home Orașe Verzi, Regenerare Urbană Pădurile urbane după Metoda Miyawaki sunt o soluție pentru orașele cu ambiții verzi

Pădurile urbane după Metoda Miyawaki sunt o soluție pentru orașele cu ambiții verzi

Calitatea vieții este puternic legată de mediul înconjurător. Mai mult verde înseamnă liniște, poluare diminuată, protecție împotriva razelor UV și mai puține insule de căldură. Akira Miyawaki a dezvoltat conceptul pădurilor urbane care poate fi aplicat și replicat în toate orașele din lume.

Conform unui raport al Organizației Națiunilor Unite, în urma urbanizării se preconizează ca zonele urbane din întreaga lume se vor extinde cu până la peste 2,5 miliarde de locuitori până în anul 2050. Urbanizarea rapidă și continuă, precum și amploarea acesteia, a creat probleme semnificative mediului (poluare, despăduriri, alunecări de teren), dar și o multitudine de probleme asupra populației, în special asupra sănătății. Pentru a putea combate aceste probleme, avem nevoie să găsim un echilibru între procesul de dezvoltare urbană și protejarea mediul, având în vedere nevoile societății moderne actuale. De aceea, pădurile urbane ar putea fi una dintre modalitățile prin care putem ajuta la crearea unor orașe verzi ce integrează mediul înconjurător, fără a distruge natura, în infrastructura orașelor, precum și în viața noastră de zi cu zi, pe termen lung. Se estimează că pădurile noi sau cele restaurate ar putea înlătura până la 10 gigatone de C2O până în 2050 ceea ce ar însemna un impact pozitiv major în ameliorarea poluării aerului.

Ce sunt pădurile urbane și care este rolul acestora în dezvoltarea orașelor?

Pădurile urbane pot avea forme și dimensiuni diferite. În această categorie intră, atât parcurile urbane, copacii și vegetația de pe marginea drumurilor și din zonele publice și mărginimea orașelor, așa cum le cunoaștem cu toții, cât și grădinile, copacii și vegetația din jurul construcțiilor private.

Tipuri de păduri urbane integrate în zonele urbane

Metoda Miyawaki

Conceptul de păduri urbane este un proiect pe termen lung, care are ca scop creșterea calității vieții cetățenilor, protejarea ariei naturale și combaterea schimbărilor climatice. Acest concept se bazează pe metoda botanistului japonez Akira Miyawaki, metoda Miyawaki, care se pretează climatelor din întreaga lume.

Pădurile urbane Miyawaki reprezintă ecosisteme complexe fascinante, în echilibru cu mediul și condițiile climatice actuale. Această abordare prioritizează dezvoltarea naturală a pădurilor folosind specii native. Habitatul astfel creat va deveni în timp complex și va crea biodiversitate. Cu acesta metodă, se va obține un rezultat în doar 20 de ani, în comparație cu cei 200 de ani de care are nevoie o pădure pentru a se regenera în mod natural. Pe lângă impactul lor asupra biodiversității, pădurile urbane aduc multe beneficii comunităților pe termen lung. Existența spațiilor verzi reprezintă o condiție esențială în vederea unei dezvoltări sustenabile, ce ajută la îmbunătățirea calității aerului prin reducerea temperaturilor ridicate (minim 2 grade Celsius la nivel local) și combatarea fenomenului insulelor de caldura din orașe, reducerea eroziunii solului și riscului de alunecări de teren, îmbunătățirea calității vieții prin purificarea aerului, reducerea zgomotului cu cel puțin 10dB, absorbtia prafului, reducerea incidenței bolilor cardio-vasculare și afecțiunilor respiratorii cauzate de poluare, reducerea stresului, dar și protejarea împotriva razelor ultraviolete puternice.

Crearea unei păduri urbane începe cu o analiză a zonei și a solului. Următorul pas este restabilirea solului în condiții ecologice optime astfel încât să se ajungă la o creștere rapidă și sănătoasă a ecosistemului forestier. Se folosesc materiale 100% organice de la producători locali, iar mai apoi urmează plantarea propriu-zisă. Sunt alese doar speciile native deoarece acestea sunt foarte bine adaptate la condițiile locale de mediu și nu necesită perioade îndelungate de adaptare și nici intervenții majore în procesul de dezvoltare. Sesiunile de plantare sunt organizate sub forma unor evenimente unde pot participa cetățenii drept voluntari.

Orașele din întreaga lume au adoptat abordări diferite pentru gestionarea pădurilor urbane. Planificarea și politica integrate ar putea susține fluxurile de finanțare în vederea gestionării, restaurării și creșterii pădurilor urbane. Proiectele Miyawaki se pot finanța din fondurile proprii ale persoanelor de afaceri, persoanelor fizice sau pot fi realizare complet independent. Proiectele pot fi, de asemenea, rezultatul colaborării dintre diverși actori locali precum companii, asociații și persoane fizice care lucrează împreună la diferite acțiuni în cadrul unui proiect. Intervențiile care susțin planificarea pădurilor urbane ar putea fi incluse în planuri strategice, ordonanțe și planuri de gestionare a pădurilor urbane. De asemenea, în folosul orașelor se pot dezvolta sisteme întregi formate din păduri urbane alături de grădini și parcuri care să contribuie la creșterea calității factorilor de mediu și al calității vieții locuitorilor prin integrarea spațiilor verzi în interiorul localităților urbane.

Ceea ce face din pădurile urbane miniaturale Miyawaki o opțiune atractivă pentru ecologiști, dar și pentru administrațiile locale și actorii private este potențialul ridicat pe care îl reprezintă acest model în combaterea schimbărilor climatice. Reîmpăduririle atât la nivel macro, cât și la nivel micro sunt măsuri importante în obiectivul global de a limita creșterea temperaturii globale cu 1,5 oC.

Popularitatea pădurilor miniaturale Miyawaki este în creștere, cu inițiative în India, Amazon și Europa datorită efectelor benefice pe care le au asupra populației, dar și a eficienței de creștere rapidă a arborilor pe care o propune această soluție.

În Europa, acest model a început să fie foarte căutat, mai ales în țările vestice în încercarea de a combate efectele negative ale poluării asupra locuitorilor. Un exemplu este pădurea urbană create în curtea școlii  ”Athenee Royale a Gilly” din Charleroi, Belgia. Aici 45 de voluntari, profesorii și elevi, au creat în anul 2020 o mica pădure urbană care numără 450 de arbori din 20 de specii diferite pe o suprafață de 150m2. Aceasta are ca rol reducerea poluării atât a aerlui, cât și a zgomotului în apropierea școlii pentru a putea oferi elevilor un mediu de învățare cât mai sănătos.

În concluzie, metoda Miyawaki este o bună soluție pentru localitățile urbane în ceea ce privește reducerea impactului antropic asupra mediului și de creștere a calității vieții pentru locuitori. Această metodă reprezintă o soluție atât din punct de vedere al reducerii poluării aerului, fonice și al efectelor schimbărilor climatice, însă este și o metodă estetică pentru a adăuga un plus de frumusețe orașelor prin crearea unor spații verzi dense.

Efectele schimbărilor climatice se fac tot mai simțite de la an la an și este nevoie de acțiunea colectivă a oamenilor, administrațiilor publice și mediului de business pentru a veni cu soluții de mitigare. Metoda Miyawaki este unul dintre modelele de bune practici prin care putem contura viitorul orașelor verzi.

Articol realizat de Alina Dincă

Sursa foto: Urban Forests, Chelsea Green, Cities4forests, Nature, Zenger

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.