home Energie Regenerabilă, Orașele Viitorului Cum poate Europa produce energie verde pentru toată planeta

Cum poate Europa produce energie verde pentru toată planeta

Dacă vă deplasați în jurul Europei, atunci cu siguranță ați întâlnit turbine eoliene care se învârt pe marginea drumului. De asemenea, ați putut vedea parcuri de eoliene aflate pe coaste, care apar aici și acolo, pentru cât mai multe surse regenerabile. Cu toate acestea, potențialul energiei eoliene rămâne în mare parte neexploatat în Europa, spun specialiștii.

Continentul ar putea produce de peste 100 de ori cantitatea de energie pe care o produce în prezent din turbinele aflate pe pământ, acestea putând alimenta întreaga planetă, spun cercetătorii de la Universitatea Sussex din Anglia și de la Universitatea Aarhus din Danemarca. Parcurile eoliene, în mare, ar putea adăuga o cantitate extraordinară de 52,5 TW la energia energetică din Europa, sau 1MW pentru fiecare 16 localnici.

Eolienele acoperă o parte din  Europa, dar ar mai fi loc pentru multe altele

Există totuși un avertisment: acel mare impuls al energiei eoliene la mare ar necesita încă 11 milioane de turbine, ceea ce ar putea ocupa mai mult pământ. Cu ajutorul analizei spațiale a atlaselor eoliene, oamenii de știință au identificat zone care ar fi potrivite pentru amplasarea de noi parcuri eoliene la mare. Cercetătorii au avut în vedere „factori de excludere, inclusiv case, drumuri, zone restrânse din motive militare sau politice, precum și terenuri neadecvate pentru generarea de energie eoliană.”

Ei au descoperit că aproape jumătate (46%) din suprafața Europei ar putea servi drept situri pentru noile turbine. Această cifră se traduce prin aproape 5 milioane de kilometri pătrați.

Părți, ca și cele din Turcia, Rusia și Norvegia ar fi în special ideale pentru a stimula densitatea puterii eoliene, dar și părți mari din vestul Europei ar putea găzdui mult mai multe parcuri, datorită peisajelor plate cu viteze favorabile vântului, susțin oamenii de știință.

Desigur că utilizarea de milioane de turbine ar crea o problemă pe peisaj și ar putea afecta în mod negativ fauna sălbatică. Cu toate acestea, oamenii de știință subliniază că obiectivul lor a fost pur și simplu să evidențieze potențialele energiei eoliene pentru Europa și nu să susțină că toate piesele disponibile ar trebui transformate în parcuri eoliene.

Evident, nu spunem că ar trebui să instalăm turbine în toate zonele identificate, dar studiul arată potențialul mare de energie eoliană, aflat chiar în Europa, care trebuie valorificat dacă vrem să evităm o catastrofă climatică, avertizează Benjamin Sovacool, profesor de politici energetice la Universitatea din Sussex.

Acesta a adăugat că, „Studiul nu este un model de dezvoltare, ci un ghid pentru factorii de decizie care indică potențialul și cât de mult se poate face și unde există oportunitățile principale”. „[Acesta] sugerează că orizontul este luminos pentru sectorul eolian marginal și că aspirațiile europene pentru o rețea de energie 100% regenerabilă sunt în acord cu limitele noastre tehnologice.”

Uniunea Europeană este un lider în domeniul energiei eoliene, cu parcurile pe coastă ale grupării economice, reprezentând aproape o treime din capacitatea eoliană globală actuală. Comisia Europeană intenționează să aibă în vigoare cel puțin 100.000 de turbine eoliene până în 2050 pe întregul continent.

„Una dintre cele mai importante descoperiri ale acestui studiu, în afară de concluzia că potențialul eolian la nivel european este mai mare decât cel estimat anterior, este că facilitează capacitatea țărilor de a-și planifica dezvoltarea resurselor eoliene la mare mai eficient, facilitând astfel calea pentru angajamentele acestor țări de a se muta în totalitate la energie curată și regenerabilă aflată în toate scopurile ”, observă Mark Jacobson, profesor de inginerie civilă și de mediu la Universitatea Stanford.

Sursa: Sustainability Times




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.