home Energie Regenerabilă, Tehnologie & Inovație Tehnologii smart pentru obținerea energiei regenerabile

Tehnologii smart pentru obținerea energiei regenerabile

Energia joacă un rol esențial în creșterea economică și în reducerea sărăciei. Cu toate acestea, 1,4 miliarde de persoane încă nu au acces la energie electrică. Scopul unui sistem energetic modern este să furnizeze energie electrică într-un mod fiabil, durabil, nepoluant și cu costuri reduse.

Principalele surse de energie regenerabilă sunt energia eoliană, energia solară, energia hidroelectrică și biomasa.

Iată câteva dintre ultimele invenții în materie de energie electrică regenerabilă:

Energie eoliană

Această turbină eoliană inspirată din natură este concepută ca un copac pentru a genera energie electrică durabilă.

Fiecare copac este format din 54 de micro-turbine ce pot produce până la 2.400 KWh pe an.

Copacul eolian poate furniza energie pentru 100 mp de spații de birouri cu consum redus de energie, 15 lămpi stradale sau peste 80% din consumul mediu al unei gospodării (exclusiv încălzirea). 

Design-ul copacului eolian îi permite să capteze vântul din orice direcție, de la o briză blândă la rafale puternice, așa că acesta poate produce energie în toate condițiile meteorologice.

Copacul poate fi „plantat” oriunde și nu face zgomot datorită mecanismului de acționare directă care funcționează fără curele sau angrenaje. Este rezistent la furtuni și are o durată de viață de aproximativ 25 de ani.

Energie solară

solar energy cars

Combinația de energie solară și încărcarea vehiculelor electrice este cheia reducerii drastice a dependenței noastre de combustibili fosili. Electricitatea provine dintr-o varietate de surse și este crucial ca vehiculele electrice să fie alimentate din surse regenerabile.

Mașinile electrice sunt din ce în ce mai populare și în anii următori ne așteptăm ca aproape toți cei care dețin un sistem de energie solară să-și instaleze stații de încărcare solară la domiciliu.

Pentru ca acest lucru să se întâmple, vom avea nevoie de o schimbare fundamentală a modului în care abordăm alimentarea mașinilor și de o evoluție naturală a infrastructurii energetice.

Majoritatea oamenilor consideră că un vehicul electric sau hibrid ar trebui să se încarce într-un interval de 2-4 minute, similar cu durata alimentării dintr-o benzinărie. 

În viitorul nu foarte îndepărtat, majoritatea oamenilor își vor încărca mașinile electrice prin stațiile de încărcare solară de acasă, în timp ce dorm sau în timp ce sunt la serviciu.

Energie hidroelectrică

turbina hidrokinetica

O turbină hidroelectrică funcționează ca o turbină eoliană sub apă – forța curentului dintr-un râu sau dintr-un canal transformă un rotor, care, la rândul său, învârte un generator pentru a crea energie electrică.

Compania germană Smart Hydro Power proiectează și produce aceste turbine pentru a furniza o sursă regenerabilă de energie electrică în locațiile rurale inaccesibile.

Puterea depinde de curentul apei, însă dezvoltatorii proiectului susțin că o turbină poate furniza în medie 8.500 de Kilowați-oră pe an.

Râurile sunt surse de energie mai fiabile și mai constante decât soarele sau vântul. O turbină hidroelectrică are un avantaj real față de toate celelalte surse regenerabile de energie pentru că funcționează non-stop. 

Acest lucru reduce nevoia de baterii pentru a stoca energia electrică generată, care sunt de obicei o componentă costisitoare a sistemelor bazate pe energie solară sau eoliană.

Biomasă

biomass

Deșeurile pe care le producem în fiecare zi pot fi transformate în ceva util, cum ar fi electricitate, căldură sau combustibil. Deșeurile solide depozitate pot fi transformate în gaz pentru a produce energie electrică.  

Comunitățile smart pot beneficia de pe urma unor instalații de deșeuri care incinerează gunoiul și transformă energia chimică în energie termică.

Cea mai comună tehnologie pentru conversia deșeurilor în energie este incinerarea. În acest proces, produsele organice colectate din deșeuri sunt arse la temperaturi ridicate. Acest tip de tratament se numește tratament termic, iar căldura generată de acesta este folosită pentru a crea energie.

Gazeificarea (Gasification) este un proces în dezvoltare pentru a crea energie din deșeuri. În acest proces, substanțele carbonice sunt transformate în dioxid de carbon, monoxid de carbon și o cantitate mică de hidrogen la o temperatură ridicată în prezența oxigenului. În acest proces se generează gaz de sinteză care este un bun mijloc de energie alternativă. Gazul de sinteză este apoi utilizat pentru a produce energie electrică și căldură.

Tehnologiile inteligente pot oferi soluții atât pentru populațiile urbane cât și pentru cele rurale, ajutându-le să economisească bani, timp și energie, dar și să reducă poluarea excesivă. În plus, acestea pot ajunge în zonele rurale unde vechile tehnologii nu ar putea avea aceleași rezultate.

Cu toate acestea, este nevoie de implicarea autorităților locale, companiilor de tehnologie, a universităților și mai ales a cetățenilor pentru ca aceste tehnologii să fie implementate și să își atingă obiectivele.

 

Surse: Newworldwind, expocafeperu, greenjournal, deezen

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.