home Orașe Verzi Aradul verde: o strategie de mediu pentru viitor

Aradul verde: o strategie de mediu pentru viitor

Mediul urban este foarte important pentru că cei mai mulți oameni locuiesc, lucrează și își petrec timpul liber în el. La nivel European, 75% din populație trăiește în orașe, iar acest procent va crește la 80% până în 2020.

În județul Arad, potrivit recensământului din 2011, 54,5% din populație trăia în zona urbană. Migrația va continua în următorii 10 ani către centrele urbane, așa că aceste zone trebuie să fie pregătite să primească un număr atât de mare de oameni.

Îmbunătățirea calității mediului urban și dezvoltarea de infrastructură locală fezabilă au devenit obiective prioritare pentru mulți lideri europeni. Există și un număr mare de structuri care au ca scop coordonarea acestei mișcări spre orașe, dar și politici europene precum „Green Cities – Smart Cities”.

Având în vedere obiectivele și valorile europene în acest sector, autoritățile din Arad au luat decizia că este timpul pentru o schimbare și o reorientare locală ce are în vedere și nevoile cetățenilor și viziunea comună europeană pentru orașele viitorului.

Administrația Arădeană spune că împărțirea și delimitarea geografică a orașului nu mai reflectă realitățile fizice, sociale, economice și culturale ale dezvoltării urbane și că este nevoie de noi forme de administrare, mai flexibile și mai eficiente.

arad verde

Viziunea locală lansată de Primăria din Arad este corelată cu viziunea unui oraș modern european al secolului 21, și are ca scop schimbarea condiților de trai din Arad și a comportamentelor la nivel individual și de grup, prin creșterea încrederii cetățenilor în ei înșiși și în ceilalți locuitori, a respectului față de mediu și față de patrimoniul local, național și european.

În documentul strategic al Primăriei se propune conceptul „ARAD – Oraș Verde Ecoactiv – Regenerare și revitalizare urbană verde prin crearea unei infrastructuri de adaptare la efectele schimbărilor climatice, un oraș cu o mobilitate urbană sustenabilă, siguranță energetică locală și clădiri eficiente energetic, pentru o mai bună calitate a vieții arădenilor.”

Șase priorități-cheie definesc strategia, în jurul cărora au fost dezvoltate obiective specifice ce vor fi îndeplinite până în 2025, pentru a transforma Aradul într-un oraș verde al secolului 21:

  1. Un oraş curat şi sănătos; asigurarea unui aer curat şi protejarea surselor de apă
  2. Un oraș verde şi plăcut; în care infrastructura verde este bine planificată și este considerată critică pentru funcțiile principale ale mediului
  3. Un oraș eficient şi sustenabil: eficient energetic, bazat pe siguranță energetică și producție de energie din surse regenerabile, un oraș cu clădiri eficiente din punct de vedere energetic
  4. Un oraș eficient şi sustenabil; cu o mobilitate locală sustenabilă susținută de un transport public local eficient și atractiv pentru cetățeni și o infratructură eficientă de piste pentru bicicliști
  5. Un oraș eficient şi sustenabil; un oraș deschis spre cercetare și inovare în sectorul economic și în continuare atrăgător pentru investitori străini. Un oraş cu potenţial de creare de locuri de muncă verzi
  6. Un oraş cu un management eficient şi democratic; cu un management integrat de mediu şi o abordare participativă la soluţionarea problemelor locale

Implementarea strategiei poate fi făcută cu ajutorul cetățenilor prin implicarea lor permanentă, prin interesul lor de a deveni activi și de a participa în toate modurile care ar putea transforma Aradul într-un oraș verde.

 

Citește mai multe despre Orașe Verzi pe UrbanizeHub.

Autor: Mihaela Oarcea, student – Universitatea de Vest Timișoara

Surse: primariaarad

Foto: primariaarad, aradculture




Rǎmâi conectat cu UrbanizeHub și profitǎ de reduceri la evenimentele noastre, abonându-te la newsletter.


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.