home Politici Urbane & Guvernanță Taxa pe carbon: o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice?

Taxa pe carbon: o soluție pentru combaterea schimbărilor climatice?

Emisiile de gaze cu efect de seră sunt problema globală care necesită politici atât la nivel național cât și la nivel local. Ce politici pot fi adoptate pentru a reduce poluarea și a încuraja sustenabilitatea?

Danemarca a votat o nouă taxă pe emisiile din carbon care va fi cea mai scumpă din Europa. Decizia face parte din viziunea danezilor de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 70% față de nivelurile din 1990 până în 2030. Taxa va fi de aproximativ 152€ per tonă pentru companiile parte ETS (EU Emissions Trading System) și va avea în plus o taxă de 375 coroane față de permisele europene de 750 coroane. Companiile care se ocupă cu procesarea mineralelor, ca producătorul de ciment Aarlborg Portland, vor plăti o taxă mai mică de 125 coroane per tonă peste media ETS. Acest lucru a fost decis pentru a preveni exodul producătorilor, dar companiile care nu sunt parte ETS vor plăti o taxă de carbon de 750 coroane, sau 100€. Ca efect pentru mediu, se estimează că emisiile anuale vor fi reduse cu 3.7 milioane de tone de CO2

Este taxa pe carbon cea mai bună soluție?

Din punct de vedere economic, o taxă pe carbonul emis ca să se obțină anumite bunuri este cea mai eficientă opțiune pentru a limita dependența consumatorului de carbon și pentru a încuraja producătorii sustenabili prin reducerea cererii pentru produsele care generează mai multă poluare. Cu toate acestea, un număr redus de guverne au votat o asemenea taxă. Unul dintre motive ar fi faptul că impactul social al acestei taxe ar fi un regres în standardul de viață al persoanelor cu venituri modeste prin scumpirea coșului zilnic. Altă problemă este legată de celelalte gaze cu impact negativ în atmosferă. Metanul și compușii de carbon nu sunt afectați direct de această taxă. Mai mult, este foarte dificil să estimezi cantitatea de emisii de carbon din activități ca agricultura, exploatarea forestieră, managementul deșeurilor și exploatarea solului, motiv pentru care acestea sunt taxate separat.

Principala chestiune este că taxarea carbonului necesită și politici complementare care să acționeze împotriva celorlalte emisii de gaze cu efect de seră. În acest sens, guvernele trebuie să se focuseze pe segmentele de piață, situația socială și timp pentru a obține rezultate optime atât pentru mediu cât și pentru cetățeni. De exemplu, o decizie ar fi interzicerea  importului de mașini de lux și crearea de politici care să penalizeze consumatorii de produse de lux. La nivel de orașe și administrații publice, soluțiile sunt impunerea companiilor să instaleze dispozitive care să reducă consumul de energie, creșterea prețului parcărilor și investițiile în transportul verde. Cheia pentru ca aceste politici să fie eficiente sunt stabilitatea și angajamentul politic. Fără aceste lucruri și fără susținere din partea populației, riscul de eșec în implementarea deciziilor este mult mai mare.

La UrbanizeHub nu credem că există o soluție universală aplicabilă tuturor țărilor sau orașelor. Este nevoie adaptarea la specificul fiecăruia, implicarea comunității în crearea unui plan pe termen mediu și lung, parteneriate la nivel macro și susținerea inovațiilor pentru a atinge un anumit țel. Voi cum credeți că orașul în care trăiți și România pot lupta cât mai eficient împotriva poluării și schimbărilor climatice?

Informațiile din acest articol au fost extrase din EuroNews și World Bank




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.