Ghiduri care contribuie la dezvoltarea urbană din România

UrbanizeHub vă prezintă, prin acest articol, 3 ghiduri care vizează îmbunătățiri inovatoare pentru viața orașelor din România. Primul se concentrează asupra refacerii promenadei din Constanța, al doilea privește reamenajarea curților școlilor, iar cel de-al treilea are de a face cu infrastructura turistică din Mamaia. 

Proiectul care se concentrează asupra promenadei din Constanța a fost gândit de Aurel Basuc și Adrian Țuțuianu și implică conceptul de platformă verde și îsi propune reamenajarea și echiparea acestei platforme verzi în zona Plajei Modern și în zona Portului Turistic. Spațiul este neamenajat și destructurat în momentul de față, nu dispune de zone de odihnă, zone acoperite sau mobilier urban. Zona neatractivă și chiar nesigură de acum poate fi transformată prin echiparea și valorificarea potențialului uriaș și printr-o abordare concentrată în jurul pietonului. 

Zona ar avea mult de câștigat de pe urma generării unor noi căi de acces, alături de spații de odihnă, spații de joacă pentru copii, alei diverse, cafenele, puncte de informare, hărți interactive, spații de închiriat biciclete, trotinete, scutere etc. Câștigul atât social cât și economic ar fi unul evident pentru comunitate, având în vedere potențialul zonei. Mai mult, un alt efect ar fi, în ultimă instanță, creșterea calității vieții pentru locuitorii orașului.

Păstrând natura spațiului de platformă verde, precum și identitatea locului, se propune reactivarea și valorificarea spațiului verde existent prin crearea de legături continue și funcțiuni la nivelul spațiului public. Valorificarea platformei verzi actuale se poate face doar prin prezența și din utilizarea acestuia de către oameni. Un spațiu întrebuințat de oameni capătă valoare intrinsecă. 

Al doilea ghid este unul de reamenajare și utilare a spațiilor din curțile școlilor și vizează, în mod concret, propuneri efective de amenajare pentru 16 curți de școli din București și Cluj-Napoca. Se propune extinderea spațiilor verzi, echiparea curților cu terenuri multisport, zone de relaxare acoperite și iluminarea tuturor spațiilor exterioare, de exemplu. 

Diferențele care există între zonele rurale și cele urbane sunt de asemenea abordate de această propunere, într-un mod exhaustiv, la fel cum este și conexiunea dintre aceste spații și fenomenul încălzirii globale sau al schimbărilor climatice. Bineînțeles, locul de joacă are de a face și cu dezvoltarea personală a copilului, iar în funcție de bugetul alocat, propunerea vine cu diferite tipuri  concrete de intervenții posibile asupra curților. 

Există așadar lipsuri în curțile școlilor, zone de sport învechite, spații verzi de cele mai multe ori neîntreținute sau care sunt gândite fără a ține cont de nevoile copiilor. Copiii se joacă în pauze, dar nu se bucură de ceea ce ar putea însemna curtea școlii, susține echipa de elaborare a propunerii, formată din Adrian Țuțuianu, Aurel Basuc, Cristian Danciu și Adriana Maria Popa. 

Cel de-al treilea ghid este unul de echipare și dezvoltare, concentrat pe infrastructura de turism din stațiunea Mamaia. Propunerea elaborată de Adrian Țuțuianu, Aurel Basuc, Cristian Danciu, Mihaela Pușnava și Teodor Manea scoate în evidență probleme legate de spații urbane cu o atractivitate turistică deosebit de scăzută. Fiind o atracție turistică importantă, zona are nevoie de creșterea atractivității spațiului public, de dotări publice diverse, spații verzi amenajate, etc.

Ghidul propune numeroase sugestii de îmbunătățire a infrastucturii, identificând puncte clare în regenerarea urbană și scoțând în evidență și modalitățile prin care propunerile aduse pot fi implementate. Sugestiile vizează stații de autobuz, spații verzi, semnalistică, parcuri, pontoane și multe altele. Ghidul se remarcă prin fezabilitatea propunerilor sugerate, menținând mereu un echilibru între situația actuală a unui punct urban clar și modul în care acesta poate fi îmnbunătățit, dar se remarcă și prin implicarea unui fundament teoretic de principii în regenerarea urbană. 

 

Dacă doriți să intrați în posesia acestor Ghiduri sau a altor materiale ce țin de dezvoltarea SMART și sustenabilă a orașelor din România, vă rugăm să vă abonați la newsleterul nostru pentru a rămâne conectați cu comunitatea noastră. Intră pe pagina UrbanizeHub și introdu mailul tău pentru a rămâne informat. Vino alături de noi să modelăm viitorul orașelor împreună. 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.