Orașele cu cea mai bună calitate a vieții

Locuitorii orașului Zurich se bucură de cea mai bună calitate a vieții din lume, potrivit ultimelor cercetări oferite de Deutsche Bank. Orașul elvețian a depășit capitala Wellington din Noua Zeelandă ocupând primul loc în categoria calității vieții în sondajul Mapping the World în 2019. Orașe ca și Copenhaga, Edinburgh, Viena, Helsinki, Melbourne, Boston, San Francisco și Sydney sunt cele care completează restul primelor 10.

Raportul Deutsche Bank Research a analizat costurile și nivelul de trai, măsurând calitatea vieții în 56 de orașe globale, bazate pe o serie de factori: puterea de cumpărare a consumatorilor, siguranța, asistența medicală, costul vieții, accesibilitatea locuințelor, naveta și poluarea.

În timp ce orașele europene, americane și australiene oferă cea mai înaltă calitate a vieții, unele metropole europene nu au avut un scor foarte bun. Frankfurt, care a ocupat primul loc în urmă cu cinci ani, a scăzut patru locuri, fiind pe locul 13 în acest an; în timp ce Parisul a alunecat două locuri acum fiind pe 36, iar Londra a coborât de pe locul șase pe 41.

De fapt, când vine vorba de cele mai înalte niveluri de viață, orașele mai mici par să aibă întâietate în fața mega orașelor. Luăm ca exemplu New York-ul: deși s-a clasat pe locul 5 pentru venitul disponibil după plătirea chiriei, a ocupat doar locul 31 pentru calitatea vieții. În general, mega orașele – cu excepția Tokyo-ului – sunt cele ce ocupă a doua jumătate a listei. Orașele mari din țări în curs de dezvoltare sunt clasate destul de jos. Cel mai mare oraș din Nigeria, Lagos, este în partea de jos a listei, urmat de Beijing și Manila.

Orașe cu schimbări majore

Pentru a opta ediție a sondajului său anual, Deutsche Bank Research s-a concentrat pe orașele care suferă schimbări majore în ultimii cinci ani.

Totuși, unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, Zurich – capitală bancară a Elveției – nu se mai mândrește cu cele mai mari salarii și venituri disponibile după chirie.

Datorită creșterii rapide a sectorului tehnologic din SUA, în special în capitala mondială a inovării și tehnologiei  San Francisco, salariile medii au crescut cu 31% din 2018 și 88% în ultimii cinci ani. Începând cu 2019, câștigurile medii din San Francisco au fost de peste 6.500 de dolari pe lună – cu 142% mai mult decât venitul mediu al New Yorker-ului. În ultimii cinci ani, San Francisco a urcat pe locul șapte și, respectiv 21, în clasamentul salariilor și venitului disponibil după chirie.

Raportul subliniază, de asemenea, că, susținute de o economie și un dolar american mai puternice, orașele New York, Boston și Chicago au clasat orașele australiene și europene din primele cinci în ceea ce privește valorile salariale și veniturile disponibile.

Sondajul Deutsche Bank compară, de asemenea, costurile precum chiria lunară și prețul accesului la internet, precum și comparația  unor articole/produse  cum ar fi prețul unui cappuccino, o ieșire noaptea în oraș sau prețul unui  un iPhone.

Raportul întreg poate fi consultat aici.

Sursa: World Economic Forum

 

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.