În 2021, 88% dintre cetățenii români, cu 11 puncte peste media europeană, considerau că viața lor de zi cu zi este afectată de schimbările climatice, potrivit sondajului realizat de Banca Europeană de Investiții. Prin urmare, câți la sută știu că orașele românești lucrează să ofere soluții la aceste probleme? Cluj-Napoca este unul dintre cele zece …
Proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” reprezintă un pas crucial în transformarea orașelor din România către un viitor mai verde și inteligent. UrbanizeHub, împreună cu UEFISCDI și Ordinul Arhitecților din România, joacă un rol esențial în coordonarea acestui proiect ambițios, care se aliniază cu misiunea europeană „100 Green Cities”. …
De la peisajele uimitoare ale Norvegiei la arhitectura inovatoare a Suediei, aceste țări au devenit un model de inspirație în ceea ce privesc politicile ferme de mediu. Însă de ce au reușit aceste țări să implementeze politici eficiente și să devină lideri mondiali în domeniul sustenabilității? Oameni, nu doar politici: Un aspect esențial al succesului …
Reciclarea și valorificarea deșeurilor a devenit noua normă pentru managementul gunoaielor în secolul XXI. Din păcate, foarte multe comunități urbane nu înțeleg importanța reutilizării și recuperării resurselor prime. Există totuși o soluție pentru cei care doresc să pună un stop gropilor de gunoi deja existente, o soluție care poate produce energie cu ajutorul biogazului. Area …
Țările nordice și-au făcut un renume din promovarea sustenabilității în domeniul energetic și ca stil de viață. Totuși, la nivel de țări ale Uniunii Europene, o regiune din Spania se află pe primul loc ca procent de energie electrică produsă din regenerabile. Regiunea Castilla și Leon din Spania se alimentează în procent de 89% din …
Capitala Lituaniei obligă instituțiile publice să instaleze panouri solare pe acoperișuri. Peste 300 de clădiri vor deveni producători autonomi de curent electric verde și vor fi pionieri în drumul sectorului public spre independență energetică. Vilnius a decis că este timpul pentru cele 318 instituții publice să instaleze panouri solare verzi sau să achiziționeze aceste panouri …
Criza din Ucraina și războiul hibrid împotriva democrațiilor europene a ajuns la amenințarea închiderii robinetului de gaz. Liderii Uniunii Europene au decis să implementeze un plan prin care să reducă consumul de gaz cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023. Cum pot orașele să devină mai reziliente? După ce Gazprom a anunțat că …
Orașele sunt principalii consumatori de energie electrică și elimină o cantitate importantă de carbon în atmosferă. Administrațiile publice care vor să devină sustenabile au înțeles situația și se concentrează pe trei importante strategii ca să reducă impactul asupra mediului: decarbonizarea clădirilor, bateriile EV și distribuirea eficientă a resurselor energetice. Schimbările climatice și criza energetică au …
Reciclarea nu este suficientă pentru a discuta de reducerea cantității de deșeuri, mai trebuie să lucrăm și la comportamentul nostru de consumatori. La nivel european se discută despre economia circulară și cum se pot face politici pentru asistarea oamenilor, businessurilor și orașelor. Despre ce înseamnă economia circulară și cum pot comunitățile urbane să beneficieze odată …
Orașele smart găsesc mereu metode inovative pentru a-și reduce amprenta de carbon. Geneva ne oferă un model inteligent prin care putem răcori clădirile cu ajutorul apei din subteran, reducând astfel cu până la 80% consumul de energie electrică și reduce emisiile de carbon cu zeci de mii de tone. Orașul Geneva a găsit soluția răcoririi …