home Evenimente, Regenerare Urbană Trendul dezvoltării urbane: spații pentru oameni, sustenabile și care pun în valoare specificul local

Trendul dezvoltării urbane: spații pentru oameni, sustenabile și care pun în valoare specificul local

Cinci soluții pentru orașele din Europa sunt pe lista finală a competiției European Prize for Urban Public Space. Competiția se concentrează pe zone dedicate oamenilor care pun în valoare patrimoniul local și sustenabilitatea.

Premiul European pentru Spații Publice Urbane va fi câștigat de unul dintre cei cinci finaliști. Pentru a XI-a ediție a competiției au fost înscrise 326 de proiecte din 35 de țări. Condiția de participare a fost ca proiectul de amenajare a spațiului public să fie completat între 2018 și 2021.

Premiul este unul onorific acordat atât arhitecților cât și administrației publice sau instituției responsabile pentru intervenție. Proiectele nu trebuie să fie neapărat concentrate pe spații mari, dar trebuie să oferă o mai bună calitatea a vieții pentru cetățeni. Totodată, finaliștii au fost selectați în funcție de modul în care au pus în valoare patrimoniul local.

FLOW (Bruxelles)

Prima piscină în aer liber construită în Bruxelles în ultimii 40 de ani este primul proiect de pe lista finaliștilor. 50 de tineri au participat la crearea structurii temporare care a devenit un loc iubit de comunitate. Soluția ușor de implementat și cu cost scăzut este un exemplu pentru cum oamenii pot fi angrenați în crearea unui spațiu public asumat de comunitatea locală.

Catharijnesingel (Ultrecht)

Restaurarea Catharijnesingel elimină traficul vehiculelor și eliberează străzile de mașini, aducând apa pentru a reamenaja un nou spațiu public. Pe zona unde se află râul, înainte era o stradă cu două benzi pe sens dedicată exclusiv autovehiculelor. Soluția încurajează micromobilitatea în timp de promovează sustenabilitatea prin revitalizarea spațiului cu ajutorul elementelor naturale, în special apa. Copacii, vegetația, materialele de pavaj și mobilierul stradal au fost selectate atent și ținând cont de potențialul naturii de a se dezvolta pe termen lung. Un alt plus al proiectului este introducerea microclimatului prin recuperarea biodiversității, ceea ce joacă un rol important în situația actuală a crizei climatice.

Piața Saint Sernin (Toulouse)

Proiectul din orașul francez regenerează țesutul istoric al orașului prin eliminarea mașinilor și replantarea copacilor care în trecut au fost un simbol pentru localitate. Piața Saint Senin se află printre finaliști datorită simplicității prin care a generat o schimbare vizibilă pentru comunitate. Un spațiu parte a patrimoniului local a devenit un mecanism de reactivare a unei zone nevalorificate, acum fiind un centru care poate fi utilizat pentru mai multe scopuri publice, cum ar fi festivitățile, întrunirile, concerte și așa mai departe.

Gradina comunitară urbană Sporta pils dārzi (Riga)

Inițiativa Capitalei Latviei de a regenera un spațiu abandonat prin crearea unei grădini comunitare urbane se bucură de popularitate la nivelul orașului. Proiectul este compus din crearea unui sistem de distribuție al răsadurilor, cu spații dedicate întâlnirilor. Riga a reușit să creeze un model de amenajare a spațiului urban, încorporând cultura, interacțiunile sociale și mediul într-un loc dedicat oamenilor.

Hage (Lund)

Catedrala Lund a decis să utilizeze spațiile din proprietatea sa pentru a crea un spațiu public care va fi o alternativă pentru urbanizarea rapidă din jurul său. O curte interioară împrejmuită pe trei laturi de zidurile de cărămidă recuperate dintr-o fabrică demolată se află pe un teren încă nedezvoltat la periferia orașului Lund. Proprietarul terenului a decis să nu meargă în trendul dezvoltării urbane zonale, ci să-l lase să-și urmeze propriul curs deschis către cetățeni. Curtea este o primă intervenție, o anticipare a unei evoluții treptate a locului: un hortus inconclusus.

Câștigătorii vor fi anunțați la ceremonia din Barcelona pe 14 și 15 Noiembrie. Juriul este compus din criticul Hans Ibelings, profesorul de peisagistică ETH Zurich, Teresa Galí-Izard, consilierul Atenei pe chestiuni de reziliență, Eleni Myrivili, co-fondatorul colectivului de arhitecți Assemble, Paloma Strelitz, arhitectul sloven Špela Videčnik, directorului Muzeului Elvețian de Arhitectură, Andreas Ruby și lectorul Universității Politehnice din Catalonia, Lluís Ortega. Competiția se focusează pe evidențierea trăsăturilor de planificare urbană răspândite în spațiul european pentru a promova și apăra ideea de oraș parte a Europei.

Faptul că spațiile publice dedicate oamenilor cu focus pe sustenabilitate sunt din ce în ce mai apreciate în cadrul concursurilor de acest gen este o încurajare pentru administrațiile publice care vor să implice oamenii în co-designul de oraș. Trendul european este de a pune în valoare spațiile publice și a crea contexte pentru ca oamenii să socializeze, să se implice și să creioneze împreună viitorul orașelor.

Informațiile din acest articol au fost extrase din Archinect și CCCB

Sursă foto: The Brussels Time, OKRA, Metalocus, Interior Magazine, Lund, CCCB




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.