Copacii pot să salveze 43.000 de vieți în fiecare an

Spațiul verde este capital pentru sănătatea noastră mentală și generală, dar nu se bucură de importanța pe care o merită. Avem zeci de mii de vieți care ar putea fi salvate în fiecare an dacă am aplica niște principii simple, cum este regula 3-30-300.

Dacă Europa ar construi mai multe parcuri, mii de oameni ar putea să fie salvați, o spun cercetătorii care au analizat peste 1000 de orașe de pe bătrânul continent. Ce au găsit, mai exact? Aproximativ 43.000 de decese care au loc anual pot fi evitate dacă orașele ar urma ghidurile care să permită accesul oamenilor în parcuri, păduri și lacuri. Este un fapt bine cunoscut că petrecutul timpului în spații verzi are beneficii pentru sănătatea mintală și reduce riscul problemelor cardiace. Cercetătorii au comparat expunerea cetățenilor la spațiul verde din diverse orașe și au tras o concluzie clară: mai mult verde înseamnă mai puține decese în rândul cetățenilor.

Organizația Mondială a Sănătății spune că fiecare casă nu ar trebui să fie mai departe de 300 de metri de un spațiu verde în mărime de minimum jumătate de hectar. Din nefericire, 62% dintre rezidenții orașelor nu se bucură de acest acces, mai ales cei din cartierele sărace. Trebuie să mai menționăm că 75% din populația Europei trăiește în orașe, într-o rată cu un trend ascendent care poate ajunge chiar și mai sus în următorii ani, motiv pentru care trebuie să ne gândim serios cum vom îmbina natura cu viața urbană.

Expertul în silvicultură, Cecil Konijnendijk, recomandă regula 3-30-300 pentru cei care planifică spațiile urbană. Fiecare cetățean ar trebui să vadă trei copaci din propria casă, 30% din cartiere să fie spații verzi și nimeni să nu trăiască la mai mult de 300 de metri de un parc. Copacii ne oferă chiar și prin simplul fapt că îi vedem o stare de bine. Pandemia ne-a demonstrat cât de mult înseamnă spațiul verde pentru sănătatea noastră mentală. Mergând la procentul de 30% pentru spații verzi, acesta are o semnificație colosală în privința răcoririi orașului, reducerii poluării aerului și fonice. Barcelona, Bristol și Seattle sunt doar câteva exemple de orașe care țintesc să ofere minimum 30% spațiu verde în fiecare cartier. În sfârșit, distanța de 300 de metri de cel mai apropiat parc poate fi înțeleasă și ca o plimbare de 10 minute care să aducă oamenii într-un loc destinat relaxării împreună cu ceilalți membri din comunitate.

Informațiile au fost preluate din The Lancet și IUCN Urban Alliance.

Sursă foto: Central Park




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.