home Orașe Verzi, Regenerare Urbană Cum luptă Atena cu incendiile și valurile de căldură?

Cum luptă Atena cu incendiile și valurile de căldură?

Anul trecut incendiile din Grecia au ținut prima pagină a ziarelor, în care au fost relatate poveștile luptătorilor cu flăcările și ale oamenilor forțați să-și părăsească propria casă din cauza pericolului. Atena a derulat o serie de proiecte menite să combată efectele schimbărilor climatice și să creeze contexte pentru ca oamenii să-și schimbe stilul de viață în unul sustenabil.

Valurile de căldură extremă sunt cauza principală a dezastrului și își au rădăcinile în schimbările climatice cu care se confruntă întreaga planetă. Temperaturile din 2021 au atins 46,3ºC și incendiile din sălbăticie au fost în număr de peste 140, viețile pierdute fiind de aproximativ 2300. Datele arată că numărul de zile cu valuri de căldură va fi cu 15 sau 20 în plus în perioada următorului deceniu și procentul de intemperii va fi cu 12% mai mic.

Atena este unul dintre orașele care face pași către combaterea incendiilor și diminuarea impactului acestora. Din cauza creșterii rapide a populației, Capitala se confruntă cu insule de căldură și lipsa spațiilor verzi. Planul orașului este să prioritizeze crearea spațiilor verzi, interzicerea acoperișurilor negre pentru că atrag căldura, încurajarea car-sharingului și chiar refacerea celor 25 km de apeducte care să fie folosite pentru redistribuirea apei.

Pentru prima dată în 20 de ani, Atena investește masiv în patrimoniul arhitectural. Peste jumătate dintre clădirile din oraș au fost construite înainte de 1970 și majoritatea au fost neglijate de-a lungul anilor. După criza economică din 2008, economia Greciei au dus o politică de austeritate. Cu toate acestea, autoritățile locale au decis să aloce 1,5 milioane de euro către programul menit să ofere beneficii proprietarilor de clădiri ca să le renoveze și să le facă mai verzi. Ajutorul per clădire este plafonat la 6000 euro.

În urmă cu un an, în mai, Atena a anunțat că invită afacerile din centrul istoric al Capitalei să aplice către programele de finanțare care le vor ajuta să fie mai verzi și mai eficiente. 111 aplicanți au fost acceptați și beneficiază de ajutorul de 2,3 milioane euro. În momentul în care au completat cererea, antreprenorii au trebuit să prezinte planul de investiții verzi, care putea oscila între 5000 și 30.000 euro. Municipalitatea acoperă 80% din costul total al investiției.

La finalul anului 2021, Capitala Greciei a anunțat că în cele 25 de puncte de încărcare a mașinilor electrice din 19 zone ale orașului se va putea alimenta gratuit timp de un an. Inițiativa urmărește încurajarea cetățenilor să schimbe mașina pe combustibili tradiționali pentru una electrică prin oferirea infrastructurii necesare pentru încărcarea lor. Tot la capitolul mobilitate, Atena a anunțat în ianuarie 2022 că începe cel mai mare proiect de revitalizare a trotuarelor de la Olimpiada din 2004 până în prezent. Aproximativ 24 de milioane de euro vor merge către acest proiect care urmărește ca până în 2023 să existe 410 trotuare modernizate. Pe lângă încurajarea micromobilității, autoritățile locale urmăresc și impactul asupra climei, motiv pentru care vor folosi materiale reci (marmura, plăci de ciment, beton cu gresie) pentru a reduce efectul insulelor de căldură.

Atena este un exemplu de bune practici pentru comunitățile care își doresc să combată efectele schimbărilor climatice. Trebuie să înțelegem că orașele verzi sunt în primul rând despre obiceiurile pe care oamenii le au, cum ar fi să meargă pe jos sau cu transportul în comun în loc să folosească mașina sau să recicleze deșeurile pe care le produc. Cetățenii și administrația trebuie să lucreze împreună pentru a crea orașe reziliente și verzi, pentru că doar împreună putem contura viitorul orașelor.

Informațiile din acest articol au fost extrase din The Mayor și The Fifth Estate

Sursă foto: Destguides




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.