home Arhitectură & Design, Energie Regenerabilă, Tehnologie & Inovație Trei soluții pentru ca orașele să devină eficiente energetic

Trei soluții pentru ca orașele să devină eficiente energetic

Orașele sunt principalii consumatori de energie electrică și elimină o cantitate importantă de carbon în atmosferă. Administrațiile publice care vor să devină sustenabile au înțeles situația și se concentrează pe trei importante strategii ca să reducă impactul asupra mediului: decarbonizarea clădirilor, bateriile EV și distribuirea eficientă a resurselor energetice.

Schimbările climatice și criza energetică au devenit și sunt în continuare o suită de probleme ce pun în pericol atât mediul înconjurător cât și sănătatea și modul de viață al oamenilor. Din cauza multiplelor probleme și calamități care au avut loc în decursul timpului, a fost nevoie urgentă de găsirea unor soluții  ce abordează ideea și principiul de green energy sau energia curată.

Pentru a găsi soluțiile necesare unui mediu cât mai lipsit poluare (poluare ce pornește în special de la mașini, clădiri și cartiere), soluțiile au apărut din proiectele de inovare urbană ce au potențial de a fi aplicate la o scară globală. Centrul pentru Transformare Urbană al Forumului Economic Mondial și-a propus sa accelereze proiectele de transformare urbană.

Variantele optime pentru a atenua schimbările climatice cât și conflictele globale , sunt energia regenerabilă și metodele de stocare ale acesteia, metode ce trebuie sa fie cât mai durabile. Chiar dacă aceste soluții au fost puse în aplicare, când vine vorba de crearea unui ecosistem energetic lipsit de factori poluanți acest lucru este demarat cu greu, nu este imposibil, dar procesul este unul de durată și destul de anevoios. Totuși în timp ce vorbim unele dintre cele mai inovatoare soluții energetice sunt testate, în acest moment, la nivel local pentru a putea stabili posibilitatea lor de a le aplica la nivel global.

Prima soluție dintre cele trei identificate sunt pompele de căldură pentru decarbonizarea clădirilor din comunitățile cu venituri mici. În prezent, clădirile consumă 33% din totalul de energie și produc 39% din emisiile de gaze cu efect de seră. Decarbonizarea se referă atât la reducerea carbonului operațional cât și al celui încorporat, adică emisiile degajate în faza de utilizare a clădirii. Se referă la extracție, transport, instalare și utilizarea spațiului până la sfârșitul ciclului de viață al bunului respectiv. Drept urmare, prima soluție propune abordarea creativă a depășirii barierelor structurale din calea implementării. BlocPower – un inovator global al Forumului Economic Mondial care a fost clasat recent pe locul al patrulea pe lista mondială a celor mai inovatoare companii din 2022 a Fast Company – a dovedit că tehnologia standard a pompei de căldură electrică, cuplată cu un model holistic de finanțare și instalare, poate decarboniza rapid clădiri în comunități cu venituri mici până la moderate, fără costuri inițiale pentru proprietar. Aceste pompe au fost instalate în peste 1.200 de clădiri din New York, iar firma a ajuns sa aibă proiecte în mai mult de 25 de orașe din Statele Unite ale Americii. În viitor mai exact până în anul 2050 vor fi aprobate treptat pompe de căldură în clădiri, deocamdată fiind instalate doar 180 de milioane de pompe. Cu toate acestea, pentru a ajunge la comunitățile defavorizate, modelele adaptate la nivel local pentru finanțare și instalare sunt esențiale.

A doua soluție ar fi folosirea bateriilor EV. Aceste baterii au rolul de a stoca energia esențială pentru dezvoltarea unui ecosistem de vehicule electrice (EV), precum și a transportului în masă și a rețelelor. Pentru a asigura durabilitatea acesteia, un start-up numit Our Next Energy a instalat-o într-un automobil Tesla, iar aceștia au reușit să doboare recordul mondial pentru distanța parcursă cu o singură încărcare. Aceste baterii vor fi realizate în America de Nord, iar compania încercă pe cât posibil să le realizeze dintr-un material mai puțin dăunător și care se găsește mult mai rapid, mai exact fosfatul de fier.

Baterie EV

A treia soluție este crearea unei rețele de stocare a bateriilor care alimentează orașe întregi. Chiar dacă bateriile EV sunt o alegere necesară și de viitor există o problemă: dezvoltarea durabilă a bateriilor este necesară pe o scară mai largă, nu numai pentru mașini și clădiri. Spre exemplu, orașul Melbourne a creat un program ce urmărește realizarea unei rețele conectată de baterii de dimensiuni medii situate în cartierele din jurul orașului. Ideea lor se numește Power Melbourne și se referă la stocarea energiei când cererea este scăzută, urmată de returnarea ei în rețele atunci când cererea este mare. Viziunea acestora este de a atinge obiectivul de zero emisii de carbon și de a dezvolta economic zona prin oportunități de cercetare, formare și locuri de muncă. După cum apare în raportul World Energy Outlook, sectoarele energiei verzi vor reprezenta 75% din noile locuri de muncă generate și vor compensa pentru joburile pierdute ca urmare a diminuării dependenței de combustibili fosili.

Cele trei soluții prezentate în acest articol sunt doar câteva dintre strategiile pe care le pot implementa orașele ca să devină cât mai eficiente în managementul resurselor. Totuși, aceste strategiinu pot fi implementate la impact maxim dacă oamenii, comunitatea acelui oraș, nu este angenată și provocată să participe la misiunea de a reduce amprenta de carbon. O abordare multilaterală cu implicarea tuturor actorilor trebuie luată în considerare de administrațiile care doresc să devină sustenabile.

Articol realizat de Matei Tudorache

Informațiile din acest articol au fost extrase din World Economic Forum și Saint-Gobain

Sursă foto: Elements, CIBSE Journal, Sacompplan, Transport Environmnet




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.