Respectul față de planetă și asumarea rolului pe care fiecare dintre noi îl joacă se cultivă încă de la vârste fragede. Patrula de Reciclare se ghidează după ideea „spune-mi și voi uita, implică-mă și voi înțelege”, motiv pentru care a ajuns la inimile a peste 100.000 de copii din România.
Andreea Idriceanu Calev este arhitect de proiecte la Patrula de Reciclare și una dintre primele susținătoare ale UrbanizeHub care ne-a oferit sprijin necondiționat încă de la început. Ne-am bucurat să o avem alături la aniversarea celor 5 ani de UHub pentru a ne povesti despre cum ONG-ul cu care încearcă să dezvolte ecomaniere a reușit să capaciteze profesorii drept lideri ai schimbării și să ajute copii din toată România.
Educația nu este informație. Informația o primești, dar ca să poți să faci educație trebuie să lucrezi, să aplici acele informații și să muncești cu ele în fiecare zi. Asta facem noi, de 12 ani, împreună cu Patrula de reciclare și cu o comunitate de peste 15.000 de profesori pe care am creat-o și alături de care schimbăm lucrurile la firul ierbii pentru că într-o lume minunată în care goalsurile importante și strategiile se stabilesc la etajele înalte în birourile din skyscrappers, cine ne face curățenie în comunitate? Cine sunt cei care înțeleg nevoile oamenilor și problemele oamenilor? Ar trebui să fim mulți, și probabil că suntem mulți dar nu prea ne cunoaștem. Vă propun să facem o coaliție a celor care înțeleg problemele oamenilor pentru că și educația în marile teme globale, educația de calitate, este principală. ONG-urile sunt un motor pentru schimbare pentru că sunt o platformă între oameni care au nevoie și probleme și restul lumii, cum ar fi autorități, entități diverse, corporații
Elevii implicați, chiar și cei care nu se remarcau prin îndemânările evaluate în curricula de învățământ, pot să depășească altfel dificultățile dacă găsesc un mediu unde sunt apreciați. Patrula de Reciclare a reușit să creeze drumuri chiar și pentru elevii care din cauza diferitelor provocări ale vieții au fost nevoiți să renunțe la școală dar s-au întors datorită suportului acordat de ONG.
Am transformat mii de profesori din țară în promotori ai unui model de viață, ai unui model de educație, ai unui sistem de a crea soluții de reciclare sau ecoeducație în comunitățile lor. Au implicat toată școala, toți copiii, toate familiile copiilor, s-au dus peste primării, peste companii, s-au dus peste tot și au devenit niște factori de schimbare în comunitate. Ceea ce ne-am propus la Patrula de Reciclare este să facem educație pe bune prin intermediul acestor factori de persuasiune care sunt copiii, am lucrat cu peste 100.000 de copii din toată țara, din urban, din rural, din urbanul mare, urbanul mic, copii cu dizabilități, din centre de educație inclusivă, copii care au fost în stare de abandon școlar dar s-au întors la școală pentru că în Patrula de Reciclare și-au găsit o misiune și chiar dacă nu erau buni la învățătură au găsit că au o temă și că pot schimba ceva, că acolo sunt valorizați și respectați și s-au întors la școală pentru Patrula de reciclare. Asta înseamnă educație din punctul nostru de vedere
Eforturile din ultimii ani ale elevilor și profesorilor au fost puse cap la cap într-un ghid dedicat eco-manierelor. Activitățile derulate, lecțiile învățate, sugestii și exemple sunt aduse împreună pentru cei care doresc să se implice în propriile școli sau orașe.
Împreună cu acești copii și profesori, am scris Ghidul bunelor eco-maniere, care înseamnă studii de caz și exemple concrete despre ce au făcut acești copii cu profesorii lor în comunitățile lor. Ce înseamnă eco-maniere? Înseamnă să îți pese, să te intereseze, să te uiți un pic la ce se întâmplă în jurul tău și să te uiți la ce poți schimba în jurul tău. Am abordat 10 teme de actualitate regăsite în cele 17 obiective globale de sustenabilitate și am vorbit despre reciclare, despre reciclare creativă, despre colectarea deșeurilor electrice, despre ecologizarea locurilor naturale… Orașele sunt și ele niște ecosisteme, noi suntem cei care le schimbăm. Ebookul îl găsiți pe pagina de Facebook și siteul nostru pe care l-am oferit gratuit tuturor școlilor din proiect. Se pare că a fost și este în continuare folosit cu mult succes.
Vă invităm să urmăriți întreaga intervenție a Andreei Idriceanu Calev pe canalul nostru de Youtube.