home Orașe Verzi, Politici Urbane & Guvernanță, Regenerare Urbană Biodiversitatea și orașele: Distrugerea naturii de om responsabilă pentru Covid-19?

Biodiversitatea și orașele: Distrugerea naturii de om responsabilă pentru Covid-19?

Pe măsură ce pierderea habitatului și a biodiversității crește la nivel global, focarul de coronavirus poate fi doar începutul pandemiilor în masă. O serie de cercetători consideră că distrugerea biodiversității de către om, este cea care creează condițiile pentru noi virusuri și boli precum Covid-19.  În acest context conceptul de orașe verzi și sustenabile și lupta împotriva schimbărilor climatice cuprinde noi forme ce țin de biodiversitate și de orașe reziliente.

„Invadăm păduri tropicale și alte peisaje sălbatice, care adăpostesc atât de multe specii de animale și plante. Sunt atât de mulți viruși necunoscuți în aceste zone”, a scris David Quammen, autorul Spillover: Animal Infections and the Next Pandemic. 

David a scris recent în New York Times. „Am tăiat copacii; ucidem animalele sau le punem în cuști și le trimitem în piețe spre vânzare. Deranjăm ecosistemele și scuturăm virușii pierduți de gazdele lor naturale. Când se întâmplă asta, au nevoie de o nouă gazdă. De multe ori, noi oamenii devenim noua gazdă.”

Richard Ostfeld, om de știință la Cary Institute of Ecosystem Studies din New York spune că cercetarea în domeniul sănătății umane ia în considerare rareori ecosistemele naturale. „Există înțelegeri greșite în rândul oamenilor de știință și al publicului că ecosistemele naturale sunt sursa amenințărilor pentru noi înșine. E o greșeală. Natura reprezintă amenințări, este adevărat, dar activitățile umane sunt cele care aduc adevărate daune. Riscurile pentru sănătate într-un mediu natural pot fi mult mai grave atunci când intervenim cu acesta”, spune el.

Felicia Keesing, profesor de biologie la Bard College, New York, studiază modul în care schimbările de mediu influențează probabilitatea ca oamenii să fie expuși la boli infecțioase. „Când erodăm biodiversitatea, vedem o proliferare a speciilor care poate să ne transmită noi boli …..”

În 2008, Kate Jones  (Institutul de Zoologie, Societatea Zoologică din Londra)  și o echipă de cercetători au identificat 335 de boli apărute între 1960 și 2004, dintre care cel puțin 60% proveneau de la animale.  Aceste boli  sunt legate de schimbările de mediu și de comportamentul uman. Tăierea pădurilor, exploatarea forestieră, exploatarea minieră, construirea drumurilor prin locuri îndepărtate, urbanizarea rapidă, nesustenabilă și creșterea populației aduce oamenii în contact mai strâns cu specii de animale pe care probabil nu le-au întâlnit până acum. Transmiterea bolilor de la animale sălbatice la oameni, spune ea, este acum „un cost ascuns al dezvoltării economice umane. Creăm habitate în care virusurile sunt transmise mai ușor și atunci suntem surprinși că avem altele noi.”

„Suntem într-o epocă de urgență cronică”, spune spune Brian Bird, un cercetător virolog la Universitatea din California. „Bolile sunt mai susceptibile să călătorească mai departe și mai repede decât înainte, ceea ce înseamnă că trebuie să fim mai rapizi în răspunsurile noastre. Avem nevoie de investiții, schimbare în comportamentul uman și  trebuie să ascultăm oamenii la nivel de comunitate.”

Fevre și Tacoli pledează pentru regândirea infrastructurii urbane, în special în localitățile cu venituri mici și informale. „Eforturile pe termen scurt sunt concentrate pe stoparea răspândirii infecției”, scriu ei. „Pe termen mai lung – având în vedere că noile boli infecțioase vor continua să se răspândească rapid în orașe – e nevoie de o revizuire a abordărilor actuale ale planificării și dezvoltării urbane.”

Trebuie pregătită fundamentarea și nevoile de bază ale unor viitoare intervenții. „Nu putem prezice de unde va veni următoarea pandemie, așa că avem nevoie de planuri de atenuare pentru a ține cont de cele mai grave scenarii posibile”, spune Brian Bird „Singurul lucru sigur este că următoarea pandemie va veni cu siguranță.”

În acest context nevoile orașelor de dezvoltare precum și siguranța și sănătatea cetățenilor sunt vitale. Natura și biodiversitatea trebuie integrate în acest proces de evoluție urbană. Regândirea spațiilor urbane dar și aglomerările urbane și felul cum lumea circulă este vital pentru viitorul securității urbane.

Sursa: The Guardian

Cover Foto: Ottawa.ca

 

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.