home Proiecte & Orașe Lugoj – Oraș cu educație verde

Lugoj – Oraș cu educație verde

Primarii a patru municipii din Vestul României au urcat pe scena UrbanTalks pentru a semna pactul de creare a Alianței Orașelor Verzi. UrbanizeHub a facilitat procesul de constituire a primei alianțe de acest tip din România pe care se va baza strategia de dezvoltare locală pentru următorul deceniu.

Călin Bibarț (Primăria Arad), Ioan Popa (Primăria Reșița), Claudiu Buciu (Primăria Lugoj) și Ruben Lațcău (Primăria Timișoara) au urcat pe scenă alături de Marcel Ionescu-Heroiu (Expert în dezvoltare urbană) și Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub, pentru a dezbate în cadrul Mesei Rotunde a Primarilor despre provocările și oportunitățile la nivel local.

Primii șapte ani de acasă sunt cei care definesc modul în care un om se raportează la semenii săi și la cei din jur. Pe lângă bunele maniere, copiii ar trebui să învețe și de ce este important mediul înconjurător, de ce este necesar să avem grijă de cum arată orașul nostru și cum ne putem implica pentru a-l face mai bun. Claudiu Buciu a reprezentat Primăria Lugoj la UrbanTalks, unde a vorbit despre importanța educării generațiilor viitoare într-un spirit ecologic.

Oamenii trebuie să înțeleagă ce e bine pentru ei, nu ce e popular sau nepopular. Și tot secretul stă în educație, cum îi facem pe oameni să înțeleagă ce e bine pe termen lung. Dacă nu reușim să facem asta, tot ce vom face va fi nepopular pentru că noi, câțiva implicați în administrația locală și ne uităm peste gard la vecinii noștri ce fac, ce e bine și ce implementează zicem că așa e bine și clar nepopular dacă cetățenii nu înțeleg asta.

Eu cred că totul stă în cultură și în modul în care vom ști să le explicăm în primul rând copiilor, pentru că pentru prezent nu știu cât mai putem face. Haideți să le explicăm copiilor că e bine ceea ce urmează, e bine să acceptăm în prezent lucrurile aparent nepopulare. Saltul pe care noi trebuie să îl facem este unul dificil dar învățăm că trebuie să sărim anumiți pași. Trebuie să pornim de la educație

Din fericire, la Lugoj, privații ne-au luat-o cu mult înainte. Una din marile companii din Lugoj în top 3 mondial în domeniul automotive are departamentul de cercetare la nivel mondial alcătuit 70% din lugojeni. Am avut oameni buni care s-au implicat în fabricile în care au lucrat, s-au crescut unii pe alții și au ajuns să inoveze atât de mult încât marile companii depun de munca lor. Avem un liceu tehnologic pe care îl susținem foarte mult. Ce ne dorim este să investim în fostul liceu agricol închis în urmă cu 15 ani și noi simțim că este un gol pe piața muncii și un necesar de a exploata pământul ca resursă de finanțare

Vezi ce spun cetățenii din Lugoj despre orașul lor

La finalul discuțiilor, primarii celor patru orașe au semnat Pactul Verde al Regiunii Vest prin care își asumă să implementeze proiecte cu focus pe reducerea amprentei de carbon și pentru orașe mai sustenabile. Arad, Lugoj, Reșița și Timișoara devin pioniere în România prin crearea acestei alianțe verzi, prima de acest gen din România și care este deschisă și pentru alte comunități urbane.

A fost o plăcere pentru UrbanizeHub să faciliteze procesul prin grupul nostru de experți și sperăm să vedem și alte administrații publice care să se dedice tranziției spre orașe mai verzi. Prin proiectul „Soluții Inovative pentru Orașe Verzi” am generat patru strategii de dezvoltare sustenabilă dedicate celor patru orașe. Aceste strategii au fost bazate pe consultările cu mediul administrativ și sectorul ONG din fiecare comunitate, după care cetățenii le-au validat în cadrul unei consultări publice la care au participat 1000 de cetățeni.

Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a primarilor pe linkul de mai jos:

Această ediție de Urban Talks face parte din proiectul ”Soluții inovative pentru orașe verzi”, proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.