Măsurile luate de administrația publică și buna coordonare cu sectorul privat în timpul pandemiei COVID-19 aduc orașul Oradea, din nord-vestul României, în fruntea bunelor practici și rezilienței în situații de criză.
Măsurile luate de autoritățile publice pentru gestionarea crizei cauzate de virusul COVID-19 confirmă eficiența administrației publice orădene, demonstrată de-a lungul anilor prin absorbția ridicată a fondurilor europene și dezvoltarea orașului.
Capacitatea de adaptare și intervenție rapidă sunt cu atât mai necesare în județele de graniță, expuse în mod constant tranzitului. Printre cele mai importante măsuri pentru combaterea pandemiei cauzate de coronavirus au fost asigurarea de materiale sanitare pentru personalul medical, asigurarea de termometre digitale și măști de protecție pentru companiile orădene, dar și pentru piețele și instituțiile publice din Oradea, precum și achiziția unui al doilea aparat de testare PCR, care ridică capacitatea totală de testare la cca 450 de teste/zi. Achiziționarea a trei dispozitive de testare PCR a crescut capacitatea totală până la 660 de teste / zi. În urma colaborării cu companii private multinaționale, echipamentele sanitare au fost achiziționate direct din China, la prețuri avantajoase și în timp util. Acestea au ajuns la Oradea la jumătatea lunii aprilie și acoperă necesitățile spitalelor din Bihor pentru cel puțin două luni.
Toate persoanele au fost testate înainte de a fi eliberate de carantină
Având în vedere apropierea de granița cu Ungaria (13 km), printre primele măsuri luate s-au numărat escortarea convoaielor de mașini intrate în țară pe la vama Borș până la limita administrativă a județului, respectiv organizarea de centre de carantină strict păzite în afara orașului. Ca măsură de precauție, Bihor a fost singurul județ din țară care a testat toate persoanele înainte de a părăsi carantina, la inițiativa prefectului Dumitru Țiplea.
Foto: Primăria Oradea
„De la începutul crizei în Bihor au fost stabilite în total 11 centre de carantină, prin decizii ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență. Bihorul a fost singurul județ din țară în care persoanele carantinate au fost testate, părăsind carantina după ce au avut rezultate negative.”, conform Instituției Prefectului Bihor.
Ca urmare a măsurilor eficiente luate la nivel administrativ, numărul persoanelor aflate în carantină a scăzut considerabil: din totalul de 11 centre, doar 2 sunt active în acest moment. În prezent, în aceste centre sunt cazate 11 persoane, de la 1.201 în 24 aprilie.
Spitalele din Oradea, administrate de Primărie
O particularitate la nivelul orașului este că spitalele din Oradea sunt subordonate Primăriei, ceea ce a reprezentat un avantaj major în această perioadă. Cele două spitale (Spitalul Municipal și Județean) oferă un total de aproximativ 900 de paturi și 75 de locuri pentru terapie intensivă. Pentru a limita răspândirea virusului, Spitalul Municipal Oradea a fost transformat într-un spital dedicat cazurilor COVID-19, cu o unitate de urgență separată. Chiar dacă spitalele sunt administrate de Primărie, acesta nu plătește cheltuielile de exploatare, cum ar fi utilitățile, ci alocă bani doar pentru investiții, facilități și reabilitare. Astfel, încurajarea administrării spitalului este încurajată și se pune accent pe dezvoltarea lor.
Testarea tuturor pacienților înainte de spitalizare
Pentru a reduce timpul necesar procesării eșantioanelor (trimise inițial la Cluj-Napoca) și creșterea capacității de testare, municipalitatea a achiziționat în 23 martie un prim dispozitiv de testare rapidă PCR în timp real din donații făcute de companii din oraș. Au fost achiziționate două dispozitive suplimentare, unul dintre ele fiind donat de compania de telecomunicații RCS-RDS. Astfel, capacitatea de testare a orașului a crescut la 500-660 / zi.
Foto: Primăria Oradea
Toți pacienții veniți în camera de urgență, precum și cei de la Departamentul de Boli Infecțioase din Spitalul Județean (dedicat cazurilor pacienților care nu sunt infectați cu coronavirus) au fost testați preventiv. Grupurile de risc sunt, de asemenea, testate periodic, potrivit managerului Spitalului Județean Oradea și coordonatorului spitalelor din județ, dr. Gheorghe Carp.
Testarea în grup a personalului medical și a persoanelor aflate în carantină
Pentru a proteja tot personalul medical, inclusiv cei care nu lucrează cu cazuri COVID-19, conducerea spitalului a implementat o metodă de „testare în grup”. Aceasta presupune prelevarea de secreții nazofaringiene de la 32-64 de persoane, izolarea celor din grup cu potențiale infecții și testarea individuală dacă rezultatul este pozitiv. Această metodă a fost aplicată și pentru grupurile din centrele de carantină. Se ia în considerare extinderea testării, astfel încât persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă din cămine și cele care lucrează pentru ele să poată fi testate.
Colaborare cu companii multinaționale din oraș pentru importul de materiale din China
Problema echipamentelor de protecție a fost rezolvată la nivel județean timp de cel puțin 2 luni, de la mijlocul lunii aprilie. În contextul crizei cauzate de virus, lipsa materialelor (măști, viziere, protecție pentru încălțăminte etc.) și timpii de livrare prelungiți au fost principalele probleme cu care s-a confruntat administrația locală din Oradea. Imediat după decretarea stării de urgență în România, spitalele din Oradea au efectuat o analiză a stocurilor de materiale de protecție sanitară, precum și a potențialilor furnizori, a prețurilor de achiziție și a condițiilor de livrare.
Soluția identificată a fost importarea echipamentelor de protecție direct din China, cu sprijinul companiilor multinaționale din Oradea care aveau unități de producție sau parteneri acolo. De asemenea, companiile au ajutat la realizarea unui studiu de piață și la identificarea potențialilor furnizori.
Produsele, în valoare de peste 3 milioane de dolari, au certificat de conformitate european și au fost inspectate în prealabil de o companie specializată contractată de Primărie. Reprezentanții municipalității au menționat că în această perioadă costurile de transport ar fi fost mult mai mari, dar au beneficiat și de sprijinul transportatorilor.
Foto: Primăria Oradea
Datorită lipsei traficului pe perioada stării de urgență, lucrările de infrastructură au putut fi făcute într-un ritm mai alert, unele fiind finalizate înainte de termen. În contextul scăderii veniturilor datorate pandemiei COVID-19, Primăria Oradea și-a redus cheltuielile cu 9 milioane de euro, atât din punct de vedere al investițiilor, cât și al cheltuielilor de exploatare. Cu toate acestea, „toate proiectele europene pe care Primăria Oradea le are câștigate vor fi derulate cu viteză maximă, în așa fel încât să se mențină absorbția de bani europeni la un nivel cât mai ridicat posibil.”, conform primarului Ilie Bolojan.