home Comunitate, Cultură Urbană, Industrii Creative, Proiecte & Orașe, Regenerare Urbană, Societate Civilă Valea Jiului își rescrie povestea și trezește emoții puternice pentru cei care pășesc prin zonă

Valea Jiului își rescrie povestea și trezește emoții puternice pentru cei care pășesc prin zonă

Valea Jiului renaște prin mâinile unor oameni implicați și cu inimă mare. Tranziția verde pornită din comunitate oferă o nouă șansă pentru o zonă lăsată în urmă dar cu potențial uriaș de reinventare.

Valea Jiului Implicată a reușit să canalizeze energiile comunității pentru a pune în față ce are de oferit Valea Jiului, dincolo de cărbune și industriile din trecut. Timp de o săptămână au fost organizate diferite activități culturale, dezbateri, expoziții, concerte și vizite prin minele din zonă. Este o inspirație și o încurajare să vezi cum oamenii pot fi aduși împreună de povestea locurilor și cum doresc să se implice pentru a-și schimba destinul.

Dacă putem învăța ceva de la Valea Jiului este că oamenii sunt cei care scriu povestea unui loc, dincolo de percepția majorității. Fără fonduri, fără suport din exterior și doar cu multă dragoste pentru casa lor, oamenii văii au reușit să dea naștere unui eveniment care a trezit emoții puternice atât pentru localnici cât și pentru cei care au trecut în vizită pe la mine.

Evenimentul Valea Jiului Vibrantă 2023 a început pe 29 aprilie, în Cartierul Dallas din Vulcan, cu o discuție pe tema „Nu lăsăm pe nimeni în urmă” și la care au participat și copiii din Vale. Accentul discuțiilor a fost pus pe cum tranziția justă va afecta comunitatea și de ce este important ca toți, inclusiv copiii, să se implice pentru ca nimeni să nu fie lăsat în urmă de la schimbarea de la o industrie extractivă la una verde.

Natura Văii Jiului

Duminică, 30 aprilie, a fost o zi dedicată pentru explorarea Peșterii Bolii din Aninoasa, Câmpului Mielului și Minei Lonea. Natura, biodiversitatea și conexiunea dintre om și mediu sunt câteva dintre lucrurile care așteaptă să fie descoperite în peisajele superbe ale Văii Jiului.

Sursă foto: Valea Jiului în Europa

Mina Lonea – Istorie și cultură

Mina Lonea are un farmec aparte. Dincolo de rugină și fiare, mina se reinventează prin artă și activități de relaxare. De la intrarea pe poarta principală se poate vedea un mural cu Sfânta Muceniță Varvara, ocrotitoarea minerilor, alături de cei care au construit industria mineritului din zonă. Opera finalizată în 2022 este semnată de Cristian Scutaru și se numește „Odă tuturor minerilor din minele de cărbune din Valea JIului și din întreaga lume”. Cei 150 de ani de minerit din Valea Jiului, care sunt puternic înrădăcinați în patrimoniul local, sunt marcați și prin alte picturi murale din zonă.

După o vizită prin locurile în care minerii trec zi de zi până la liftul care coboară în subteran, am ajuns în cel mai înalt turn de la Lonea. Vizita a fost ghidată de directorul minei, Alin Udvar, care a spus povestea fiecărei încăperi și a ceea ce înseamnă pentru munca de zi cu zi a minerilor.

Ajunși înapoi pe pământ, am făcut o călătorie de probă cu ciclodrezina pe linia ferată care conectează Mina Lonea de Mina Petrila. Echipată cu o banchetă, două șei de bicicletă, două perechi de pedale și două frâne, ciclodrezina, construită de Viorel Stroe, permite o activitate inedită pentru cei care vizitează Valea Jiului. Am parcurs un scurt traseu de probă de câteva sute de metri pe fostele linii care de obicei transportă cărbune.

