Cum renaște Valea Jiului

Valea Jiului este o regiune cu însemnǎtate istorica deosebitǎ, fiind, în trecut, cea mai mare zonǎ minierǎ din ţarǎ. Regiunea nu poate fi neglijatǎ deoarece adǎpostește un potenţial extraordinar – peisaje incredibile, culturǎ localǎ specialǎ, potenţial turistic și o locaţie privilegiatǎ, deschisǎ investiţiilor. Societatea civilǎ a zonei poate avea un cuvânt important de spus în viitoarea dezvoltare, în cadrul procesului de reconversie a Vǎii Jiului, susţinutǎ de Uniunea Europeanǎ.

Închiderea minelor este un proces ireversibil. La fel ca diverse regiuni din întreaga lume, Valea Jiului trebuie sǎ renunţe la cǎrbuni și se poate dezvolta mai departe prin intermediul propunerilor de proiecte care vin dinspre societatea civilǎ. Trecutul poate fi prezervat prin diferite proiecte culturale însǎ se contureazǎ din ce în ce mai mult imaginea unui mediu sǎnǎtos, al unui viitor curat care sǎ exploateze frumuseţile zonei în schimbul cǎrbunelui.

Imagini pentru coal regions in transition platform

Aceastǎ situaţie face parte dintr-un proiect mai amplu al Uniunii Europene desfǎșurat cu scopul de a oferi cetǎţenilor energie curatǎ. Sprijinul european trebuie valorificat de cǎtre societate pentru a atinge acel viitor curat și sustenabil. Mai exact, „Platforma pentru regiunile carbonifere în tranziţie”, proiect al Comisiei Europene lansat anul trecut, cautǎ sǎ rezolve dificultǎţile sociale și cele care ţin de mediu – ale fostelor regiuni carbonifere. Platforma presupune de asemenea o colaborare inter-regionalǎ care sǎ ajute anumite zone în drumul cǎtre dezvoltarea sustenabilǎ. Cititi aici o analiza a alocarii banilor europeni. 

Pe lângǎ noile tehnologii care vor fi adoptate și pe lângǎ noile locuri de muncǎ create, Ministerul Fondurilor Europene dorește implicarea cetǎţenilor chiar în procesul decizional. În acest sens, atât locuitorii regiunii cât și organizaţiile non-guvernamentale au putut sǎ trimitǎ propuneri de dezvoltare pânǎ la finalul lunii noiembrie.

Imagini pentru valea jiului

Organizaţiile care s-au implicat activ cu astfel de propuneri au fost: Fundaţia Noi Orizonturi, Organizaţia Caritas din Petroşani, Asociaţia Colonia Veselă, Planeta Petrila şi Valea Jiului Society. Acestea sunt câteva din ideile inovatoare aduse în discuţie:

  • Transformarea siturilor miniere în noi centre culturale, sociale, economice
  • Dezvoltarea unui sistem durabil de servicii sociale pentru persoanele vulnerabile
  • Promovare turisticǎ, dezvoltarea turismului activ
  • Promovarea ciclismului montan, reabilitarea cǎilor ferate și a spaţiilor publice
  • Studierea și dezvoltarea mǎsurilor de îmbunǎtǎţire a calitǎţii vieţii
  • Înfiinţarea unui birou de atragere de investitori în Valea Jiului

Aceastǎ ultimǎ propunere vizeazǎ în fapt continuarea programului denumit „Invest in Jiu Valley”. Vǎ invitǎm sǎ vizitaţi platforma lor online pentru a descoperi mai multe despre valorile propuse, motive pentru investiţii sau oportunitǎţi.

Imagine similară

Aceste proiecte trebuie integrate și corelate ca pǎrţi componente ale unei strategii bazate pe o viziune de lungǎ duratǎ. Putem afirma cǎ surse de finanţare – sau cel puţin interes în acest sens – existǎ, din moment ce Primǎria din Petroșani a alocat 100.000 lei din bugetul anului 2019 societǎţii civile – asociaţiilor, ONG-urilor și partidelor din afara Consiliului Local.

Valea Jiului deţine, în ultimǎ instanţǎ, un potenţial turistic unic care poate fi exploatat în mod benefic dupǎ închiderea minelor. Cu toate acestea, implicarea societǎţii civile a regiunii pare a fi esenţialǎ pentru construirea unui viitor verde, sustenabil, prosper și curat.

Așadar, Valea Jiului nu își pierde minele, ci își recâștigǎ cetǎţenii.

Surse: Adevarul, JiuValley, DeClic, PressMedia

Foto: HotelGuru, European Commission, CVJ, Dianora




2 thoughts on “Cum renaște Valea Jiului

  1. Toate vechi si noua toate …Poze frumoase, zona o cunoastem foarte bine . Promovarea ciclismului montan…ce beneficii aduce locuitorilor Vaii Jiului. Or sa fie multe concursuri, vor venii turisti si sportivi multi. Beneficiu vor avea doar cei cu spatiile de cazare din Straja. Bravo lor, merita, sunt conditii foarte bune de cazare. Dezvoltarea de servicii pentru persoanele vulnerabile ? Ce ?. Alocarea de bani ONG-urilor ?? Vin alegerile , am mai fost prostiti. Problema Vaii Jiului este infrastructura, zone pentru dezvoltarea afacerilor, departarea de un Aeroport, neterminarea drumurilor din Estul si din vestul Vaii Jiului, respectiv drumul spre Groapa Seaca si cel spre Herculane. Am inteles ca la cel spre Herculane se va renunta, banii alocati de CJ Hunedoara pentru Drumul din Parang nu s-au cheltuit !!! Optimist….imi place pagina Dvs., Sarbatori Fericite si sa vedem ce mai postati frumos !

Comments are closed.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.