home Arhitectură & Design, Comunitate, Cultură Urbană, Orașe Verzi, Orașele Viitorului, Regenerare Urbană Arhitect european: „România este o zonă care o să ofere niște surprize mondiale”

Arhitect european: „România este o zonă care o să ofere niște surprize mondiale”

România se confruntă cu foarte multe probleme când vine vorba de viața în orașe, mai ales când vine vorba de regenerarea unor zone abandonate. Rezolvarea lor nu ține de un singur om, este nevoie de o echipă și de o viziune care să țină cont de toate ramificațiile pe care le are o intervenție. Arhitectul Dan Ionescu a vorbit în cadrul unei conferințe susținute la Reșița despre experiența sa de 40 de ani în Statele Unite și modelul gândit de el care stă la baza oricărui design urban.

Arhitectul Dan Ionescu s-a născut la Timișoara, a copilărit în Banatul de Munte, la Dognecea și apoi a trecut oceanul către Statele Unite ale Americii. De 40 de ani s-a stabilit la San Mateo, în California, unde și-a deschis studioul de arhitectură Dan Ionescu Architects & Planners (DIAP). Munca sa este caracterizată de pasiunea de a aduce oamenii împreună. A făcut designul pentru proiecte de spații co-working uriașe, de regenerare urbană a unor zone abandonate dar și proiecte globale. Dan Ionescu a semnat strategia de urbanism pentru provincia Jiangsu (China), revitalizarea economică a Văii Oscos (Spania), zona pietonală Loren Lein din Oslo (Norvegia) și alte proiecte din California sau Costa Rica. La final de mai, Dan Ionescu s-a reîntors în Banat la invitația Primăriei Reșița pentru a susține conferința cu titlul Regenerarea Urbană a Fostelor Zone Industriale.

România are un patrimoniu industrial unic în jurul căruia s-au clădit întregi comunități și care a ajutat oamenii să își câștige traiul de zi cu zi. Arhitectul Dan Ionescu este de părere că patrimoniul acesta este un diamant care poate fi reinventat pentru a servi noile generații la fel de bine cum le-a ajutat pe cele din trecut.

Aveți ceva ce este de o valoare monumentală. Aveți aici ADN-ul local de 300 de ani, să nu uitați niciodată asta. În orice direcție vă îndreptați, acesta trebuie lăsat copiilor și nepoților voștri. Părera mea este că trebuie să se facă o integrare a patrimoniului și nu o distrugere a sa.

Acest diamant trebuie pus înapoi în direcția bună, pentru că zona aceasta este una foarte specială. Nu doar în România, în Europa, ci pe întreg mapamondul. Iar în acest caz trebuie să faci un pas în spate, să vezi, să simți, să analizezi bine lucrurile și după aceea să vezi ce este cel mai bine. Aici aveți un pachet genetic în siderurgie pentru care alte orașe ar plăti milioane ca să aibă acest pachet genetic. Dumneavoastră îl aveți aici, îngrijiți-l și salvați-l!

Misiunea unui arhitect trece dincolo de birouri și planuri. Munca pe care o depune când gândește noi clădiri și piețe trebuie să ajungă la sufletul comunității. Pentru a înțelege ce își dorește o comunitate și cum se poate atinge acel lucru fără a sabota istoria locului este nevoie de inteligență emoțională, spațială și naturalistă.

Noi, ca arhitecți, trebuie să fim artiști, sociologi, politicieni, administratori, dezvoltatori, antreprenori, cercetători, istorici și așa mai departe ca să înțelegem locul. Dacă nu facem asta, devenim superficiali. Este foarte important să înțelegem că la momentul unei crize o grămadă de clădiri sunt goale. V-ați întrebat vreodată de ce? E simplu. Noi ca arhitecți trebuie să facem designuri pentru timpuri grele, dificile. Eu am învățat asta din greșeală. Am făcut un proiect care, când a venit criza, am văzut că turnul meu era plin de rezidenți și trei turnuri din zonă erau goale. Trebuie să vă gândiți că în timpuri bune, totul se vinde. Pe timpuri grele contează ce ai făcut și dacă ai succes sau nu.

Regenerarea urbană a Wayzata Bay Center

Din seria de proiecte prezentate de Dan Ionescu la conferință, unul foarte interesant pentru modul în care pot fi create spații pentru comunitate cu respect pentru cultura și mediul local este cel din Minneapolis.

Istoria locului datează din 1967, când a fost deschis mallul de 12.000 mp unde se găseau 30 de magazine. La început, producători regionali și mici antreprenori operau în clădire, după care au urmat lanțuri mari de magazine. În 2011, mallul, care fusese din ce în ce mai gol în ultimii ani, a fost distrus pentru a face loc unui proiect nou.

Regenerarea zonei Wayzata Bay Center a fost gândită după un concept de utilizare mixtă. Activitățile de business și retail se îmbină armonios cu casele istorice, birouri și hotel pe terenul de 550.000 mp unde se găsesc cinci clădiri. Spațiile publice se întind pe suprafețe mari, precum și infrastructura destinată încurajării mersului pe jos. Pentru a nu captura spațiul pentru cetățeni, parcările au fost mutate în subteran. În inima centrului se află o piață unde oamenii își petrec timpul liber și unde se pot relaxa.

