Ce ar trebui să facă un Smart City pentru cetățenii săi?

Termenul de „oraș inteligent” este folosit din ce în ce mai des de către cetățeni, companii și guverne. Revoluția digitală poate fi cea mai bună ocazie pentru cei 3 actori de a pune capăt crizelor globale și provocărilor cu care se confruntă omenirea. Este momentul cel mai oportun ca guvernele să colaboreze cu companiile de tehnologie în vederea satisfacerii nevoilor cetățenilor într-un mod inteligent și sustenabil.

Un oraș inteligent este acela care încurajează și facilitează participarea cetățenilor săi în spații fizice și digitale, procese online și offline. Un oraș inteligent ușurează viața, adaptează nevoile și sporește bunăstarea cetățenilor săi cu ajutorul puterii tehnologice, prin conectivitate și Internet of Things. Un oraș inteligent continuă să se transforme, condus de particularitățile locale. Sectorul privat are un rol și o responsabilitate importantă în această privință. În concordanță cu o conducere responsabilă, orașele pot fi un loc mai bun dacă firmele private inițiază sau iau parte la acțiuni care utilizează potențialul orașelor în care operează sau investesc.

Cu atâtea domenii potențiale de îmbunătățire prin tehnologia inteligentă, iată ce poate face un Smart City pentru cetățenii săi:

  1. Transport

„Drumuri inteligente” care sunt pregătite pentru vehicule autonome, integrare automată a sistemelor de trafic auto și integrare în masă a tranzitului în aceste sisteme – orașele inteligente trebuie să se concentreze asupra mișcării populației.

  1. Colectarea apei de ploaie
    Colectarea apei este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un oraș se poate concentra. Nu numai că are un impact direct asupra apei potabile locale, ci poate ajuta orașul în perioadele de vreme secetoasă. Concentrându-se pe sistemele inteligente de drenare și filtrare, orașele ar putea îmbunătăți drastic condițiile locale de trai.
  2. Energie sustenabilă

Cu cât un oraș devine mai „smart”,  cu atât consumă mai multă energie, deci trebuie să ne concentrăm asupra surselor durabile de energie. De exemplu, orașele pot pava drumurile cu un fel de material care transformă energia solară în electricitate. Automobilele și casele pot fi echipate cu panouri solare pe acoperiș. De asemenea, iluminatul public poate fi echipat cu astfel de dispozitive. Există deja unele companii care lucrează la morile de vânt care ar fi perfecte pentru mediul urban.

  1. Accesibilitate și siguranță
    Crearea de orașe accesibile și sigure ar trebui să fie prioritățile cheie. Unele dintre cele mai mari orașe din lume suferă de lipsa adăposturilor pentru cetățenii ce nu au unde să locuiască. Dacă tehnologiile noastre sunt atât de avansate încât pot să creeze lasere și să trimită nave în spațiu și înapoi, de ce nu putem construi adăposturi simple pentru cei care au nevoie?
  2. Integrare și parteneriate cu companii din tehnologie
    Acesta este momentul în care liderii orașelor trebuie să știe cum și unde să integreze funcțiile și procesele pentru a adăuga cea mai bună tehnologie. De asemenea, aceste parteneriate cu companii din tehnologie pot contribui pentru a obține sfaturi și platforme care ar facilita cea mai bună migrare posibilă la statutul de oraș inteligent.
  3. Securitatea datelor
    Cel mai important aspect care trebuie luat în considerare este securitatea. Orașele inteligente se bazează pe conectivitate constantă la volume de date de la senzori staționari și în mișcare, care se transformă în informații utile utilizând analizele de date pentru a oferi o mai bună calitate a vieții. Nerespectarea acestor date și punerea lor în mâinile unor persoane greșite pot provoca pagube extreme și pot duce la evenimente catastrofale.

 

Un lucru este sigur: trăim într-o lume a orașelor, iar planeta noastră este tot mai urbană. Până în 2050, peste 70% din populația lumii va locui în orașe. Orașele reprezintă noile motoare ale creșterii economice globale, care reprezintă 80% din PIB-ul mondial.

Indiferent de mărime, ele devin noduri de inovare, de producție și de creativitate. Prin investiții în tehnologii inteligente, acestea au puterea de a inversa migrația și de a atrage talente. În același timp, aceștia sunt principalii actori pentru a face față provocărilor legate de durabilitate, cum ar fi creșterea populației, congestionarea traficului și limitarea sporită a resurselor limitate, inclusiv a apei, a energiei și a locuințelor.

 

________

 

Surse: Weforum, Forbes

Sursă foto 1: Sursă foto 2 Sursă foto 3:

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.