Clasamentul Global Liveability Index arată că Viena conduce la capitolul siguranță, viață culturală, mediu, educație și sănătate în analiza a 172 de orașe din întreaga lume. În premieră pentru GLI, Japonia și Australia ocupă împreună a zecea poziție.
Viena a revenit în conducerea topului Global Liveability Index prezentat de The Economist Intelligence Unit (EIU), după ce a coborât în 2021 pe poziția 12. Infrastructura, școlile și universitățile de calitate, sistemul de sănătate eficient și viața culturală a Capitalei austriece i-au adus titlul de „most liveable city 2022”.
Ideea de „liveability” se referă la condițiile de trai oferite de un oraș, care sunt cuantificare pe 30 de factori în 5 categorii: stabilitate, sănătate, cultură și mediu, educație și infrastructură. Raportul ia în considerare și provocările pe care le înfruntă un anumit cetățean indiferent de orașe și apoi compară rezultatele între locații. Vienna a obținut un scor perfect în patru categorii și 96,3 la capitolul cultură și mediu. Este urmată de Copenhaga, Zurich, Calgary, Vancourver, Geneva, Frankfurt, Toronto, Amsterdam, Osaka și Melbourne.
Orașele de mărimi mijlocii din țările cu capital mare tind să se descurce mai bine în atingerea punctelor de apreciere a poziției lor în clasament. În acest an, primele 10 orașe sunt cele care au putut să se întoarcă la normal cu mai puține restricții pandemice. COVID-19 a determinat o scădere al nivelului de trai în clasamentele din ultimii doi ani, în mare parte din cauza lockdownurilor și măsurilor de distanțare socială. Totuși, raportul indică o recuperare de la un scor de 69.1 anul trecut la un scor general de 73.6 în prezent. Înainte de pandemie, scorul general era de 75,9.
La capătul opus, pe ultimul loc se află Damasc, Lagos și Tripoli. Rapoartele legate de tulburările la nivelul societății, terorism și conflicte armate arată că aceste orașe nu oferă siguranță și cetățenii sunt într-o stare continuă de teamă. Nu există date despre Kiev pentru că persoana responsabilă de analiza orașului a fost forțată să părăsească țara, însă Moscova și Sankt Petersburg au coborât cu 13-15 poziții în tabelul de scor și orașe ca Varșovia și Budapesta au observat o scădere în indicele privind stabilitatea.
Pe lângă admirația pe care o putem resimți față de orașele din top 10 pentru modul eficient în care se administrează, putem să observăm care este nevoia fundamentală pentru existența dezvoltării. Pacea și securitatea integrității cetățenilor sunt baza pe care se clădește o comunitate funcțională. Nu putem vorbi despre proiecte de viitor în absența unui context de stabilitate socială și implicare a cetățenilor în asigurarea unui mediu sigur.
Informațiile din acest articol au fost extrase din EuroNews
Sursă foto: Expatica