home Arhitectură & Design, Orașele Viitorului Centru de excelență în Orientul Mijlociu: Biblioteca Mohammed bin Rashid

Centru de excelență în Orientul Mijlociu: Biblioteca Mohammed bin Rashid

Megabiblioteca din Dubai este o atracție arhitecturală care contribuie la promovarea educației în rândul cetățenilor. Ce pot vedea vizitatorii în cele șapte etaje ale clădirii?

Dubaiul a dat încă o dată dovadă de spirit inovator prin cel mai recent proiect arhitectural dedicat educației. Biblioteca Mohammed bin Rashid este un centru cultural prin excelență și a fost gândită să arate ca cea mai eficient formă de educație creată de om: cartea. La șase ani de când a început construcția, șeicul care a dat numele bibliotecii a inaugurat spațiul de șapte etaje în care se află nouă biblioteci tematice, un amfiteatru interior și unul exterior, un muzeu al literaturii, o sală de conferințe, o cafenea și un gift shop. Suprafața totală este de 54.000 metri pătrați, o dimensiune impresionantă pentru ce oferă.

Nu se percep taxe pentru a intra în incintă, însă împrumuturile de cărți în afara clădirii se fac pe bază de abonament plătit. Programul este de luni până sâmbătă, de la 9:00 la 21:00. Parcarea este gratuită și are prevăzute zone pentru încărcarea mașinilor electrice. Pentru cei care aleg să utilizeze transportul în comun, traseul de la metrou la clădire este umbrit pentru a ușura accesul în timpul zilelor caniculare. Biblioteca a dezvoltat și o aplicație care permite utilizatorului să verifice programul și să facă anumite rezervări per oră în funcție de activitatea pe care vizitatorul dorește să o desfășoare acolo. Spațiile de studiu de la etajul al doilea sunt disponibile gratuit pentru cei care au făcut rezervarea prin aplicație.

În viitor clădirea va crea un spațiu de gaming și va coordona un program lunar de evenimente dedicate autorilor. Evident, scopul inițial al bibliotecii este să ofere o gamă cât mai largă de cărți, motiv pentru care planul este să crească numărul de exemplare dincolo de milionul de titluri disponibile în format fizic și digital în peste 30 de limbi.

Intrarea este aerisită, cu tavanul înalt și rafturi pe care se găsesc cărți arabe de poezie, ficțiune și istorie. Pe măsură ce se avansează de la un etaj la altul, conținutul oferit este din ce în ce mai specializat. Parterul oferă cărți pentru un public cât mai larg, în trei aripi ale bibliotecii cu 100.000 de titluri. Cea pentru copii oferă 17.000 de cărți, fiind de asemenea un mediu colorat și dedicat educației timpurii. Mai mult, aceasta oferă cărți în braille pentru copiii nevăzători și un spațiu special dedicat acomodării celor cu autism. De asemenea, există 35.000 de ziare imprimate și în format digital din întreaga lume, 500 de piese de colecții rare, 6 milioane de dizertații, 73.000 de înregistrări muzicale, 75.000 de videouri, 13.000 de articole și peste 5000 de jurnale digitale și scrieri istorice. Organizarea volumelor este numerică în loc de alfabetică, motiv pentru care este recomandat ca vizitatorii să caute online dacă este disponibilă cartea pe care doresc să o citească și să afle exact locația unde o pot găsi.

Biblioteca Mohammed bin Rashid folosește tehnologie de ultimă oră, printre care depozitarea automată, un sistem electronic de livrare a cărților către vizitatori, un laborator de digitalizare a cărților și roboți care asistă cititorii în funcție de nevoile lor. Este disponibilă și tehnologia realității augmentate și a realității virtuale.

La al șaptelea etaj se află Comorile Bibliotecii, o secțiune unde vizitatorii pot observa colecții rare, manuscripte și documente din secolul XIII. Sunt expuse copii vechi ale Coranului, o primă ediție a lui Don Quijote din secolul XVII, o primă ediție a Description de L’Egypte din 1809 scrisă de cărturari care au fost alături de Napoleon în campaniile sale. Directorul bibliotecii a menționat că echipa sa este într-o continuă căutare de obiecte care ar putea fi expuse în bibliotecă. Cele prezente deja au fost achiziționate la licitații caritabile.

Biblioteca de peste 260 milioane de euro este o bijuterie arhitecturală și care va contribui la consolidarea brandului orașului Dubai ca centru educațional. Costul este foarte mare, dar inițiativa este o inspirație pentru orașele care vor să fie percepute și ca altceva în afara de lucrurile care le-au făcut cunoscute. Dubai va rămâne un important centru turistic și de business din Orientul Mijlociu. Cu eforturi consolidate, ar putea deveni și un centru educațional de excelență.

Informațiile și fotografiile din acest articol au fost extrase din The National News și Time Out Dubai
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.