Administrațiile publice din România sunt susținute de Ministerul Dezvoltării pentru a deveni mai sustenabile. MDLPA a înțeles cum să eficientizeze Planul Național de Redresare și Reziliență pentru a servi mai bine aplicanților.
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației a reușit să aloce o parte semnificativă din bugetul alocat pe PNRR și să deschidă toate liniile de finanțare. După o săptămână de la deschiderea apelurilor de proiecte, peste 50% din fondurile alocate pentru Componenta 10 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – Fondul Local au fost accesate de autoritățile locale, ca urmare a depunerii a 2.609 cereri pentru proiecte de dezvoltare a localităților și infrastructură prietenoasă cu mediul. În prezent, numărul cererilor a ajuns la 2909 și bugetul disponibil la 1.250.217.000€.
Cea mai mare parte a alocărilor a mers spre reabilitarea moderată a clădirilor publice, înnoirea parcului auto destinate transportului public, construirea locuințelor pentru tineri și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde. Aceste alocări arată intenția administrațiilor publice de a susține tranziția către un mediu mai sustenabil și care investește în resursa umana tânără.
Mai mult, în cazul orașe și mediul urban, MDLPA pregătește cel mai ambițios pachet de reforme din 1989 încoace. Politica Urbană, Codul Urbanismului, Legea Zonelor Metropolitane și Strategia Națională a Locuirii sunt în pregătire și urmează să fie aprobate de corpul legislativ. Astfel, România va face următorul pas către dezvoltarea urbană prin crearea contextelor legale pentru ca orașele să aibă o mai mare libertate în accesarea marilor proiecte de investiții.
Pentru ca PNRR să fie un succes pentru Guvern dar și pentru administrațiile locale, trebuie întărite colaborarea și pârghiile de comunicare dintre local și central.