home Politici Urbane & Guvernanță, Tehnologie & Inovație, Transport Praga va folosi softuri de analiză video pentru a colecta date din trafic

Praga va folosi softuri de analiză video pentru a colecta date din trafic

Managementul traficului și strategiile de mobilitate pot fi eficientizate cu ajutorul tehnologiei. Praga va testa o nouă metodă pentru obținerea datelor statistice legate de trafic cu ajutorul unui program de analiză video.

Datele colectate prin analiză sunt anonimizate, scopul fiind să îmbunătățească managementul traficului și ca administrația publică să ia decizii cât mai informate privind dezvoltarea teritorială.

Primarul orașului, Zdeněk Hřib, a declarat recent că numărul de mașini se află pe un trend ascendent și obligația sa principală este să găsească soluții pentru a asigura o mobilitate rapidă și eficientă prin oraș. Acest lucru se poate realiza doar prin investiții în infrastructură și managementul transportului bazat pe date concrete. Aceste date vor fi făcute publice prin intermediul platformei Golemio și transferată în timp real către aceasta fără intervenția umană. Parametrii care vor fi verificați se referă la fluxul de mașini private,camioane, autobuze și biciclete, intensitatea traficului, utilizarea transportului public, viteză, direcții de circulație, ambuteiaje și situațiile periculoase.

Analiza va începe în 10 locații cheie care includ un sens giratoriu, un drum cu și fără treceri de pietoni, drumuri cu diferite intersecții și traiectorii ale vehiculelor. Districtele urbane se confruntă în mare cu aglomerări, treceri periculoase, intersecții blocate și încălcări ale interzicerii accesului camioanelor.

Proiectul pilot va contribui la atingerea obiectivelor asumate în Strategia de Adaptare a Orașului Praga la Schimbarea de Climat cu precădere pe țintele ce țin de mobilitate urbană sustenabilă și implementarea conceptului de Smart Prague până în 2030.

Exemplu de analiză a traficului din Danemarca

Mobilitatea fluidă este o provocare în special pentru orașele de dimensiuni medii și mari. Orașele viitorului sunt cele care vor reuși să încurajeze pe cât posibil utilizarea transportului în comun și a micromobilității în detrimentul utilizării mașinii personale. Anul trecut la UrbanTalks Oradea, Fred Sitbon a prezentat o soluție similară utilizată în orașul Asnières-sur-Seine prin care o platformă analizează diferiți factori din localitate și administrația publică poate lua decizii eficiente pentru diminuarea poluării, fluidizarea traficului și reducerea consumului energetic. Citiți mai multe aici.

Tehnologia poate fi o unealtă foarte bună în crearea de politici publice, însă aceste date trebuie diseminate în cadrul comunității pentru a implica oamenii în procesul de luare a deciziilor ce țin de viitorul orașului. Faptul că Praga face aceste date disponibile pe platformă este un model de bune practici care încurajează oamenii să ia inițiativă și să propună soluții către administrația publică.

Informațiile din acest articol au fost extrase din Prague Morning

Sursă foto: Smart Cities World




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.