Sursă foto: Valea Jiului Implicată

Centrul cultural al Văii Jiului – Planeta Petrila

De 1 Mai, Mina Petrila a devenit centrul cultural al Văii Jiului. Maestrul Ion Barbu și-a expus operele cu mesaj social pe terenul din zonă. La intrare am fost întâmpinați de Nicolae și Elena Ceaușescu în costume de baie, după care am mers la Yellow Subteran, un tribut adus trupei Beatles prin care membrii au fost reimaginați ca mineri.  Cele șapte păcate capitale sub formă de tomberoane, desene, mesaje pe ziduri și altele pot fi admirate de cei care fac o oprire la Petrila.

Sursă foto: Functional Areas in the EU

Roboții din Valea Jiului – o dovadă de inteligență și creativitate

Tinerii de la AlphaBit și Wafy ne-au demonstrat că pasiunea pentru tehnologie nu cunoaște granițe. Am văzut trei modele de roboți premiați în diverse competiții din 2018 până în prezent. Primul robot pe care l-am văzut avea sarcina de a urmări o linie trasată cu bandă adezivă, care se folosea de un senzor luminos pentru a distinge suprafața pe care trebuie să meargă de restul terenului. Al doilea robot putea funcționa fie independent, fie controlat de către o persoană cu o manetă. Cu ajutorul unui clește, robotul ridica recipiente  cilindrice și le plasa peste niște piloni verticali. Ultimul model se referea la doi roboți de luptă, care se recunoșteau unul pe celălalt prin senzori și se atacau cu scopul de a se scoate reciproc din arenă.

Ce ne-a impresionat la povestea tinerilor este tenacitatea și perseverența de care dau dovadă. Piesele sunt scumpe, se ridică la câteva mii de euro doar pentru un șasiu, dar pentru a continua cu noi updateuri și noi roboți echipele reciclează piese de la alte modele și strâng finanțări prin forțe proprii pentru a-și cumpăra echipamentul necesar.

România are o resursă enormă de talente în robotică. An de an trimitem liceeni în SUA care ne aduc acasă trofee de la competiții mondiale și care recent au început să primească drept răsplată un loc asigurat la câteva universități din țară. Este foarte important să înțelegem că trebuie să susținem tinerii care generează asemenea soluții pentru că prin inteligența lor se pot reclădi întregi comunități, ca și cea din Valea Jiului.

Valea Jiului Vibrantă

Seara de 1 mai s-a încheiat cu un concert live la Mina Petrila, cu reprezentații artistice semnate de Aurelian Epuraș, Delia Stana, Cătălin Stepa, Blue Noise, Matei Ioachimescu and the Romanian Flute Ensamble.

Poezii de Topîrceanu reinterpretate pe muzică, melodii consacrate la nivel mondial, flaut, cor sunt doar câteva dintre reprezentațiile artistice de pe scena Minei Petrila care au strâns sute de oameni la o seară de neuitat.

Mina Petrila a prins culoare cu ajutorul unor lasere care au proiectat imagini futuriste și pe ritmuri drum and bass. duaR a derulat showul de visual mapping care au dat o nouă față minei în timp ce DumBo și Padre mixau pentru tinerii din Valea Jiului. Vedeți mai jos câteva cadre:

Sursă foto: Florina Adina

Comisia Europeană înțelege nevoile comunităților miniere, a oamenilor care au purtat din generație în generație aceeași brățară de aur și pentru care ideile de sustenabilitate sau transformare le sunt străine. Valea Jiului a fost una dintre cele mai lovite zone din Europa de Est de schimbările de ordin politic și strategii naționale. Din acest motiv există un fond de tranziție justă care să permite antreprenorilor locali să vină cu afaceri noi, care să sprijine tinerii să se profesionalizeze și să producă plus valoare pentru comunitatea lor, care să facă mai ușoară trecerea de la cărbune la energie verde. Pentru ca aceste obiective să fie atinse și viața oamenilor să fie schimbată este nevoie de sprijin pe toate palierele, de la cetățeni și administrație locală până la instituțiile statului și chiar la nivel european.

Valea Jiului nu duce lipsă de oameni implicați care pot să contribuie, este nevoie doar ca administrațiile locale să fie deschise, să lase în urmă orgoliul local și să își întindă mâna pentru a aduce schimbarea atât așteptată de oameni.




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.