home Regenerare Urbană APEL – Regenerare urbană și design preventiv în Colentina-Tei

APEL – Regenerare urbană și design preventiv în Colentina-Tei

APEL (Activare și Planificare pentru Eficiență Locală) Colentina-Tei este unul dintre proiectele noastre din 2022 prin care atingem atât regenerarea urbană cât și managementul riscului în caz de cutremur.

UrbanizeHub a conceput un ghid bazat pe dorințele și necesitățile cetățenilor dedicat Primăriei Sectorului 2 București. Procesul de elaborare a ghidului a demarat cu consultări online pe baza unor chestionare prin care am oferit cetățenilor șansa de a evidenția problemele cu care se confruntă în Colentina-Tei și de a propune idei de rezolvare a acestora. Ulterior, ne-am mutat din mediul online în teren unde am demarat o consultare publică informativă unde l-a avut ca invitat pe specialistul Băncii Mondiale în materie de risc seismic, Matei Sumbasacu, care a ținut o prelegere despre riscul seismic. Participanții au fost informați care sunt măsurile ce trebuie adoptate înainte, în timpul și în urma producerii riscului seismic, precum și care sunt sursele oficiale de informare. După încheierea segmentului de informare a publicului, au fost discutate rezultatele intermediare ale studiului și a avut loc o dezbatere pe tema principalelor soluții propuse.

În acest ghid am îmbinat principiile regenerării urbane, urbanismul participativ și gestionarea riscului seismic. Am întrebat cetățenii chestiuni legate de cartierul lor care sunt vitale în caz de dezastru, cum ar fi locația unde se vor afla punctele de ajutor, în ce an a fost construit blocul lor și ce clasă de risc are, cum trebuie să se adăpostească în propria locuință în timpul primei și celei de a doua replici ale cutremurului și așa mai departe. Scopul ședinței a fost diseminarea informațiilor despre cum ne menținem în siguranță atât pe noi cât și pe cei dragi nouă, precum și conștientizarea riscului pe care acțiunile necontrolate din timpul unui cutremur le prezintă. Sesiunea de discuții poate fi urmărită în clipul de mai jos:

Pentru partea de regenerare urbană am urmărit principii care pot fi aplicate întregului areal. Am împărțit cartierul pe subzone în funcție de tipologia lor, după care am analizat și am aplicat aceste principii pe fiecare subzonă. Tot pe baza chestionarelor și a nevoilor urgente, a locurilor publice, am propus două intervenții către administrația publică. Viziunea care a stat la baza acestor soluții este crearea spațiilor dedicate oamenilor, încurajarea micromobilității, punerea în valoarea a patrimoniului public existent și înfrumusețarea spațiilor frecventate de rezidenți.

Propunere amenajare Strada Teiul Doamnei X Bulevardul Ghica

Pentru a veni și mai mult în sprijinul administrației publice am elaborat un capitol legat de metodologia organizării proceselor de urbanism participativ unde am discutat de aspecte cum ar fi organizarea consultărilor publice, ce trebuie urmărit în cadrul unui studiu socio-antropologic, care sunt avantajele și dezavantajele diferitelor forme de consultare a populației și cum poți înțelege cel mai bine ce își doresc oamenii dintr-o anumită zonă.

Sustenabilitatea soluțiilor pentru spațiile publice a avut la bază conceptul de design biofilic. Acesta urmărește optimizarea și eficientizarea contactului cu elementele naturale din orașe. Așadar, acesta nu înțelege spațiul verde ca entități separate, neconectate la viața urbană, ci îl percepe ca pe un corp unitar, care trebuie tratat prin introducerea unor tipologii funcționale multiple de infrastructură. În urma analizei multicriteriale a cartierului Colentina-Tei, am reușit să identificăm zonele în care s-ar preta introducerea designului bioflic și am venit cu propuneri de sistematizare treptată a infrastructurii verzi la nivelul zonei studiate, astfel încât să valorificăm la maxim potențialul acestor spații verzi.

APEL este rezultatul colaborării dintre UrbanizeHub, Banca Mondială și Primăria Sectorului 2 București. Proiectul s-a desfășurat în perioada martie-iunie 2022, mai multe detalii putând fi accesate pe pagina de Facebook dedicată.

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.