Primul UrbanTalks din 2022 cu participarea publicului va avea loc mâine la Oradea. Discutăm despre viitorul orașelor și cum îl putem face cât mai bun, lansăm două cărți, provocăm lideri urbani să ne răspundă la întrebări și analizăm ce oportunități de business avem în domenii inovative.
După ce a fost anunțată anul trecut la Oradea, cartea „Orașul românesc 4.0” va fi lansată tot la UrbanTalks Oradea 2022. Cum vom trăi în orașele din 2050 și ce putem face ca să contribuim la viitorul lor? Aceasta este întrebarea de la care 11 experți în dezvoltare, tehnologie, inovație și politici publice au pornit când au scris cartea. Fiecare și-a adus inputul, rezultatul fiind o carte care acoperă complet domeniile conexe dezvoltării urbane. Se vorbește despre ce înseamnă un oraș inovativ, de la concept până la practică, de ce este nevoie ca orașul să fie gândit pentru copii atât din punctul de vedere al construcțiilor cât și al ofertei educaționale, cum nomazii digitali pot produce schimbare în comunitățile urbane din România și pe ce idei ale viitorului să fim cu ochii, de la blockchain și inteligență artificială până la arhitectură, locuințe și planificare urbană. Nouă dintre acești autori vor fi prezenți mâine la UrbanTalks Oradea Orașul Românesc 4.0.
Tot la eveniment vom avea o altă lucrare dedicată orașelor, scrisă de Grațian Mihăilescu. După ce a fost lansată la un UrbanTalks online și la FSPAC Cluj-Napoca, „Cum să modelăm orașele din România” ajunge la Oradea. Cartea lui Grațian este una de pionierat în România pentru că se concentrează foarte mult pe viziunea pe care trebuie să o avem când ne raportăm la viitorul orașelor. Spre deosebire de „Orașul românesc 4.0”, focusul acestei lucrări este pe chestiuni de politici care să dezvolte sustenabil orașele și regiunile. Sunt abordate teme ca reinventarea orașelor, regionalizarea, implicarea cetățenilor, guvernanța locală, metropolizare, subsidiaritatea verticală și orizontală. Grațian a consultat 10 experți în dezvoltare urbană cărora le-a adresat 20 de întrebări. Rezultatul este „Cum să modelăm orașele din România”.
Programul Evenimentului:
9.00 – 9.30 Coffee and Networking
9.30 – 10.00 Cuvinte de Bun Venit din Partea gazdelor și organizatorilor
Pilon 1 Viziune
10.00-11.10 Prezentări experți autori ai volumului „Orașul Românesc 4.0”
Viorela Sfârlea, Ionuț Mărieș, Alexandra Nae, Florina Ciuchiță, Alexandru Popescu, Mihai Danciu, Dan Silva, Adina Vințan, Corina Dovancescu
11.10 -11.35 Pauză de cafea
Pilon 2 Investitii
11.35-12.40 Prezentări companii și start-upuri locale de succes
12.45 – 13.45 Masă Rotundă despre Inovație și Resurse Umane
Rector, Prof. univ. dr. Daniel DAVID, Babeș-Bolyay (online)
Rector Prof.univ.dr. Constantin BUNGĂU, Universitatea Oradea
David Achim, Make IT Oradea
Bianca Muntean, Transilvania IT
Tianu Burduja Ministrul Digitalizarii si Inovației (online)
Moderator: Marius Cristea, Expert Dezvoltare
13.45 – 14.45 Pauza de prânz
Proiecție documentar : Orașe pentru Oameni : Cluj vs Oradea
Pilon 3 Administrație Publică
15.10 – Masă Rotundă Administrație
Marcel Boloș, Ministru Investiții și Proiecte Europene (online)
Florin Birta, Primar Oradea
Ioan Popa, primar Reșița
Claudiu Buciu, Primar Lugoj
Ilie Bolojan, presedinte CJ Bihor
Marcel Heroiu, Banca Mondială
Moderator: Grațian Mihăilescu, UrbanizeHub
17.00 Concluzii Urban Talks Orașul Românesc 4.0 – Networking and wine
Evenimentul va avea loc la Cetate. Vă invităm să ne fiți aproape! Online sau în persoană!