Voluntarii, colaborarea și proiectele cu viziune fac diferența! Claudia Abrudan, director executiv al Fundației Comunitare Oradea, a vorbit despre proiectele reușite din Bihor și cum încurajează spiritul civic în rândul comunității.
Fundația Comunitară Oradea a reușit să reinvestească 4.2 milioane lei comunitatea bihoreană datorită celor 301 de proiecte finanțate și 55 de programe proprii. Echipa formată din cinci angajați, dintre care doar doi cu normă întreagă, a reușit să genereze soluții care răspund nevoilor punctuale ale oamenilor din întregul județ. Claudia Abrudan a enumerat câteva proiecte de suflet ale fundației.
Unul dintre ele are o tradiție de 10 ani și poartă numele de Swimathon Oradea. Acest eveniment mobilizează cei mai mulți oameni din comunitate și îi provoacă la un exercițiu de empatie, generozitate și spirit civic. Bursa Talentelor funcționează drept un program de granturi și numără 14.000 de beneficiari. Activitățile sunt dedicate dezvoltării abilității antreprenoriale a tinerilor, educației civice și juridice a tinerilor din Bihor, dar și componenta culturală a fost luată în considerare. Caravana teatrului a luat drumurile pentru a ajunge la comunitățile din mediul rural, tocmai unde gama de servicii culturale disponibile este foarte limitată. Pe lângă teatru, a fost organizat un cerc de entografie, un festival carte, dar a fost finanțat și un proiect al unei tinere din Oradea care dorește să se implice în reducere consum plastic și a creat o hartă interactivă unde orădenii pot să își reumple sticlele de plastic reutilizabile.
Un proiect etalon pentru implicarea civică a orădenilor este redarea Parcului Libertății înapoi oamenilor din comunitate. „Parcul Libertății cred că este cel mai bun exemplu despre cum ar trebui să colaboreze societatea civilă, mediul antreprenorial și autoritățile publice locale. Când Parcul Libertății a devenit mai sărac prin plecarea omului care anima floral zona pentru trecători, am considerat că trebuie să continuăm în aceeași direcție. Am văzut o posibilitate de a dezvolta zona într-un spațiu comunitar versatil unde să se întâmple diverse activități pentru comunitate, așa că, în parteneriat cu Primăria Oradea și cu sprijinul financiar al Lidl România, prin implicarea unui număr foarte mare de voluntari care au prestat peste 500 de ore de voluntariat am extins acest spațiu floricol printr-un mozaic uriaș de flori și am început să organizăm diverse activități în parc, cum ar fi ateliere, expoziții, seri de dans sau piese de teatru. Ce dorim să facem prin acest proiect este să oferim un exemplu. Fiecare dintre noi trebuie să se implice pentru a dezvolta zonele în care locuim și pentru a le înfrumuseța. Credem că Oradea este orașul nostru și este datoria noastră să ne implicăm în dezvoltarea și îngrijirea lui”, a punctat Claudia Abrudan.
Lista programelor continuă!
Fondul de burse, singurul program social derulat de ei, sprijină 45 de copii din familii defavorizate. Cea mai mare parte a acestor familii își duc traiul în rural. De 5 ani, Fundația Comunitară Oradea asistă copiii în lupta cu abandonul școlar și îi ajută să devină adulți funcționali ai societății. Fondul Științescu încurajează mentori pasionați de științe să transmită pasiunea copiilor. Aceștia sunt susținuți financiar astfel încât să-și poată preda lecțiile prin experimente, activități și joc. Aflat la ediția a patra, Științescu se mândrește cu 559 de educatori susținuți în edițiile precedente. Youth Community este un program de formare pentru liderii comunității de mâine. Principala activitate presupune implicare tinerilor în proiecte de interes pentru comunitatea din care fac parte. Odată implicați, li se va oferi o ghidare ulterioară menită să îi asiste în implementarea proiectelor. Până acum, au participat patru generații la activități de mentorat și traininguri. Comuniteca este o altă victorie a Fundației Comunitare Oradea prin care aceasta pune la dispoziție un spațiu pentru activități diverse pentru toate vârstele. Spațiul poate fi utilizat gratuit de către toate fundațiile care vor să dezvolte proiecte pentru comunitate și au nevoie de un loc unde să facă acest lucru.
Pe lângă soluțiile pornite dinspre și pentru comunitate, Fundația Comunitară Oradea derulează și un program prin care aduce Uniunea Europeană mai aproape de casă. „Cel mai nou proiect al nostru este Europe Direct Oradea. Este un centru de informare cu privire la activitățile Uniunii Europene. Inițiem aici un dialog constant și practic cu cetățenii pe teme legate de Uniunea Europeană și viitorul ei, discutăm teme sensibile pentru UE și suntem în colaborare cu instituțiile școlare pentru formarea tinerilor pe teme europene. Sunt 424 de astfel de centre în orașele din Europa și suntem mândri să reprezentăm Oradea și Bihorul. Credem că este un program care vine în completarea activităților noastre pentru că viitorul României nu poate să fie decât unul european”, a povestit Claudia Abrudan la UrbanTalks Oradea.
Vă invităm să urmăriți întreagă intervenție a Claudiei Abrudan, de la 3:32:00, împreună cu celelalte intervenții de la UrbanTalks Oradea accesând linkul de mai jos.
Sursă foto: Oradea în Direct