Competiții și soluții de arhitectură și design pentru pandemie

Pandemia a adus schimbări majore în viața noastră de zi cu zi. Design-ul urban și arhitectura se adaptează și ele nevoilor noii realități.

În Singapore, guvernul a anulat evenimentele majore, a închis cafenele și a impus limitări întâlnirilor. Ministerul Sănătății a impus reguli prin care apropierea intenționată la mai puțin de un metru de altă persoană într-un loc public este interzisă, iar cei ce le încalcă riscă să primească o amendă de 7.000 de dolari sau să facă până la șase luni de închisoare. 

Astfel, a apărut o nouă manifestare a designului urban sau interior, prin bandă adezivă, care să arate distanțele ce trebuie menținute între persoane, pe bănci, mese sau trepte.

Benzile indică locurile în care nu ar trebui să se așeze persoanele și au devenit, spontan, obiecte de design. Astfel de amenajări se găsesc pe pagina de Instagram tape_measures

De asemenea, benzi de protecție suspendate sunt folosite pentru a delimita locurile publice în care accesul este interzis.

Soluțiile adoptate pot fi așadar unele practice, simple și rapide, alături de unele complexe. Măsurile combinate au avut în Singapore rezultate notabile, temperând extinderea virusului.

După câteva săptămâni de comenzi realizate de acasă, majoritatea arhitecţilor şi designerilor s-au obişnuit cu noua realitate a lucratului de acasă. Dacă eşti plictisit între cei patru pereţi ai tăi, de ce să nu intri într-o competiţie de design, în care poți propune astfel de soluții practice, chiar acum?

Pe Bustler, colaborator al Archinect, se găsește o întreagă bază de date despre competiţii, cu noi provocări!

Aici sunt câteva dintre ultimele competiţii centrate asupra pandemiei.

Creativity for New Hygienism (Creativitate pentru un Nou Igienism)           

Această competiție este o invitație de a veni cu propuneri inovatoare capabile să răspundă la criza sanitară prin care trecem și la acelea pe care am putea să le întâmpinăm mâine.

ARCHITECTURE BEYOND COVID-19 (ARHITECTURA DINCOLO DE COVID-19)

Invităm toți arhitecții, designerii urbani și designerii de interior (studenții sunt de asemenea bineveniți) să trimită proiecte care asigură soluții posibile despre cum ar trebui să fie re-proiectat mediul construit pentru a preveni răspândirea unor viitoare pandemii ce pot avea loc.

Pandemic Architecture International Ideas Competition (Competiţia Internaţională de Idei de Arhitectură legate de Pandemie)  

„Timpurile extraordinare” necesită un design extraordinar. (…) Competiția de Arhitectură legată de Pandemie încearcă să deschidă un dialog și să creeze un grup de lucru, căutând idei din partea comunității de arhitectură și design despre viitorul traiului, spațiului de lucru, spațiului public și industriei de turism.

Și chiar și o abordare apocaliptică:

Architecture of the Apocalypse – Using Space Technology to colonize earth again after Apocalypse (Arhitectura Apocalipsei – Folosind Tehnologie Spațială pentru a coloniza din nou Pământul după Apocalipsă)  

PĂMÂNTUL este o planetă condamnată și dacă oamenii nu acționează rapid, umanitatea se va confrunta cu scufundarea ei odată cu această barcă, a avertizat Profesorul Stephen Hawking în ultima sa carte. (…) Rezumat: Este misiunea ta, dacă o accepți, de a proiecta un sistem auto-suficient, de tip circuit închis, care să susțină, pentru un minim de populație viabilă (MPV), viața regenerativă. MPV-ul pentru această competiție este de 160 de ființe umane pe orice locație de pe Pământ după evenimentul de extincție. Atunci oricare zonă de pe Terra va fi un mediu extrem de dur, precum orice plantă extraterestră.

Designul și arhitectura pot fi așadar utile chiar și în temperarea pandemiei. Ideile tale de design pot fi puse în aplicare și pot îmbunătăţi sănătatea populației, trebuie doar să ți le expui!

Surse: archinect, time

Foto: kottke, instagram, thisiscolossal




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.