home Proiecte & Orașe 18 proiecte de dezvoltare urbană durabilă din Europa

18 proiecte de dezvoltare urbană durabilă din Europa

Comisia Europeană a acordat finanțare, prin Acțiunea de Inovare Urbană (Urban Innovative Action) pentru 18 proiecte din orașe europene prin care se vor testa soluții creative și inovatoare pentru dezvoltarea urbană durabilă. Statisticile arată că 72% din populația UE locuiește în mediul urban, însă autoritățile se tem să cheltuie bani pe idei experimentale și riscante – aici intervine inițiativa europeană, în testarea de de noi idei. 

În cadrul primului apel pentru proiecte din 2016, 378 de propuneri au fost înregistrate, iar 18 dintre acestea au fost aprobate. Anunțul a fost făcut în cadrul evenimentului European Week of Regions and Cities. Un proiect trebuie să fie inovator, de bună calitate, participativ, măsurabil și transferabil pentru a fi ales de juriul UIA.

Proiectele din 2016 au fost alese pentru a rezolva 4 probleme urbane majore:

Tranziția energetică

  • Paris – integrarea unui sistem de guvernanță multipartit ce include o platformă de management pentru a monitoriza, consolida și analiza datele, ce vor fi folosite pentru optimizarea consumului de energie.
  • Gothenburg – testarea unui sistem de energie la nivel de district ce integrează sistemul local de energie și piața locală – acest lucru va reduce dependența de combustibil fosil și va crește securitatea rezervelor.
  • Viladecans – crearea unui parteneriat de guvernanță public-privat-cetățean pentru a asigura o tranziție energetică stabilă prin renovarea sistemelor energetice din clădirile rezidențiale din cartierele defavorizate.

Integrarea migranților și refugiaților

  • Antwerp – tinerii refugiați ce ajung la vârsta adultă și nu mai pot beneficia de protecția socială vor fi înregistrați într-o schemă prin care intră într-un parteneriat cu cetățeni tineri (buddies) și primesc o locuință, training și oportunități de muncă.
  • Munchen – complexele noi de apartamente vor fi ocupate de refugiați și cetățeni în egală măsură, iar în spațiile comune se vor desfășura activități de integrare culturală și training social și se vor dezvolta mecanisme de auto-guvernanță.
  • Bologna – pentru a încuraja incluziunea socială, economică și culturală, un centru pentru migranți a fost renovat pentru a integra diferite servicii ce îi vor ajuta să obțină competențe noi și să creeze microîntreprinderi pentru servicii comunitare.
  • Utrecht – valorificarea competențelor antreprenoriale ale migranților prin combinarea activităților de construire de locuințe și educație în comunitate.
  • Viena – crearea unui centru unic pentru refugiați, unde aceștia pot accesa servicii municipale, dar și inițiative cetățenești sub formă de noi cooperative sociale.

Locuri de muncă și calificări pentru economia locală

  • Bilbao – pregătirea tranziției către Industria 4.0 (robotică, printare 3D, etc.) printr-un proces colaborativ ce va permite forței de muncă să facă față cererilor transformării digitale din producție.
  • Madrid – adresarea consecințelor crizei economice prin susținerea inițiativelor cetățenești și dezvoltarea unei economii de solidaritate pentru a asigura durabilitatea a patru sectoare esențiale: energie, hrană, mobilitate și reciclare
  • Milano – crearea unui hub deschis de inovare pentru sectorul agricol pentru a promova dimensiunile antreprenoriale, sociale, durabile și tehnologice ale acestuia.
  • Rotterdam – adresarea lipsurilor de cunoștințe ce va apărea în domenii precum ecologia, digitalul și sănătatea publică prin crearea unui program de orientare în carieră și dezvoltare a talentelor pentru copii de la vârsta de 9 ani și pentru tinerii ce învață în școli vocaționale.

Sărăcia urbană

  • Barcelona – testarea diverselor tipologii de programe pentru Venitul Minim Garantat prin activități participative
  • Birmingham – Cercetătorii Comunitari vor identifica activele sociale și economice din comunitățile sărace și de migranți și le vor conecta cu investițiile majore de capital și infrastructură din oraș.
  • Lille – testarea de noi moduri de reintroducere a activităților productive pentru hrană într-unul dintre cele mai sărace cartiere.
  • Nantes – oprirea ciclului de polarizare socială prin crearea unui centru unic unde vor putea fi accesate servicii complete și personalizate ce vor interconecta diferite grupuri sociale, pentru a aborda factorii interconectați ce cauzează sărăcia urbană.
  • Pozzuoli – folosirea a 30 de hectare de spații publice verzi din cea mai săracă zonă a orașului pentru a deschide un proces de combatere a sărăciei prin dezvoltarea agriculturii urbane.
  • Torino – permiterea cetățenilor ce locuiesc în cartiere sărace să preia controlul activelor municipale nefolosite pentru a co-produce servicii și a dezvolta o economie colaborativă locală.

Cel de-al doilea apel s-a închis în Aprilie 2017, urmând ca în toamna lui 2017, ce de-al treilea apel să se deschidă. Urmăriți ultimele noutăți pe siteul UIA

Sursa și foto: uia-initiative.eu

 




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.