home Industrii Creative, Tehnologie & Inovație Turismul smart: 5 soluții pentru orașele din România

Turismul smart: 5 soluții pentru orașele din România

Turismul este o resursă importantă pentru orașe, una prin care personalitatea și specificul local sunt puse în valoare. Ce poate face un oraș ca să-și fructifice potențialul turistic și ce soluții poate implementa?

Din 2019, Uniunea Europeană a lansat programul Capitala Europeană a Turismului Smart cu scopul de a stimula inovația în domeniul practicilor de turism smart. Nouă orașe au fost premiate până în prezent, arătând astfel de ce inițiativele din acest sector sunt un pariu câștigător pentru comunitate. Putem să amintim creșterea competitivității între destinații, îmbunătățirea accesului la mijloace de transport, managementul eficient al resurselor orașului, dezvoltarea ecosistemului de turism local, stimularea agenților economici care activează în turism și îmbunătățirea calității vieții pentru oameni.

Soluțiile de succes din acest domeniu presupun o colaborare între mediul privat și administrația publică, fiind nevoie de o abordare multidisciplinară. În acest articol aducem cinci idei care pot optimiza zona de turism dintr-un oraș.

1. Digitalizarea ofertei de turism

Primul pas este să aducem într-un singur loc punctele de interes, traseele turistice, atracțiile și experiențele pe care le oferă orașul. Utilizatorul unei platforme online ar trebui să poată să închirieze ușor o cameră în unul dintre hotelurile din oraș după ce consultă oferta turistică și se infromează despre locul pe care vrea să îl viziteze.

2. Tururi autoghidate

Aplicațiile mobile care oferă tururi ale orașelor pot să schimbe modul în care turistul se raportează la ceea ce vede. Indiferent de unde se află în oraș, folosing GPS-ul, turistul va putea accesa un tur care să îl ghideze pe anumite trasee, să îi povestească istoria locului și să îi sugereze activități de recreere din apropiere. Gradul ridicat de flexibilizare și customizare a experienței oferă mai multă libertate celui care vizitează orașul și pune în valoare specificul local.

3. Realitate augmentată

Devenită din ce în ce mai utilizată în timpul pandemiei, realitatea augmentată oferă posibilitatea de a vedea locuri îndepărtate prin intermediului telefonului mobil. Totuși, există și posibilitatea utilizării realității augmentate chiar la fața locului. Cum ar fi să deschizi aplicația, se selectezi o clădire și să îți apară pe ecran informații despre ea sau imagini din trecut din același loc?

4. Chatbot

Chatbot-ul nu este nimic mai mult decât un soft automat care conversează cu utilizatorul și îi oferă informații după ce procesează ceea ce i se cere. Acesta poate fi programat să răspundă întrebărilor frecvente sau orice altceva vrei să comunici. În practică, poate fi utilizat atât pentru a discuta cu turiștii, cât și să programeze călătorii, să rezerve camere de hotel, bilete de avion și multe altele.

5. Internet of Things (IoT)

Internetul lucrurilor a devenit din ce în ce mai discutat odată cu inovațiile 5G. Se referă la interconectarea dispozitivelor cu ajutorul internetului prin care se transmit și se primesc date pentru a efectua acțiuni în mod automat. Raportat la turism, o soluție ar fi ca turistul să primească notificații în momentul în care se apropie de o destinație faimoasă, prin care să fie informat legat de programul de vizitare și costul intrării. Desigur, posibilitățiile sunt infinite.

Am sintetizat o scurtă serie de soluții tangibile care pot fi relativ ușor implementate de către administrațiile publice în parteneriat cu mediul privat. În România vorbim de turism în doar câteva locații, de obicei orașele mari și câteva sate de vacanță, ceea ce este incorect pentru destinațiile care oferă ceva deosebit dar nu știu să își pună în valoare atracțiile. Tehnologia și turismul smart ne ajută să spunem povestea locurilor în care trăim și să creștem calitatea vieții pentru locuitori.

Informațiile din acest articol au fost selectate din Orioly

Sursa foto: Leaders International, bu.edu




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.