home Cultură Urbană Cum pot orașele să creeze spații apreciate de către tineri?

Cum pot orașele să creeze spații apreciate de către tineri?

Tinerii își doresc să se simtă parte a orașului lor, motiv pentru care apare provocarea de a le oferi spații pe care ei să le aprecieze. În acest articol am selectat patru inițiative care încurajează sustenabilitatea, reduc vandalismul și promovează patrimoniul local.

Sustenabilitate

Orașul Lille, Franța, a decis să amplaseze în fața Școlii Pasteur o bancă inteligentă care colectează și depozitează apa pluvială, folosită apoi pentru irigarea plantelor. Prin spațiile din partea superioară, mobilierul urban permite apei să se scurgă în tancul la care este conectată și apoi să fie folosită de elevi pentru a uda legumele din grădină și plantele cartierului. Toate acestea în timp ce elevii se pot odihni pe bancă așteptând ca ora următoare să înceapă. St Michel en transition au venit cu această inițiativă finanțată prin bugetul de urbanism participativ al orașului, după un design de Bois & Loisirs. Timp de opt luni, banca se va afla în etapa de testare pe baza căreia se va elabora o fișă tehnică. După ce autoritățile locale vor parcurge documentul, pot decide extinderea testelor pentru alte opt luni și scalarea proiectului pentru alte spații publice.

Cultură urbană

Lisabona, Capitala Portugaliei, a inaugurat pe 4 Iunie Galeria de Arte Urbana care încearcă să concentreze toată arta stradală într-un singur loc. Gama de opere se întinde de la grafitti la murale, dar are și un loc dedicat artelor spectacolului ca break dancing. Parcul are o suprafață de 4300 metri pătrați și este amplasat pe o fostă grădină. Municipalitatea a adus 14 ziduri pe care artiștii pot picta și desena orice își doresc. Autoritățile publice își doresc să creeze un spațiu accesibil atât pentru artiști naționali cât și internaționale, dar și pentru publicul general. Mai mult, primăria se confruntă cu problema legată de graffitiurile ilegale și acte de vandalism. Soluția propusă de ei ar trebui să reducă aceste probleme și să presupună un cost mai redus decât eforturile constante de a opri tinerii care folosesc văd în graffitiuri o formă de exprimare artistică.

Patrimoniu local

Orașul Poznań din Polonia a inaugurat un traseu cultural unde artiștii au pictat pe un drum diferite puncte de atracție din cele 42 de districte. Desenele se întind pe 128 metri, exact cât are turnul de televiziune în înălțime din zonă, și dau impresia că omul parcurge un pod de murale. Drumul poartă numele de drogal, din cuvântul droga ce înseamnă potecă. Orașul de peste 500.000 de locuitori este un important centru cultural și comercial din zona de vest a țării. Prin marcarea moștenirii culturale și istorice a orașului într-o zonă de promenadă, administrația publică a reușit să ofere un model de bune practici scalabil la nivelul oricărui oraș care dorește să își facă mai bine cunoscute obiectivele de interes local.

Artă muzicală

Orașul Luxembourg a decis să amplaseze 17 piane în proximitatea zonelor preferate ale turiștilor, ceea ce ar însemna cam un pian per 6400 cetățeni, pentru perioada 3 iunie – 17 iunie 2022. Instrumentele muzicale au avut ca rol să creeze sinergii în rândul comunității și să faciliteze interacțiunile sociale. Cei care și-au pus talentul la încercare și au încărcat un filmuleț pe social media cu tagurile #luxembourgcity și #myurbanpiano2022 a putut câștiga vouchere în valoare de €500, €250 și €150. Orașul a inclus pianele pe agenda culturală locală, cu planificarea câtorva concerte în aer liber. Foarte important de menționat este că instrumentele aveau un design specific, fiind decorate de organizațiile de tineret, școli și alte organizații ale orașului.

Cele patru orașe reușesc prin soluții cu cost redus să creeze spații pentru tineri și să îi facă parte a poveștii orașului. Aceste modele de bune practici arată că tinerii pot fi implicați în evenimente culturale sau de mediu și sunt parteneri care aduc plus valoare pentru comunitățile lor.

Informațiile din acest articol au fost extrase din Ville de Lille, The Mayor, VDL

Sursă foto: MYTUJEMY, Galeria de Arte Urbana, Ville de Lille, Commons Wikipedia

 
Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.