home Orașe Verzi, Regenerare Urbană Acoperișurile verzi reduc efectele insulelor urbane de căldură

Acoperișurile verzi reduc efectele insulelor urbane de căldură

Temperaturile ridicate din zonele urbane pot fi combătute cu mici modificări în infrastructura clădirilor. Acoperișurile au potențial de a deveni grădini care să reflecte razele soarelui în loc să le absoarbă ca până în prezent, creând insule de căldură.

Un fenomen tot mai întâlnit în zilele noastre este ”insula de căldură”. Această insulă de căldură urbană (Urban Heat Island sau UHI) este mai exact  o zonă urbană sau o zonă metropolitană care este semnificativ mai caldă decât zonele rurale din jur din cauza activităților umane. Diferența de temperatură este de obicei mai mare noaptea decât în ​​timpul zilei și este cea mai evidentă atunci când vânturile sunt slabe. UHI este cel mai vizibil în timpul verii și al iernii . Cauza principală a efectului de insulă de căldură urbană este din modificarea suprafețelor de teren. Căldura reziduală generată de utilizarea energiei este o contribuție secundară. Pe măsură ce un centru de populație crește, tinde să-și extindă suprafața și să-și crească temperatura medie. Termenul poate fi folosit pentru a se referi la orice zonă care este relativ mai fierbinte decât împrejurimile, dar se referă în general la zonele perturbate de oameni. Având în vedere implicațiile insulelor de căldură urbană, acoperișurile verzi vor deveni un factor important ce trebuie luat în considerare pe viitor.

Conform unui studiu comunicat de către NASA, insulele de căldură sunt mai severe în zonele urbane datorită absorbției și reținerii de căldură a materialelor cum ar fi asfaltul și betonul. Cercetătorii au încurajat de câteva decenii înlocuirea gudronului și a altor materiale de culoare închisă utilizate în acoperișuri. Grădinile luminoase de pe acoperiș, care reflectă soarele sau „acoperișurile verzi” pline de plante și verdeață pot atenua o parte din căldura extremă a orașului.

„Pe măsură ce orașele cresc și se dezvoltă, ele trebuie să ia decizii bune cu privire la infrastructura lor, deoarece aceste decizii au efecte adesea pe 30, 50 de ani sau mai mult. În contextul valurilor de căldură mai frecvente și al căldurii mai extreme este important să înțelegem cum pot fi eficiente aceste intervenții de design urban”, a spus specialistul în climă și inginer civil de la Universitatea Columbia și Goddard Institute for Space Studies, Christian Braneon.

Conform unui studiu ce privește construcțiile cu acoperișuri verzi și fără realizat de echipa de cercetare GISS, temperaturile au fost reduse în două din cele trei acoperișurile verzi – într-unul dintre ele temperaturile medii au fost reduse semnificativ, iar în celălalt  temperaturi au fost mai scăzute începând să crească din nou spre încheierea studiului. Rezultatele au sugerat că succesul acoperișurilor verzi în reducerea temperaturilor poate fi determinat de diversitatea plantelor utilizate, locație și alți factori.

Acoperișul Primăriei Chicago

Dezvoltarea unei zone pe un teren viran și construirea unei funcțiuni, diminuează suprafața de spațiu verde în favoarea unor locuri de parcare, fapt ce reprezintă un dezavantaj la nivelul ansamblu deoarece  acesta va cuprinde o suită de elemente ce vor reduce posibilitatea de amenajare. Efectul rezultat din aceste acțiunii invazive conduce la lipsa unui microclimat adecvat ce poate fi soluționat prin amenajare cu vegetație abundentă. Baza acoperișurilor verzi poate include pământ puțin adânc pentru plante care nu necesită atât de multă întreținere, sau pământ mai adânc pentru a construi o casă pentru o gamă mai extinsă de specii de plante și chiar copaci.

Acoperișurile verzi sunt în general mai ușoare și mai ușor de instalat deoarece folosesc tăvi puțin adânci pentru ierburi sau plante cu flori, în timp ce grădinile de pe acoperiș sunt de obicei amenajate pentru a adăposti un amestec de plante, copaci, flori și ierburi, precum și lucruri care alcătuiesc o „cameră în aer liber” de fel.

Pe măsură ce încălzirea globală se intensifică, se așteaptă și insulele de căldură urbane, ceea ce înseamnă că acoperișurile verzi vor deveni cu atât mai importante.

Pentru a înțelege mai bine acest concept putem studia un proiect de actualitate realizat de BIG și Castro Group, un exemplu ce abordează acoperișurile verzi într-o manieră puțin mai diferită.

Acest proiect este realizat pentru dezvoltarea Fuse Valley din Porto , care va găzdui sediul platformei de modă de lux Farfetch, precum și companii de tehnologie. Situată pe versanții râului Leça, în zona de nord a orașului Porto, Portugalia, Fuse Valley va conține sediul Farfetch în cadrul a 12 clădiri interconectate.

Ansamblu din Fuse Valley are o arie de 178.000 de metrii pătrați, cuprinde 24 de clădiri, plus încă un număr de clădiri suplimentare ce deservesc companiile de tehnologie și startup. Structurile au un design unghiular care pare să imite peisajul de deal din jur, cu vârfuri și văi asemănătoare dealurilor create prin acoperișuri verzi înclinate. Clădirile au un design ingenios, deoarece prin înclinația acestora lărgesc căile publice și creează copertine peste alei, tocmai pentru a proteja pietonii. Clădirile individuale care constituie diferitele elemente ale organizației sunt conectate pentru a forma medii mari de lucru învecinate – consolidate fizic, dar variate spațial pentru a crea o experiență la scară umană.

Aleile de grădină conduc vizitatorii și angajații din jurul șantierului către amfiteatre în aer liber și acoperișuri de grădină

Sediul Farfetch ocupă jumătate din locația Fuse Valley, cu birouri adaptate pentru o serie de funcțiuni diferite. Viitoarea locație Farfetch din Fuse Valley va fi un ansamblu urban plin de viață, care va reuni fiecare curator, creator, client și colaborator în cel mai inovator cartier nou al orașului.

Planificarea sediului Farfetch

Acoperișul devine o prelungire a dealului cu poteci care conduc oamenii peste acoperișul înclinat

Prin proiectul realizat de BIG, se urmărește crearea unui oraș inteligent, mai exact o ”vale” inteligentă datorită poziționării ansamblului. Chiar dacă acest proiect are termen de începere anul 2023 și termen limită anul 2025 la scară macro reprezintă un exemplu de bună practică datorită promovării conectării omului cu natura. Acest scurt exemplu arată faptul că includerea naturii, tocmai prin amenajarea cu spațiu verde a unor terase și nu numai, poate avea un impact enorm asupra calității vieții omului, dar și asupra randamentului de lucru a acestuia. Pe lângă impactul pe care îl are asupra omului, promovarea teraselor, a pereților și a clădirilor verzi cât și a multor altor elemente ce în general ar fi invazive asupra mediului, devin din start elemente ce nu mai afectează atât de mult mediul, ba chiar promovează întoarcerea la origini.

Concept sediu Farfetch

Acoperișurile verzi sunt una dintre soluțiile pe care administrațiile publice le pot adopta pentru conturarea orașelor verzi sustenabile. În condițiile în care schimbarea de climat produce efecte tot mai frecvente, comunitățiile trebuie să înțeleagă cum pot acționa astfel încât să poată combate încălzirea globală.

Articol realizat de Matei Tudorache

Informațiile din acest articol au fost extrase din World Economic Forum

Surse foto: NY Post, Archilovers, USGS, Architizer, Bay Area Monitor




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.