Verile din ultimii câțiva ani ne-au arătat că traiul în orașe cu temperaturi foarte ridicate devine din ce în ce mai dificil și că e nevoie de măsuri și politici cu adevărat inovatoare care să minimizeze impactul schimbărilor climatice. Din fericire, România se numără printre țările care iau măsuri importante în domeniul politicilor verzi și …
Acum doi ani, la Oradea, lansam cartea “Orașul Românesc 4.0”, ce includea o discuție despre orașul în era post-infrastructură. Chiar dacă mai sunt mult orașe mari unde încă există străzi neasfaltate, noi am considerat că ritmul în care se dezvoltă orașele din România necesită un dialog pe prioritățile orașelor după ce își pun infrastructura de …
În 2021, 88% dintre cetățenii români, cu 11 puncte peste media europeană, considerau că viața lor de zi cu zi este afectată de schimbările climatice, potrivit sondajului realizat de Banca Europeană de Investiții. Prin urmare, câți la sută știu că orașele românești lucrează să ofere soluții la aceste probleme? Cluj-Napoca este unul dintre cele zece …
Au apărut estimările PIB-ului pe cap de locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) pe 2023, și România își continuă performanța fantastică din ultimii ani. Am trecut de Ungaria, Croația, Slovacia, Latvia, Grecia și Bulgaria. Dacă vom menține acest ritm, vom trece, probabil anul acesta, de Polonia și Estonia, și ne vom monta să prindem din …
România este prima țară care a atins deja ținta intermediară setată de Pactul Verde European de a reduce emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990 (sprijinită prin pachetul ‘Fit for 55’). Mai mult, cantitatea netă a emisiilor pe cap de locuitor era …
Proiectul „Towards Climate-Neutral and Smart Cities through Mutual Learning, Engagement and Capacity-Building” reprezintă un pas crucial în transformarea orașelor din România către un viitor mai verde și inteligent. UrbanizeHub, împreună cu UEFISCDI și Ordinul Arhitecților din România, joacă un rol esențial în coordonarea acestui proiect ambițios, care se aliniază cu misiunea europeană „100 Green Cities”. …
Tragedia Bucureștiului este paradoxală. Capitala României are unii dintre cei mai productivi oameni din Europa și una dintre cele mai proaste administrații publice de pe continent. Pe deoparte este capitala din Europa cu cea mai rapidă creștere economică din ultimii ani și cu un PIB pe Cap de Locuitor (ajustat la puterea de cumpărare) peste …
Parisul va găzdui în iulie și august 2024 Jocurile Olimpice și Paralimpice de vară, iar acestea se promit a fi cele mai ecologice Jocuri Olimpice din istorie. Cu accent pe reducerea emisiilor de carbon, utilizarea energiei regenerabile și promovarea transportului durabil. Parisul spune că i s-a oferit prin găzduirea acestui eveniment, oportunitatea de a accelera …
De la peisajele uimitoare ale Norvegiei la arhitectura inovatoare a Suediei, aceste țări au devenit un model de inspirație în ceea ce privesc politicile ferme de mediu. Însă de ce au reușit aceste țări să implementeze politici eficiente și să devină lideri mondiali în domeniul sustenabilității? Oameni, nu doar politici: Un aspect esențial al succesului …
Singapore, cunoscut ca City in a Garden, nu este doar un oraș cu peisaje impresionante și arhitectură spectaculoasă; este și un model global al orașelor inteligente și durabile. În contextul unei urbanizări rapide, cu provocări semnificative, Singapore este o sursă de inspirație, ilustrând modul în care tehnologia și inovațiile pot metamorfoza un oraș într-un mediu …