În 2021, 88% dintre cetățenii români, cu 11 puncte peste media europeană, considerau că viața lor de zi cu zi este afectată de schimbările climatice, potrivit sondajului realizat de Banca Europeană de Investiții. Prin urmare, câți la sută știu că orașele românești lucrează să ofere soluții la aceste probleme? Cluj-Napoca este unul dintre cele zece …
România este prima țară care a atins deja ținta intermediară setată de Pactul Verde European de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 (sprijinită prin pachetul ‘Fit for 55’). Mai mult, cantitatea netă a emisiilor pe cap de locuitor era …
De la peisajele uimitoare ale Norvegiei la arhitectura inovatoare a Suediei, aceste țări au devenit un model de inspirație în ceea ce privesc politicile ferme de mediu. Însă de ce au reușit aceste țări să implementeze politici eficiente și să devină lideri mondiali în domeniul sustenabilității? Oameni, nu doar politici: Un aspect esențial al succesului …
Singapore, cunoscut ca City in a Garden, nu este doar un oraș cu peisaje impresionante și arhitectură spectaculoasă; este și un model global al orașelor inteligente și durabile. În contextul unei urbanizări rapide, cu provocări semnificative, Singapore este o sursă de inspirație, ilustrând modul în care tehnologia și inovațiile pot metamorfoza un oraș într-un mediu …
Area Metropolitana de Barcelona pune foarte mult accent pe utilizarea responsabilă a resurselor. Am vizitat două obiective extrem de importante pentru ceea ce înseamnă reciclarea și reutilizarea resurselor: stația de tratare a apei EDAR del Prat de Llobregat și Ecopark 3 Sant Adrià de Besòs. 420 de milioane de litri de apă menajeră sau utilizată …
Curățarea orașului și activitatea de agrement pot fi combinate și promovate în rândul comunității. Haga derulează un astfel de program prin care invită cetățenii să curețe canalele râului pe o plută. Haga a găsit o variantă prin care îmbină activitățile de agrement cu voluntariatul. Orașul pune la dispoziție plăci cu vâsle care pot fi utilizate …
Uniunea Europeană își propune să atingă neutralitatea climatică până în 2050, dar pentru acest lucru, este nevoie de investiții de aproximativ 7 trilioane de euro în următorii 30 de ani. Se poate argumenta faptul că totul începe de la o bună gestionare a deșeurilor. Cum stă țara noatră în acest sens? Ei bine, ne zbatem …
Când viitorii arheologi vor săpa sub suprafața pământului pentru a înțelege civilizația contemporană, vor găsi probabil o substanță omniprezentă: plasticul. Primul studiu detaliat asupra acumulării de plastic în stratul de sediment a constatat că prezența sa acolo a crescut exponențial după sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, a raportat The Guardian. Dragostea noastră pentru plastic …
Am lansat cu puțin timp în urmă un chestionar în care cetățenii au fost invitați să prezinte problemele orașelor de care aparțin, dar și câteva soluții pentru rezolvarea acestora. Mulțumim pentru implicare și pentru timpul acordat. Iată ce răspunsuri am primit: Cele mai des întâlnite probleme se referă la infrastructură: străzi cu gropi sau neasfaltate, …
Știați că cea mai mare cantitate de deșeuri din România provine din mâncare? Anual, România produce cca 1,5 mil tone de deșeuri alimentare. La nivel mondial, cca 1,6 miliarde de tone de mâncare ajung deșeuri anual. În Europa 88 milioane tone anual. Paradoxal, 800 milioane de oameni din jurul lumii suferă de foamete. Risipa alimentară nu este doar …