home Orașele Viitorului Viitorul orașelor inteligente după pandemie

Viitorul orașelor inteligente după pandemie

Pandemia de COVID-19 a avut un impact major asupra sănătății populației, economiei, precum și asupra dezvoltării inteligente a orașelor, din întreaga lume. Accentul pe tehnologiile orașelor inteligente s-a schimbat, acesta fiind îndreptat către sprijinirea oamenilor din comunitățile orașelor și către operațiunile în curs de desfășurare pentru diminuarea efectelor produse de pandemie, dar și către recuperarea orașelor.

În ceea ce privește conceptul de oraș inteligent, accentul s-a mutat, pe perioada pandemiei către programarea direcționată, oferind astfel, soluții privind energia, mobilitatea, infrastructura, precum și alte priorități de bază ale orașelor inteligente. De asemenea, în ultimul an, pandemia a afectat toate aspectele operațiunilor și producției guvernamentale. Aceasta a afectat economia, ridicând bugetele orașelor și reducând veniturile multor guverne locale în incertitudine. Ca urmare, acestea și-au reconsiderat inițiativele orașelor inteligente, numărul global al proiectelor scăzând considerabil în ultimul an.

Pe măsură ce orașele încep, în acest moment, recuperarea după pandemie, este esențial ca oficialii acestora să fie hotărâți în cadrul proceselor de luare a deciziilor pentru tehnologia orașelor inteligente. Prin urmare, dublarea eforturilor de bază, precum și a bazelor tehnologice pentru a putea sprijinii dezvoltarea orașelor inteligente. De asemenea, acestea vor avea un impact general asupra populației din orașe, și va avea o importanță majoră în următorii ani.

Funcționarii ar trebui să discute cu populația despre proiectele Smart City?

Răspunsul este DA, funcționarii ar trebui să discute cu populația, deoarece contribuția comunității este o altă componentă critică pentru obținerea unor rezultate pozitive. Solicitarea feedback-ului publicului cu privire la soluțiile urbane la scară largă, în acest moment, este mai importantă ca niciodată.

Oficialii Smart City trebuie să planifice cu atenție viitorul

Pentru a implementa cu succes politicile orașelor inteligente, acestea ar trebui să se concentreze în special pe rezultatele pe care doresc să le obțină, precum și să se asocieze atat cu sectorul privat, cât și cu universități și organizații nonprofit pentru a beneficia de oportunități extinse pentru comunitățile sale. Astfel, orașele ar trebui să aibă o viziune clară a viitorului pentru comunități și apoi să găsească soluții care să ajute la realizarea acestei viziuni. Pe măsură ce orașele continuă să se recupereze, există o oportunitate de a accelera activitatea pe infrastructură, transport și incluziune digitală, pentru a conduce un viitor mai inovator.

Cu toate acestea, pandemia a accelerat creșterea orașelor inteligente, dar mai important, acest lucru a schimbat modul în care guvernele abordează orașele inteligente. Astfel, în raportul denumit „Soluțiile inteligente pentru orașe într-o lume mai riscantă”, lansat pe 30 martie, compania ESI ThoughtLab a analizat 167 de orașe din întreaga lume. În urma studiului s-a constatat faptul că 81% dintre respondenți au declarat că pandemia și repercusiunile sale au fost cele mai mari perturbări nu numai în anul 2020, ci și în memoria recentă. De asemenea, schimbările produse anul trecut au determinat 69% din participanții la studiu, să afirme faptul că reconsideră planificarea urbană ca rezultat și mai mult decât atat, două treimi din acestia au spus că programele de orașe inteligente sunt cruciale pentru viitor.

page3image52158384

Astfel, putem spune faptul că pandemia a accelerat creșterea a ceea ce raportul numește Orașe 4.0 sau orașe care sunt lideri în utilizarea tehnologiei inteligente, a datelor și a parteneriatelor pentru a atinge obiective sociale, de mediu și alte obiective. De asemenea, cercetătorii au studiat orașele în contextul Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD) ale Organizației Națiunilor Unite, pe care organizația le structurează în cinci domenii: oameni, planetă, prosperitate, pace și parteneriate. În final, se poate argumenta că încetinirea economică globală, produsă de pandemia de COVID-19, va avea un impact atât negativ, cât și pozitiv asupra orașelor inteligente.

Material realizat de Laura Ticu

Surse: StateTech, OxfordBusinessGroup, GCN

Foto: WBUR/Getty, StateTech, WhiteCase, WHO




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.