home Arhitectură & Design, Cultură Urbană, Evenimente, Proiecte & Orașe Tineri talentați au găsit o soluție inteligentă pentru a încuraja mersul pe bicicletă în Oradea: Rastel.io

Tineri talentați au găsit o soluție inteligentă pentru a încuraja mersul pe bicicletă în Oradea: Rastel.io

Trei ingineri, o arhitectă și un manager cultural au găsit o soluție să facă orașul Oradea mai prietenos cu bicicliștii și să amplaseze în centru o serie de rastele inteligente, unde bicicletele să poată fi parcate în siguranță. Ideea lor, Rastel.io, a câștigat premiul I la concursul de soluții organizat recent de Urbanize Hub la Oradea și ar putea deveni realitate dacă obține girul autorităților locale.

Concursul a avut loc în cadrul evenimentului Urban Talks, desfășurat cu sprijinul Comisiei Europene, iar la el au participat 14 echipe. Toate și-au propus să găsească răspuns la câte una dintre problemele cu care se confruntă Oradea. Echipa Rastel.io a încercat să elimine un factor care descurajează mersul cu bicicleta – faptul că, odată ajuns la destinație, la o cafenea din centru sau la o sală de spectacole, nu ai unde să o lași fără să te temi că va fi furată. „E un oraș relativ mic, care poate fi accesat numai pe bicicletă nu prea se justifică să ai mașină. Este un oraș relativ drept, fără prea mari suișuri și coborâșuri, traficul nu e chiar așa de groaznic și aglomerările nu sunt așa de mari”, spune inginerul și antreprenorul Tudor Beleuță. O fotografie din timpul prezentării echipei arată bicicletele culcate pe caldarâm, lângă o cafenea.

„Trebuie să lași bicicleta pe trotuar, rezemată de un gard sau de un stâlp, lucru care e foarte ciudat, că centrul Oradei s-a tot renovat, este pus la punct din punct de vedere arhitectural. Intervine o problemă practică: e și un centru practic sau arată bine doar din dronă. De oriunde ai fi în oraș în 15-20 de minute poți să ajungi în centru cu bicicletă, dar nu există ceva standardizat sau o soluție completă”, spune el.

Când arta se îmbină cu tehnologia

Concursul de soluții a adus laolaltă oameni din domenii diverse. La fel s-a întâmplat și în echipa lor, unde trei ingineri care se cunoșteau de dinainte – Tudor Beleuță, Sebastian Mihalache și Robert Kovacs, au ajuns să colaboreze, pentru prima dată, cu Victoria Balint, directoarea trupei Iosif Vulcan a Teatrului Regina Maria și cu arhitecta Irina Tătăranu, de la Primăria din Sighișoara. Victoria Balint a fost cea care a povestit că oamenii care vin la teatru nu au în prezent o soluție de parcare, dacă aleg bicicleta ca mijloc de transport. Și tot ea a subliniat necesitatea ca rastele care vor fi amplasate și pictate de artiști, astfel încât să se încadreze în stilul art nouveau al orașului.

„Asta a fost și provocarea: Hai să încercăm să stăm de vorbă și să integrăm în echipă și persoane din alte domenii. Fiind toți cu același background, uneori vorbim aceeași limbă, dar ne lipsesc și alte perspective. Ideea Victoriei s-a combinat cu ideea noastră de a tehnologiza rastelele: să le poți bloca cu ajutorul unei aplicații de pe telefon, cu un lacăt securizat care prinde cadrul bicicletei, astfel încât să nu te duci să ți-o legi un antifurtul tău. Soluția ar putea fi integrată și în anumite campanii care susțin mersul pe bicicletă, care pot oferi facilități celor care dovedesc că au parcat bicicleta în respectivul rastel”, spune Sebastian Mihalache. Tânărul, care locuiește în Cluj, folosește bicicleta însă, de cele mai multe ori, nu pentru drumuri prin oraș. „Mă dau cu bicicleta, dar niciodată nu mă duc cu ea în centru, mă duc în afara orașului. Odată am lăsat-o în centru, cu antifurtul și era să mi-l spargă. Și asta în zona centrală, în Cluj”, povestește el.

„Cheia este să lucrezi cu oameni din domenii conexe pentru a pune în practică o idee”

Irina Tătăranu spune că ideea ar putea funcționa și în alte orașe. „Eu glumeam cu băieții și spuneam că nici noi la Sighișoara nu avem rastele de biciclete, mă gândeam la un moment dat și la o idee pentru Cetate. Există o serie de pași  care trebuie făcuți, de identificat locațiile unde trebuie amplasate, de văzut dacă e proprietatea privată publică, de discutat cu primăria. Mie nu mi se pare greu de făcut, toate deciziile acestea se aprobă prin hotărâre de consiliul local”, crede ea. Arhitecta este de părere că primăriile ar trebui să colaboreze cu cetățenii în ceea ce privește dezvoltarea orașelor și să încerce să afle care sunt nevoile oamenilor. „Din punctul meu de vedere e foarte importantă consultarea cetățenilor, în ceea ce privește partea de idei și de nevoi. Ca arhitect, dacă aveam de făcut o casă pentru cineva încercam să aflu cât mai multe despre persoană, ce preocupări are, ce își dorește de la o locuință. Nu prea poți să convingi oamenii să faci ceva dintr-o utopie a ta, trebuie să te pliezi pe nevoile lor”, subliniază arhitecta.

Atunci când trebuie găsite soluții, colaborarea între specialiști din diferite domenii este esențială, iar la hackathoanele organizate de Urbanize Hub pun în evidență exact valoarea cooperării. „Cheia este să lucrezi cu oameni din domenii conexe pentru a pune în practică o idee. Prima dată, eu când am aplicat ceva de genul ăsta eram la master în Franța, eram la un concurs de idei și am fost puși în echipă cu cineva de la jurnalism și cu cineva de la design. A trebuit ca împreună să ne gândim și să cădem de acord, lucru pe care în țară nu l-am experimentat. M-a impresionat cât de mult se pune accentul în Vest pe aspectul practic. Acolo făceam multe proiecte, fiecare proiect trebuia prezentat în fața tuturor cu slide-uri, fiecare proiect era la nivel de echipe, pe când în România mereu era omul și proiectul. Și, de obicei, proiectele erau și slabe. Asta facem toată viața, lucrăm în echipe, iar echipele nu trebuie să fie formate din oameni pe aceiași parametri și ăsta e un lucru bun, nu rău. În România se merge pe ideea de a uniformiza. Acum a fost un context foarte bun, în care s-a validat încă o dată că inițiative conexe care sunt puse împreună scot ceva mult mai bun”, crede Tudor Beleuță.

Urban Innovation Hackathon este un eveniment de referință al UrbanizeHub prin care premiem inițiativele venite din parte oamenilor cu inițiativă din comunitate. La evenimentul organizat la Oradea între 20 și 21 noiembrie, am avut susținerea Make IT in Oradea și am putut oferi echipei Rastel.Io premiul de 1000€  ca să demareze proiectul. Urban Innovation Hackathon Oradea face parte din proiectul People Shaping Cities for the People, realizat cu sprijinul DG Regio. Misiunea UrbanizeHub continuă și vă invităm alături de noi pentru a construi viitorul orașelor împreună!




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.