România este una din țările cu cea mai rapidă creștere economică din lume. În doar 20 de ani, România a trecut de la 26% din media UE (PIB pe cap de locuitor, ajustat la puterea de cumpărare) la 72% – o performanță absolut remarcabilă, oricum ne-am uita la ea – după cum se vede în tabelul de mai jos, România a depășit deja mai multe țări din regiune și se profilează ca una din cele mai competitive economii din această parte a lumii (suntem deja peste Slovacia, Grecia, Croația, Bulgaria, Turcia si Serbia și anul acesta am trecut, cel mai probabil, și de Ungaria).
Pentru a menține ritmul, este foarte important ca rata antreprenoriatului în orașele din România să crească – nu pentru că firmele românești ar fi mai oacheșe decât cele străine, ci pentru că schimbările tehnologice endogene (esențiale pentru sustinerea creșterii economice) sunt de obicei generate de antreprenori locali. Ca atare, este important să vedem ce orașe din România stau cel mai bine la capitolul antreprenoriat si trebuie să vedem ce lecții pot fi extrase de acolo pentru alții.
Dacă ar fi să ne luăm numai după numărul de firme nou create la mia de locuitori, Clujul conduce detașat. Dacă ne ghidăm însă după importanța firmelor nou create, atât la nivel local cât și la nivel național, imaginea se schimbă puțin. Noi ne-am uitat în primul rând la firme românești create după 1989 și am găsit concentrarea cea mai mare de firme românești mari in Regiunea Nord Est – Moldova. La nivelul Moldovei, orașul cu cea mai mare concentrare de firme mari românești este… Bacăul.
La Bacău veți găsi cel mai mare retailer românesc (și al treilea după Lidl si Kaufland), Dedeman; cele mai mari firme de construcții românești, UMB și Tehnostrade; și cea mai mare firmă de transport românească, Blue Air (fondată în București dar cu cea mai mare bază de operare în Bacău).
Nu ai spune ca Bacăul are ce să invețe pe alții dar dacă ne uităm la performanța firmelor create local, este la distanță mare de restul. În mod evident, băcăuanii au făcut ceva bine, căci aceste firme nu existau pe vremea regimului comunist. A contat în mod evident prezența Aerostar la Bacău pentru apariția Blue Air și au ajutat contractele de construcție cu statul pentru dezvoltarea UMB si Tehnostrade. Dar și alte orașe au avut condiții la fel de favorabile, dacă nu mai favorabile, dar nu au înregistrat o performanță similară a capitalului local. Pe lângă aceste firme din Moldova, mai avem Iulius în Iași (cel mai mare dezvoltator român), Betty Ice din Suceava sau Arabesque din Galati.
Rămâneți cu ochii pe Moldova, căci după toate indicațiile, par să vină tare din urmă!