Începutul secolului XXI a fost marcat de două elemente importante: populația mondială a trecut de șapte miliarde, iar tehnologia informației și a comunicării a devenit industria cu cea mai rapidă creștere din toate timpurile. Acești doi factori, aparent fără legătură între ei, au modelat lumea în care trăim în prezent și au demonstrat că au un lucru în comun: accesul la resurse. Uber, Airbnb sunt genul de platforme, des utilizate și care implică conceptul de economie de acces – sharing economy. Astfel a apărut în România – PerfectKLIK-portalul către economia de acces
Dacă ești născut în anii ’80 sau ’90 în România, ar trebui să te consideri super norocos pentru că tu ai avut șansa de a face parte din cea mai cool generație de tranziție, cea a milenialilor. Tu ești legătura dintre generația hippie a părinților tăi și iGeneration. Tu ai avut oportunitatea de a învăța cum să te bucuri cu puțin, cum să îți împarți resursele cu vecinii, cum să reciclezi, cum să negociezi la piață, cum să te distrezi pe străzi cu prietenii tăi fără să îți pese de trafic și cum să construiești un sentiment de comunitate în cartierul tău. Desigur, majoritatea acestor lecții nu au fost întotdeauna învățate cu bucurie din pricina situației dramatice socio-politice existente la acea vreme în țară, dar totuși au constituit oportunități incredibile pentru a-ți dezvolta abilitățile socio-relaționale.
Fiind un milenial în România, înseamnă că ai fost printre primii din comunitatea ta care s-a bucurat de “magia” unui televizor color sau care a explorat mecanismul complex al computerului și al rețelelor IT de cartier. Cu siguranță ai fost printre primii care și-au făcut prieteni și dușmani în rețelele de chat. Probabil ai fost unul dintre cei dintâi din familia ta ce și-a făcut adresă de e-mail și a utilizat un telefon mobil.
Din păcate această dezvoltare tehnologică și, în special evoluția industriei de IT, a deschis o cutie a Pandorei. Lumea este mai conectată ca oricând, dar oamenii par a fi deconectați de la viața reală mai mult ca niciodată. Viteza de transfer a informației și de îndeplinire a unei sarcini nu ne-a dat șansa de a avea mai mult timp pentru noi înșine, pentru familiile noastre sau pentru prietenii noștri ci dimpotrivă, acum avem timp pentru un număr și mai mare de acțiuni ceea ce ne-a împins spre a fi mai avizi de putere și mai contagiați de un consumerism exacerbat.
Din fericire, mai există o speranță pentru omenire. Odată cu această dezvoltare tehnologică s-a întâmplat ceva interesant: tot mai mulți oameni au înțeles că există o nevoie urgentă de a crea instrumente electronice prin care să putem avea toți acces egal la resurse. În acest context, un număr din ce în ce mai mare de antreprenori (în special din generația milenialilor) din întreaga lume au decis să construiască platforme online prin intermediul cărora oamenii să se poată conecta și să poată împărtăși informații despre împărțirea resurselor. Astfel s-a născut un nou concept: economia de acces.
Unul dintre aceste exemple este reprezentat de PerfectKLIK, un studio indie care a construit primul portal românesc online dedicat economiei de acces. Echipa care dezvoltă acest proiect militează împotriva dependenței de tehnologie, pentru ei fiind esențială construirea de comunități solide bazate pe comunicarea directă și interacțiunea onestă dintre oameni. Ei vor să se folosească de tot ceea ce tehnologia informației are să ofere, fără însă a intervini în deciziile utilizatorilor și fără a le limita paleta de posibilități. Pornind de la acest fundament, echipa PerfectKLIK dorește să construiască o platformă online transparentă în care, atât furnizorii de servicii cât și beneficiarii finali sa aibă posibilitatea de a contracta liber între ei fără influența unei terțe părți, creând astfel o adevărată economie colaborativă.
Prima aplicație pe care au inclus-o pe platformă lor este cea dedicată colocațiilor, prin intermediul căreia utilizatorii pot căuta o cameră de închiriat sau un coleg de apartament. Un element interesant îl constituie faptul că echipa PerfectKLIK a creat un sistem inovator de potrivire a anunțurilor care oferă utilizatorilor șansa de a găsi rapid cele mai bune oferte pentru căutările lor, ajutându-i astfel să reducă costurile legate de aceste acțiuni.
Noi, cei din generația milenialilor, am simțit entuziasmul față de evoluția rapidă a tehnologiei, dar am și înțeles cum aceasta poate schimba negativ lumea din jurul nostru și perspectivele noastre asupra vieții. Am văzut imediat potențialul tehnologiei de a diminua umanitatea din comunitățile noastre și de a limita dorința de interacțiune directa cu oamenii din jur.
Noi suntem parte din generația celor care încă își doresc să se întâlnească cu prietenii pentru a discuta față-n față fără mobile sau chat-uri, a celor care preferă să negocieze contracte cu persoane reale, nu cu mașini corporatiste ce iau decizii bazându-se pe algoritmi ciudați. Credem că suntem cea mai proactivă generație care se preocupă de găsirea unor modalități de utilizare a instrumentelor tehnologice avansate pentru a aduce oamenii împreună cu scopul de a împărtăși resurse, cunoștințe și abilități.
Scopul nostru final este acela de a deschide calea pentru construirea unor comunități mai puternice, mai sănătoase și mai fericite, în care componenta socială și accesul sporit la resurse să fie în centrul atenției. (Irina Mihălcuț, PerfectKLIK Indie Studio)
În viitor, echipa PerfectKLIK își propune să extindă treptat acest proiect prin implementarea altor servicii din sfera economiei colaborative. Ținta lor este de a deveni sistemul predilect de operare pentru economia de acces.