Tragedia Bucureștiului este paradoxală. Capitala României are unii dintre cei mai productivi oameni din Europa și una dintre cele mai proaste administrații publice de pe continent. Pe deoparte este capitala din Europa cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani și cu un PIB pe Cap de Locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) peste …
Comunitățile urbane care înțeleg că este nevoie de implicarea fiecăruia sunt cele care fac pași concreți pentru a oferi o voce tuturor membrilor. Area Metropolitana de Barcelona s-a gândit la modul cum femeile pot fi mai bine integrate în viața orașelor, motiv pentru care a demarat un proiect de regenerare urbană pentru crearea unei clădiri …
România are două proiecte recunoscute la nivel european pentru promovarea patrimoniului național: Via Transilvanica și Călăuzele Apelor. Competiția încă nu s-a încheiat și putem sprijini inițiativele pentru a câștiga Public Choice Award printr-un simplu vot online. Via Transilvanica și Călăuzele Apelor sunt cele două proiecte premiate de Comisia Europeană și Europa Nostra în cadrul competiției …
Cum intervin ONG-urile și asociațiile internaționale în proiecte de interes pentru societate? De la spitale construite până la proiecte din zona socială, am discutat la UrbanTalks cu Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu din partea Dăruiește Viață, Voichița Tomuș din partea UNICEF, Adrian Răulea de la Zona Metropolitană Cluj și Iulia Nicolae …
Având o suprafață de 240 hectare, cartierul Aspern din Viena (poreclit și “Seestadt”, pe română „orașul de lângă lac”) reprezintă unul dintre cele mai ample proiecte de dezvoltare urbană din Europa. Până la finalizarea lucrărilor în 2028, Aspern ar trebui să găzduiască 20.000 de rezidenți și 20.000 de locuri de muncă. Cartierul este construit în …
Statisticile arată că România se află peste media europeană, în ceea ce privește accesul la locuire. Totuși, există zone urbane, printre care mai ales orașele mici și mijlocii care au lacune majore în acest sens. În România, în momentul de față, nu se vorbește despre locuire ca un drept. Chestiunea locuirii este acum o problemă …
Louvain/Leuven (Belgia) a câștigat anul acesta titlul de Capitală Europeană a Inovării. Este important ca orașele de pe întreg continentul să înțelegă cum a obținut Louvain acest titlu și cum pot urma acest model al inovării urbane. De ce poate acest centru urban să reprezinte un model de inovare la nivel global? Comisia Europeană a …
Calitatea vieții continuă să fie un domeniu de studiu amplu și extrem de interesant, dar și un indicator bun pentru performanța urbană. Recent, Comisia Europeană a lansat un raport privind tocmai calitatea vieții din orașele europene. Rezultatele studiului sunt extrem de intrigante și merită aprofundate. Mai bine de 58.000 de interviuri au fost realizate în …
Recent, Ministerul Dezvoltării Regionale (MDRAPFE), a făcut public rezultatul preliminar al procesului de evaluare și selecție a Strategiilor de Dezvoltare Locală (SDL) propuse spre finanțare în cadrul mecanismului Dezvoltare Locală sub Responsabilitatea Comunității (DLRC). Ce orașe au câștigat banii europeni oferiți prin axa 9.1? Prin intermediul axei 9.1 au fost alocate fonduri europene și de …