home Comunitate, Regenerare Urbană Rezidenții Sectorului 6 vor mai multe parcuri

Rezidenții Sectorului 6 vor mai multe parcuri

Sectorul 6: Trei Spații Revitalizate prin Procese Participative este un proiect care se concentrează pe implicarea cetățenilor în procesul de proiectare a zonelor publice. În funcție de modul în care oamenii utilizează un spațiu și de răspunsurile colectate în cadrul unui chestionar, a fost realizat un concept care va fi realizat în spațiile identificate.

Una dintre problemele cu care se confruntă Sectorul 6 este lipsa spațiilor verzi, în special în cartierul Militari. Din acest motiv, au fost identificate trei spații cu o suprafață totală de aproximativ 3000 mp. Primul spațiu, situat între Strada Poiana Muntelui și Strada Crinul de Pădure este un loc rezidual apărut în urma amenajării parcărilor de reședință și folosit de rezidenți ca loc pentru depozitat deșeuri și spațiu pentru câini. A doua zonă se află între străzile Vagonetului și Cupolei, ocupat în proporție de 50% de autovehicule parcate neregulamentar și degradat din cauza adăugării pietrișului și pietrei sparte. Ultimul spațiu reprezintă o zonă îngrădită și impermeabilă, care a atras în timp un comportament antisocial și a devenit ignorat de către administrație și neînsușit de către cetățeni.

Modul principal prin care echipa a colectat informațiile a fost pe baza unui chestionar lansat online în 14 martie și interviurilor cu președinții asociațiilor de proprietari ale blocurilor vizate. Între 14-28 martie au fost colectate opiniile și sugestiile a 150 de rezidenți. Consultarea cetățenilor s-a concentrat în primul rând pe identificarea problemelor din perimetrele vizate și apoi pe colectarea sugestiilor privind ce se poate face.

Propunerile generate în urma consultării au urmărit în principal crearea unor spații publice care se adresează în primul rând nevoii cotidiene de spațiu verde, promenadă și agrement a locuitorilor din zonele vizate. Există patru elemente principale pentru a răspunde acestei nevoi: vegetația, mobilierul urban, aleile pietonale și zonele de grupare. Vegetația propusă urmărește armonizarea conceptuală cu secvențele spațiale din cadrul amenajării, secvențe ce se racordează țesutului urban învecinat. Mobilierul urban propus este funcțional, estetic și de calitate. Materialele folosite precum lemnul, metalul sau betonul se integrează perfect în peisaj și rezistă în diferite condiții meteorologice. Aleile pietonale principale sunt îmbrăcate cu pavaj de piatră sau beton și  cu nisip stabilizat. Aleile secundare folosesc dale înierbate / pavele ecologice. Micile zone de grupare (și buzunarele) din interiorul spațiilor sunt areale preponderent minerale, de dimensiuni variabile. conectate la circulațiile  principale și la zonele plantate.

Studiul urmărește, pe lângă propunerea unor noi spații plantate și zone de relaxare, evidențierea potențialului pe care spațiile din jurul blocurilor îl au și rolul pe care acestea îl pot avea într-un oraș. Crearea unei rețele de spații verzi de proximitate stimulează incluziunea socială prin conectarea locurilor comune frecventate de locuitori și creează noi locuri comune de relaxare pentru adulți și copii.

La UrbanizeHub punem accent pe spațiile publice care produc calitatea vieții și răspund nevoilor cetățenilor. Divizia de proiecte din cadrul organizației noastre pune în prim-plan conceptele de sustenabilitate și comunitate când creează concepte funcționale pentru spațiile urbane. Sperăm ca în continuare să transformăm spațiile din cât mai multe orașe din România alături de oameni, pentru că doar împreună modelăm viitorul orașelor.




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.
Holler Box