După cum deja v-am obișnuit pe voi, cei care ne urmăriți și ne susțineți inițiativele, am crea un nou ghid care propune soluții pentru conturarea comunităților active, inclusive și reziliente.
Ghidul este împărțit în trei capitole: Ce ne-a învățat Covid-19, 10 idei și principii și Recomandări. Am început cu analiza celui mai rece duș pe care l-a primit planeta de la Războiul Rece încoace. În vreme ce termeni ca „distanțare socială” sau „(auto)izolare” devin tot mai frecvenți în vocabularul nostru, am descoperit cât de mult avem nevoie de o altă noțiune, aceea de „comunitate”.
În primul capitol discutăm tocmai importanța aparținerii unui individ la un grup social și ce lecții putem trage de la pandemie. Mai departe, venim cu 10 idei și principii despre modul în care trebuie să ne raportăm, să înțelegem și să luăm inițiativă în comunitate. Discutăm aici punctual despre concepte cum ar fi diversitatea, specificul cultural, eforturile pentru a clădi o comunitate, inegalitatea, leadership, dinamicile de putere, ținte, agora, obiceiuri și inovare. Nu în cele din urmă, la partea de recomandări am creat un „decalog” despre cum putem face să fim schimbarea ce vrem să o vedem în lume și, astfel, cum să schimbăm lumea.
Nu ne-am propus să facem o radiografie a provocărilor care ne-au fracturat spiritul comunitar, în loc, preferăm să ne concentrăm pe soluții pragmatice. Putem porni de la un adevăr care ne dă curaj: chiar dacă nu s-au vindecat încă sechelele cauzate de mutarea forțată de la sat la oraș și teama de a fi prea deschis cu vecinii de teama de a nu fi turnat la Securitate, românii pot începe să pună bazele comunităților sănătoase.
Ghidul poate fi accesat aici.
Vă urăm lectură plăcută și vă invităm să rămâneți aproape de UrbanizeHub! Pregătim o nouă campanie în care vom avea invitați din domenii relevante pentru conturarea comunităților, vom dezbate teme conexe și vom vedea cum principiile acestui ghid sunt puse în funcțiune cu ajutorul oamenilor.