Un proiect foarte interesat este în Wayzata, în Minnesota, cea mai scumpă suburbie a orașului Minneapolis. Este construit peste o mlaștină, a înlocuit clădirile de shopping și vreau să spun că a trebui să facem un sistem pentru țevile de încălzire. În Minnesota iarna este iarnă, îngheață totul. Străzile și trotuarele strălucesc seara de la lumini, este foarte frumos. Complexul este construit în totalitate, puteți să mergeți să îl vedeți

Pe partea de sustenabilitate, putem vorbi despre reutilizarea în sine a terenului. Bay Center a fost predominant o mlaștină înainte de a începe construcțiile. Din cauza intervențiilor și schimbărilor de sol din jur, nu este fezabil ca alte locuri să devină centre pentru proiecte de dezvoltare. Ceea ce se poate face este să fie regenerat mediul deja construit, unde există servicii publice și care să mențină identitatea locală a cartierului sau orașului.

Redezvoltarea oferă, de asemenea, o oportunitate de a aborda problemele existente de contaminare a solului și a apelor subterane pe proprietate. Situl este structurat pentru a direcționa aproape toate scurgerile generate pe amplasament în bazinele de depozitare și infiltrare ale substructurii situate sub porțiuni din străzile interioare ale proiectului. Pentru a reduce și mai mult scurgerea, designul încorporează și utilizarea acoperișurilor verzi la nivelul superior al tuturor garajelor de parcare.

Campanile este o atracție propusă pentru Park Plaza care va pune în valoare Lacul Minnetonka. Cu ajutorul unor scări și al unui lift, oamenii vor putea să urce până în platforma de observare de unde vor putea vedea panorama orașului Wayzata.

Observatorul, o grădină interioară pentru utilizare în orice tip de vreme, ocupă o parte mică a Campanile la capăt de Park Plaza. Spațiul poate fi utilizat de comunitate pentru activități informale care să producă sinergii la nivel local.

Matricea pentru Design Strategic

Arhitectul Dan Ionescu a creat o matrice care este baza oricărui proiect pe care îl semnează. Matricea atinge concepte ca mediul și biosfera, istoria și cultura, demografia, sustenabilitatea, energia și amprenta de carbon, traiul, tehnologia și construcția, infrastructura, modelul economic și de market, identitate și branding, sistem administrativ și politic.

Matricea trebuie să vă inspire și să deschidă un alt tip de gândire ca să ajungeți să faceți lucrurile mult mai bine decât le-am făcut eu. Fiecare punct trebuie să ne ajute ca să știm și să înțelegem ce avem în fața noastră pentru a rezolva problema

Pentru a învăța despre mediul local, echipa sa cercetează istoria, demografia și climatul sitului, lucrând îndeaproape cu clienții, mediul local și profesioniștii din domeniu. Aceasta a fost cheia pentru proiectul din Wayzata Bay, proiect de 240 milioane $, care a setat standarde pentru sustenabilitatea orașului cu ajutorul managementului apei astfel încât să fie evitată contaminarea și a sistemului geotermal de încălzire.

Studierea mediului permite și conservarea tradițiilor locale, experiență care s-a putut observa în cadrul unui proiect din Valea Oscos, Spania. Lucrând împreună cu rezidenții și reprezentanții administrației publice, a fost dezvoltat un plan de repopulare a satelor și încurajare a pieței de muncă locale în timp ce se păstrează caracterul de vale rurală. Planurile de dezvoltare de până în acel moment urmăreau o extindere perpetuă care amenința atât mediul pe termen lung cât și identitatea locurilor. Puțină grijă pentru istoria locurilor și un număr limitat de clădiri noi, valea este revitalizată fără a pune presiune pe frumusețea locurilor.

România este o zonă care o să ofere niște surprize europene și mondiale. Părere personală, aici mai trebuie să înțelegem ce avem aici pentru că zona este bogată natural și noi nu prea știm ce avem acolo. Și nu vreau să spun „hai să găsim pe cineva din America să facem”. Nu, facem cu oameni de aici să aibă ce să facă, să muncească și să facem lucrurile acestea bine. Mi s-a umplut inima când am venit de la aeroport până la Reșița și am văzut un acoperiș de copaci. Gândiți-vă că aveți o istorie în paleologic, cred că zona aceasta ar putea să fie foarte surprinzătoare

În discuția avută cu arhitectul Dan Ionescu, l-am întrebat cum vede fenomenul de orașe care se micșorează din cauza declinului demografic și dacă ar putea aplica anumite principii în cadrul unor proiecte care se desfășoară în medii cu provocări înalte.

Shrinking cities sunt o problemă mondială, am lucrat în Spania pe așa ceva. Este o problemă delicată, dificilă și trebuie să înțelegi ce se întâmplă. Nu pot să fiu foarte specific, dar cu siguranță este o problemă mondială specifică anumitor zone, nu peste tot. Mai este o problemă. Demografia anumitor țări se prăbușește. Nu știm încă care va fi rezultatul net. Suntem la începutul acestui proces. Populația globului este shrinking. Trăim vremuri foarte tulburi

Acum am început să fac design cu conceptul homes that can withstand before catastophes in one shot. Înainte nu era așa ceva. Nu înseamnă că nu se vor prăbuși, nu înseamnă că nu vor arde, dar vor fi ultimele.

Când faci un proiect, când faci un lucru, divizează-l într-un timp de lucru foarte mare ca să îmbătrânească frumos, să fie parte din fabrica urbană a cartierului, să îmbătrânească frumos cu tot cartierul. Trebuie să încerci din banii pe care îi ai disponibili cel mai bun lucru

Oamenii sunt cei care dau suflu întregului metabolism urban. Fiecare acțiune pe care o facem într-un oraș poate avea un impact mai mic sau mai mare la scara întregii comunități. Din acest motiv este foarte important să ne întrebăm ce ne dorim de la orașul nostru și cum putem contribui să atingem acel obiectiv. Este încurajator când vedem povești de succes cum este în cazul Reșiței, oraș care demonstrează cum o comunitate își poate schimba destinul și crea calitatea vieții pentru cetățeni.

Sursă foto: diap.com, Express de Banat




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.