home Proiecte & Orașe Cum funcționează serviciul medical cu paramedici pe bicicletă?

Cum funcționează serviciul medical cu paramedici pe bicicletă?

Slovenia utilizează metode inovative pentru oferirea primului ajutor. În micul oraș de coasă, Izola, paramedicii folosesc bicicletele pentru a interveni la apelurile 112.

Micuțul orășel este faimos pentru arhitectura în stil italienesc și specificul pescăresc. De patru ani, Izola mai adaugă serviciul de ambulanță pe două roți la lista de curiozități. Proiectul a început cu bicicletele personale și munca de voluntariat a doi angajați ai serviciului de salvări slovac din Istria. Paramedicii au o mai mare flexibilitate să intervină rapid, având în vedere că majoritatea rănilor pot fi tratate pe loc și nu este nevoie de transportarea victimei la o unitate spitalicească. Ideea le-a venit voluntarilor acum 10 ani, în timpul unui maraton care se desfășura în oraș, ocazie cu care s-au gândit cum să intervină cât mai eficient în cazul accidentărilor. Traseul nu permitea ambulanțelor să acționeze pe anumite porțiuni sau era necesar mult mai mult timp în comparație cu utilizarea unei biciclete.

Exemplul Izolei ne arată cum mobilitatea soft prezintă o serie de avantaje în fața autoturismelor mai ales când este vorba de spații înguste sau aglomerate. Paramedicii folosesc acum biciclete electrice, adaptate pentru circulația pe zone nepavate și echipate complet cu necesarul de prim ajutor. Vara trecută, au fost necesare 26 de astfel de intervenții. Programul paramedicilor pe bicicletă este în weekendurile de vară și în cele cu vacanțe, de la 9.00 la 17.00. Aceștia sunt conectați la un dispecer care le cunoaște locația în timp real și îi trimite acolo unde este nevoie de ei.

Majoritatea cazurilor sunt cele cu răniri și stări de slăbiciune bruscă sau leșin. Aici nu este nevoie de transportul victimei la spital, dar primul ajutor poate face o diferență uriașă în aceste cazuri. Administrația publică a integrat acest program în serviciile de sănătate și paramedicii nu mai fac muncă voluntară, fiind plătiți pentru serviciile lor.

Izola oferă un model de bune practici pentru comunitățile care vor să promoveze voluntariatul în domeniul medical. Având în vedere dificultățile în a ajunge rapid pentru intervenții, bicicletele electrice echipate corespunzător pot fi o soluție salvatoare mai ales pentru cetățenii care locuiesc în zone greu accesibile.

Informațiile din acest articol au fost extrase din The Mayor

Sursă fotă: Reševalna služba slovenske Istre

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.