare. Atât participanții prezenți online, cât și cei din sală s-au pregătit intens pentru prezentarea finală, iar rezultatele au fost pe măsură. 

Așa s-au conturat soluțiile propuse de cele trei echipe pentru track-urile propuse de noi:

Track 1 : Mobilitate urbană & Spații publice – Mobility Squad

Problema: Accesul precar la locurile de muncă, dotări și facilități în Zona Bucium 

Soluția: Mobility Squad presupune reconfigurarea tramei stradale prin crearea unei benzi reversibile și a unei benzi dedicate transportului public. 

Implementarea soluției va crește gradul de utilizare a transportului public și accesibilitate a zonei, precum și calitatea vieții. Cei trei membri au propus și câteva măsuri complementare precum modernizarea stațiilor de autobuz, optimizarea traseelor, construirea unor noi rute alternative, facilitarea transportului de elevi prin sistemul „door to door”. Acestea urmăresc decongestionarea traficului în zona Bucium, creșterea rentabilității transportului public, dar și a siguranței elevilor. Astfel, soluția propusă poate avea un impact semnificativ în orașul Iași, putând fi replicată și în alte centre urban, acolo unde infrastructura existentă permite. 

Track 2: Schimbări climatice & Mediu – NAMBRO

Problema: Extinderea masivă a ambroziei în municipiul Iași și în comunele limitrofe

Soluția: Soluția NAMBRO constă în detectarea semi-automată a ambroziei cu ajutorul dronelor

Implementarea proiectului presupune antrenarea algoritmului de recunoaștere a ambroziei și setarea dronei și dezvoltarea unei platforme online de stocare a informațiilor. Această soluție urmărește reducerea riscului de alergii și probleme respiratorii, a impactului invaziv asupra mediului și implicit creșterea calității vieții. Algoritmul integrat dronelor poate recunoaște, dar și analiza stadiul de evoluție al plantelor, făcând posibilă conturarea unor potențiale zone afectate de ambrozie, dar și prevenirea extinderii acesteia. Soluția poate fi replicată și adaptată cu ușurință în zonele afectate de ambrozie, venind în ajutorul autorităților competente, dar și al companiilor private. 

Track 3: Soluții digitale pentru orașul de mâine – WasteLeaf

Problema: Gradul ridicat al poluării mediului datorat prezenței unei mari cantități de deșeuri în zone neamenajate

Soluția: WasteLeaf reprezintă o aplicație ce integrează o componentă de social-media, care permite raportarea zonelor cu deșeuri și îndrumă utilizatorii spre colectarea acestora. 

Implementarea acestei soluții va crea un mediu de comunicare și organizare a persoanelor pro-active și preocupate de ecologie, urmărind colectarea deșeurilor din zonele raportate de aceștia. Utilizatorii pot posta atât imagini cât și locația identificată ca fiind poluată, iar membrii activi pot colabora pentru ecologizarea zonei. Se dorește astfel crearea unei comunități responsabile și creșterea nivelului de conștientizare a populației cu privire la problemele de mediu. Aplicația poate fi accesată cu ușurință de populația ce deține un smartphone și poate fi replicată la nivel internațional, contribuind la efortul global de reducere a poluării. 

Toate cele trei proiecte au fost premiate de juriu, WasteLeaf primind premiul special din partea Microsoft în vederea concretizării și implementării aplicației. Mulțumim tuturor participanților și celor implicați în desfășurarea concursului! Urban Innovation Hackathon continuă anul acesta cu alte două evenimente prin care dorim să creștem comunitatea de oameni implicați și preocupați de binele orașului în care trăiesc. 

Cover Foto: PHBS




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.